Változókor, változatlan célok


Szerző: Kiss Éva
2010. augusztus 22. | Forrás:  HáziPatika.com

Rita egyike azon nőknek, akik büszkén vállalják a korukat: tavaly töltötte be az ötvenedik életévét. Ritkán tapasztalható nyitottsággal és derűlátással beszélt a nőket legtöbbször rosszul érintő probléma-együttesről, amit menopauzának nevezünk.

Nyíltan a menopauzáról

Miért ne beszélnék róla? - kérdezett vissza mosolyogva Rita, akitől a női témák egyébként sem idegenek, hiszen kozmetikus lévén leginkább nőkkel, nők között dolgozik. - A változókor a női lét természetes velejárója, egyszer minden nőt érint. Ám azt hiszem, a menopauza még mindig tabutéma, és a legtöbben hiányos ismeretekkel, felkészületlenül érkezünk ebbe az életszakaszba.

Saját tapasztalatom, hogy bár voltak alapvető ismereteim a menopauza olyan szokványos tüneteiről, mint a hőhullám vagy súlygyarapodás, arra azonban én sem gondoltam, hogy a hormonális változásoknak intim tünetei is lehetnek. Nem voltam felkészülve arra, hogy a menopauza miatt megváltozhat a szexuális együttlétek minősége, sem arra, hogy sokkal gyakrabban kellett a nőgyógyászhoz rohangálnom az állandóan visszatérő felfázások és fertőzések miatt.

Aztán az orvosom felvilágosított, hogy ezeknek a kellemetlen tüneteknek a hátterében a menopauza során lecsökkenő ösztrogénszint is állhat. Ösztrogén hiányában a hüvely falának hámszövete elvékonyodik és sebezhetővé válik. Ez történt nálam is - ennyire egyszerű a magyarázata a visszatérő fertőzéseknek, a szárazság érzésének és a fájdalmas együttléteknek.

Van segítség

Orvosom szerencsére nemcsak intim tüneteim kiváltó okairól, de azok kezelési lehetőségeiről is adott tájékoztatást, így a tüneteket egy egyszerű kezeléssel megszüntetve végre ismét a régi önmagam lehetek. Ez a titka, hogy jól viselem a menopauza időszakát. Bár a változókorban vagyok, a zavaró intim tünetek nélkül újra nőnek érzem magam, és nőnek lenni még ötvenévesen is jó.

Így utólag sajnálom, hogy mi nők éppen ezekről a problémákról nem beszélünk egymás között, holott ezek nyilvánvalóan valamennyiünket érintenek. Akkor sokat segített volna egy baráti jó szó, hogy nem kell ezeket a dolgokat szégyellni, egy praktikus jó tanács, hogy merjek nyíltan kérdezni, vagy akár csak egy diszkrét utalás, hogy nem kell szenvedni, megvan a segítség.

Ezért döntöttem úgy, hogy én bizony nem fogom tabuként kezelni ezt az állapotot. Ha szóba kerül a menopauza, nem fordítom el a fejem: nyíltan beszélek ezekről a dolgokról, és próbálok erre buzdítani másokat is.
A koromat sem titkolom, sőt büszkén vállalom. Alaposan átértékeltem az életemet, miután meglett a problémáimra a megoldás. Korábbi zárkózottságomból újra kinyíltam: már értem, mire mondják, hogy a változókor a nőiesség másodvirágzása.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2010. augusztus 22.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések