Vezesse tudatosan háztartását!

Az egészséges és környezetbarát konyha


Szerző: Dienes Angéla
2016. szeptember 19. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Tegye konyháját környezettudatossá, ezzel együtt egészségesebbé! Néhány apró praktikával csökkentheti a hulladék mennyiségét, vegyszermentesen tisztíthatja felületeket, és még spórol is. Leírtuk, hogyan!

Mosogató

Víztisztítás - okosan Havonta több száz műanyag flakon kidobását megspórolhatjuk, ha víztisztító berendezést használunk. Fontos azonban, hogy a készlék ne az egész házban tisztítsa a vizet! Ha még a WC-t is szűrt vízzel öblítjük, rengeteg energiát pazarolhatunk el. Szintén nem a legjobb ötlet a csapra szerelni a tisztítót, mert a mosogatáshoz felesleges a szűrt víz. Praktikusabb a szeparált berendezés, például egy vízszűrő kancsó. Ez nem foglal sok helyet, ráadásul akár nyaraláskor is magunkkal vihetjük.
Mosogatószer - amennyi kell
A műanyag flakonnál esztétikusabb és könnyebben használható, ha a csempe színvilágához illő pumpás cserépadagolóban tároljuk a mosogatószert. Sőt a barkácsboltokban pár ezer forintért kaphatók a pult alá beépíthető flakonos adagolók is. Így pontosan annyit cseppentünk a szivacsra, amennyire szükségünk van, és elég az utántöltős mosogatószert megvásárolnunk.

Mosogatás - kevesebb vegyszerrel, hatékonyan
Vegyszermentes megoldás a mosódiólé, de a lebomló, környezetbarát mosogatószerek hatását is fokozhatjuk, ha 250 ml-hez 10-10 csepp zsíroldó citromolajat, illetve grépfrútolajat, 8 csepp antibakteriális teafaolajat és 5 csepp narancsolajat adunk.

Mosogatószivacs - fertőtlenítve jó
Egy amerikai kutatás során több mint 300 háztartási szivacsot vizsgáltak meg. Minden hetediken találtak szalmonellavírust, és minden ötödiken staphylococcust (ez a baktériumtörzs felelős többek között az ételmérgezések jelentős részéért). A tudósok szerint ez a konyhai eszköz több baktériumot tartalmazhat, mint a WC-deszka, ezért mindennap érdemes fertőtleníteni! A fertőtlenítés legegyszerűbb módja, ha az enyhén nedves szivacsot néhány másodpercre betesszük a mikrosütőbe.

Súrolás - maró anyagok nélkül
Oldjunk fel 1 púpozott evőkanál mosószódát 3-4 liter forró vízben, majd öntsük a zsíros, leégett felületre. Hagyjuk állni, és homokkal dörzsöljük le a letapadt ételmaradékot az edényről. Ez a módszer különösen jól használható szabadtűzön történő főzés-sütés esetén is, amikor első látásra eltávolíthatatlannak tűnnek a szennyeződések.

Konyhapult

Sűrű szövésű vászonzsák
Nem véletlen, hogy nagyanyáink is ebben tartották a lisztet, hiszen így áll el a legtovább. Könnyen szellőzik, ám a kisebb rovarokat távol tartja.

Cserepes virágok
Az elhasznált teafüvet vagy kávézaccot a virágföldre önthetjük, ugyanis mindkettő kiválóan alkalmas a föld lazítására és táplálására!

Fa vágódeszka
Egy tanulmány szerint a fa vágódeszkán szobahőmérsékleten 3 perc alatt elpusztul a baktériumok nagy része, azonban a késsel összekaristolt műanyagról szinte lehetetlen teljesen eltávolítani a kórokozókat!

Teflon serpenyő
Ha teflonedényben sütünk, sokkal kevesebb zsiradékot kell használnunk az étel elkészítéséhez, így egészségesebb, kalóriaszegényebb fogásokat készíthetünk.

Étolaj
Az elhasznált étolajat ne öntsük a WC-be vagy a lefolyóba, mert dugulást okozhat, szennyezi a csatornarendszert, és vonzza a csótányokat! Érdemes utánajárni, van-e lehetőség a környéken szervezetten gyűjteni.

Ételszag
Ha odaégettünk valamit, nyissuk ki az ablakot (nyitott ablaknál a szagelszívó is jobban működik), és tegyünk egy lábas forrásban lévő vízbe néhány darabka citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget. Ezek hatásosabban semlegesítik a szagokat, mint bármely légfrissítő.

Szelektív szemetes
Ha kertes házunk van, gyűjtsük külön a szerves és a szervetlen hulladékot! Az előbbi kikerülhet a komposztálóba, a többit válogassuk szét aszerint, hogy mi kerülhet a szelektív hulladékgyűjtőbe (színes és fehér üveg, fémdoboz, műanyag flakon, papír).

Kamra

Tartósítás
A gyökérnövények pincében, homokban, de akár egy befőttesüvegben, sós oldatban ázva is sokáig elállnak. Egy liter vízhez két púpozott teáskanál sót adjunk, és ebbe tegyük az alaposan megmosott sárga- és fehérrépát.

Konzerv helyett gyorsfagyasztott
A fagyasztás sokkal kíméletesebb tartósítási eljárás, mint a konzerválás, így ha nem áll rendelkezésünkre friss alapanyag, válasszuk a fagyasztottat. A fagyasztott élelmiszereknél azonban figyeljünk oda az egyenletes hőmérsékletre, mert ha felolvadt terméket fagyasztunk vissza, az komoly minőségromlással jár.

Babérlevél
A babérlevél távol tartja a molyokat és a zsizsiket a lencsétől, babtól, borsótól és liszttől. Tegyünk tehát egy-két levéllel melléjük a lezárt tárolóedénybe.

Hűtőszekrény
A grépfrút és a gyömbér illóolaja antibakteriális hatású. Vágjunk fel egy kevés grépfrúthéjat, gyömbért egy kis tálkában, és tegyük a hűtőszekrénybe!Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes AngélaNők Lapja Egészség2016. szeptember 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Befolyásolható szexuális potenciák

Jó lenne, ha erotikus vágyainkat, szexuális képességeinket, a gyönyör adását és fogadását nem befolyásolná idősebb korunkban sem a feszített munka, idegeskedéseink, stresszes óráink, fájdalmaink, örömeink, vagy egy szimpla közlekedési dugóval járó nyűg.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések