Vastag- és végbélrák

1. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték. Magyarországon évente 7-8000 új megbetegedést regisztrálnak, sajnos viszonylag későn, mert az érintettek nem ismerik a vészjelző tüneteket, ami pedig e kór esetében időben késztethetné őket orvos felkeresésére. A kolorektális rákokkal kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy jól szűrhetők, és időben felfedezve nagy eséllyel tökéletesen gyógyíthatók.

A vastagbél felépítése

A vastagbél fordított U betű alakban helyezkedik el a hasüregben. A vékonybél és a vastagbél találkozásánál első szakasza a vakbél, itt helyezkedik el az ebbe szájadzó féregnyúlvány (appendix). A vastagbél innen a has jobb oldalán fölfelé folytatja útját, - ez a felszálló vastagbél (colon ascendens). Folytatása a harántvastagbél, amely jobbról balra halad a rekeszizom alatt, majd ez folytatódik a has bal oldalán a leszálló vastagbélben (colon descendens). A vastagbél következő szakasza az S betűre emlékeztető formájáról elnevezett szigmabél, ami végbéli szakaszhoz kapcsolódik. A végbelet (rectum) a végbélnyílás (anus) zárja le, és ez vezet a külvilágba.
Az egyes bélszakaszokra jellemző daganatkeletkezési gyakoriság nagyjából a végbél felé haladva nő. Az esetek 30 %-ában a daganat a végbélben alakul ki, és a kolorektális rákok 75-80%-a a béltraktus utolsó fél méterén jelentkezik. Éppen ezért a daganatok mintegy fele jól tapintható vagy végbéltükrözéssel könnyen felfedezhető.

A betegség kockázata

A rák kialakulásának kedveznek a krónikus bélgyulladások, különösen - ha hosszú éveken át fennállnak -, különböző emésztőrendszeri zavarok és a Crohn-betegség, amely 7-20-szorosára emeli a vastagbélrák kockázatát.
A fejlett országokban kimutathatóan több a vastagbélrákos megbetegedés, amit az itt fogyasztott ételek túlságosan alacsony rosttartalmával hoznak összefüggésbe. A rostok, ballasztanyagok az emésztés gyorsításával lerövidítik azt az időt, amit az emésztett táplálék - benne a karcinogén méreganyagokkal - a béltraktusban tölt. A rák kialakulásának tehát kedvez, ha a karcinogén komponensek sokáig érintkeznek a bélfallal.
A vastag- és végbéldaganatok túlnyomó többsége krónikus bélgyulladás vagy vastagbélpolip nyomán alakul ki. A polipnak nevezett rákmegelőző állapot idején felismert betegség még nagyon jó eséllyel gyógyítható, az elhanyagolt polipból kifejlődő rák viszont általában rosszabb prognózisú, mint az egyéb kialakulásúak.
A kolorektális rákok esetében egyértelműen kimutatható az örökletesség és a családi halmozódás kockázati tényező volta. Egyes kórképek bizonyos valószínűséggel elrákosodhatnak. Ilyen például a familiáris adenómás polipózis, amely a végbélrákok mindössze 1%-áért felelős, az ezért felelős domináns gén génvizsgálattal kimutatható. A vastagbélben számos kis polip megjelenésével jár.
A vastag- és végbélrák az idősebbek, 50 éves kor fölöttiek betegsége. 40 éves kor alatt ritka.

Tünetek

A székelési szokások megváltozásáról és hasfájásról a betegeknek alig több mint 10%-a számol be, valószínűleg ezek a tünetek nem olyan feltűnőek.
A leggyakoribb jellemző tünetek a hasmenés vagy éppen székrekedés - gyakran egymást váltva jelentkeznek -, továbbá az élénk színű, véres széklet, a hasgörcsök, puffadás, gyors, nem szándékos fogyás. A véres széklet az egyik legjellemzőbb tünet, ami származhat ugyan vérző aranyeres csomóktól is, nem szabad azonban pusztán ebben bízva kivizsgálás nélkül hagyni.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések