Vezesse tudatosan háztartását!
Az egészséges és környezetbarát konyha
2016. szeptember 19. | Forrás: Nők Lapja Egészség
Tegye konyháját környezettudatossá, ezzel együtt egészségesebbé! Néhány apró praktikával csökkentheti a hulladék mennyiségét, vegyszermentesen tisztíthatja felületeket, és még spórol is. Leírtuk, hogyan!
Mosogató
Víztisztítás - okosan Havonta több száz műanyag flakon kidobását megspórolhatjuk, ha víztisztító berendezést használunk. Fontos azonban, hogy a készlék ne az egész házban tisztítsa a vizet! Ha még a WC-t is szűrt vízzel öblítjük, rengeteg energiát pazarolhatunk el. Szintén nem a legjobb ötlet a csapra szerelni a tisztítót, mert a mosogatáshoz felesleges a szűrt víz. Praktikusabb a szeparált berendezés, például egy vízszűrő kancsó. Ez nem foglal sok helyet, ráadásul akár nyaraláskor is magunkkal vihetjük.A műanyag flakonnál esztétikusabb és könnyebben használható, ha a csempe színvilágához illő pumpás cserépadagolóban tároljuk a mosogatószert. Sőt a barkácsboltokban pár ezer forintért kaphatók a pult alá beépíthető flakonos adagolók is. Így pontosan annyit cseppentünk a szivacsra, amennyire szükségünk van, és elég az utántöltős mosogatószert megvásárolnunk.
Mosogatás - kevesebb vegyszerrel, hatékonyan

Mosogatószivacs - fertőtlenítve jó
Egy amerikai kutatás során több mint 300 háztartási szivacsot vizsgáltak meg. Minden hetediken találtak szalmonellavírust, és minden ötödiken staphylococcust (ez a baktériumtörzs felelős többek között az ételmérgezések jelentős részéért). A tudósok szerint ez a konyhai eszköz több baktériumot tartalmazhat, mint a WC-deszka, ezért mindennap érdemes fertőtleníteni! A fertőtlenítés legegyszerűbb módja, ha az enyhén nedves szivacsot néhány másodpercre betesszük a mikrosütőbe.
Súrolás - maró anyagok nélkül
Oldjunk fel 1 púpozott evőkanál mosószódát 3-4 liter forró vízben, majd öntsük a zsíros, leégett felületre. Hagyjuk állni, és homokkal dörzsöljük le a letapadt ételmaradékot az edényről. Ez a módszer különösen jól használható szabadtűzön történő főzés-sütés esetén is, amikor első látásra eltávolíthatatlannak tűnnek a szennyeződések.
Konyhapult
Sűrű szövésű vászonzsákNem véletlen, hogy nagyanyáink is ebben tartották a lisztet, hiszen így áll el a legtovább. Könnyen szellőzik, ám a kisebb rovarokat távol tartja.
Cserepes virágok
Az elhasznált teafüvet vagy kávézaccot a virágföldre önthetjük, ugyanis mindkettő kiválóan alkalmas a föld lazítására és táplálására!
Fa vágódeszka
Egy tanulmány szerint a fa vágódeszkán szobahőmérsékleten 3 perc alatt elpusztul a baktériumok nagy része, azonban a késsel összekaristolt műanyagról szinte lehetetlen teljesen eltávolítani a kórokozókat!
Teflon serpenyő
Ha teflonedényben sütünk, sokkal kevesebb zsiradékot kell használnunk az étel elkészítéséhez, így egészségesebb, kalóriaszegényebb fogásokat készíthetünk.
Étolaj
Az elhasznált étolajat ne öntsük a WC-be vagy a lefolyóba, mert dugulást okozhat, szennyezi a csatornarendszert, és vonzza a csótányokat! Érdemes utánajárni, van-e lehetőség a környéken szervezetten gyűjteni.
Ételszag
Ha odaégettünk valamit, nyissuk ki az ablakot (nyitott ablaknál a szagelszívó is jobban működik), és tegyünk egy lábas forrásban lévő vízbe néhány darabka citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget. Ezek hatásosabban semlegesítik a szagokat, mint bármely légfrissítő.
Szelektív szemetes
Ha kertes házunk van, gyűjtsük külön a szerves és a szervetlen hulladékot! Az előbbi kikerülhet a komposztálóba, a többit válogassuk szét aszerint, hogy mi kerülhet a szelektív hulladékgyűjtőbe (színes és fehér üveg, fémdoboz, műanyag flakon, papír).
Kamra
TartósításA gyökérnövények pincében, homokban, de akár egy befőttesüvegben, sós oldatban ázva is sokáig elállnak. Egy liter vízhez két púpozott teáskanál sót adjunk, és ebbe tegyük az alaposan megmosott sárga- és fehérrépát.
Konzerv helyett gyorsfagyasztott
A fagyasztás sokkal kíméletesebb tartósítási eljárás, mint a konzerválás, így ha nem áll rendelkezésünkre friss alapanyag, válasszuk a fagyasztottat. A fagyasztott élelmiszereknél azonban figyeljünk oda az egyenletes hőmérsékletre, mert ha felolvadt terméket fagyasztunk vissza, az komoly minőségromlással jár.
Babérlevél
A babérlevél távol tartja a molyokat és a zsizsiket a lencsétől, babtól, borsótól és liszttől. Tegyünk tehát egy-két levéllel melléjük a lezárt tárolóedénybe.
Hűtőszekrény
A grépfrút és a gyömbér illóolaja antibakteriális hatású. Vágjunk fel egy kevés grépfrúthéjat, gyömbért egy kis tálkában, és tegyük a hűtőszekrénybe!