Urológiai betegségek

1. / 3 oldal


2007. július 7. | Forrás:  Család és Egészség

Az urológia tárgykörébe tartoznak a vese és kivezetőrendszerének sebészi úton gyógyítható betegségei, valamint a vizeletkiválasztó-rendszer és a férfi nemi szervek daganatos megbetegedéseinek gyógyítása is.

Az urológia az orvostudomány azon ága, mely a húgy-ivari szervek betegségeinek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik. Az urológia tárgykörébe tartoznak a vese és kivezetőrendszerének sebészi úton gyógyítható betegségei, valamint a vizeletkiválasztó-rendszer és a férfi nemi szervek daganatos megbetegedéseinek gyógyítása is.

Vesekövesség

A vesekövesség, helyesebben a veseút kövesség, kisebb-nagyobb kövek kialakulása a vesemedencében. A kövek a vizeletben oldott állapotban jelenlévő egyes anyagok leülepedése, majd kikristályosodása nyomán jönnek létre. Férfiaknál a kőképződés gyakoribb, mint a nőknél, és e betegség általában 30 és 50 éves kor között jelentkezik. A vesekövek kialakulását segítő tényezők pl. a vizeletben lévő túlzott mennyiségű kalcium, túlságosan kevés vizelet, egyes fejlődési rendellenességek, valamint a vizeletben túlzott mennyiségben jelenlévő, kőképződést elősegítő vegyületek (pl. húgysav és annak sói, foszfátok).
A vesekő hosszú ideig "néma" maradhat, tünetei heveny roham formájában csak jóval a kialakulás után jelentkeznek. Ennek oka az, hogy a vesét nem hálózzák be érzőidegek, a húgyvezetéket viszont annál inkább. A vesekövesség főbb klinikai tünetei: a homokszerű üledék felszaporodása és élénkvörös vér megjelenése a vizeletben, a kövek okozta fertőzés és a vesekő-kólika. Utóbbi esetében a fájdalom megközelítőleg jelzi a kő helyét: ha a kő a vesemedencében van, akkor a lágyékba, ha viszont a kő elindult és megrekedt a húgyvezetékben, akkor a nemi szervekbe sugárzik a fájdalom.

Ha a vesekő kiürült a húgyvezetékből, a kólika egy csapásra megszűnik. Ha azonban megakad, a vesemedence tágulatát okozhatja. A kórjóslat a kő vagy kövek nagyságától, számától és elhelyezkedésétől függ. Ha átmérőjük meghaladja az 1 cm-t, kevés az esély arra, hogy természetes úton távozzanak, a húgyúti elzáródás szinte elkerülhetetlen.
A kezelést tehát mindig az adott helyzet határozza meg. A vesekő kémiai összetétele és egyéb javallat alapján az ultrahangos kőzúzás is segíthet, így a keletkezett törmelék természetes úton, sebészeti beavatkozás nélkül távozhat a szervezetből. Amennyiben az ultrahangos eljárás nem tűnik járható útnak, marad a sebészeti beavatkozás. Az újabb vesekövek képződése gyógyszeres kezeléssel előzhető meg. Nagyon fontos a nagy mennyiségű folyadék bevitele, a szigorú diéta valamint olyan anyagok bejuttatása a szervezetbe, melyek gátolják a vesekőképződést (a vizelet savasítása vagy ellenkezőleg, lúgosítása). A diéta és a kiegészítő gyógyszeres kezelés mindig a kő kémiai összetételétől függ.

Hogyan előzhető meg a vesekő újbóli kialakulása?

A megelőzés a kő fajtájától függ. A kalciumköves betegek esetében a megelőzést szolgálja pl. a tiazidtartalmú vizelethajtó, a nagy mennyiségű víz elfogyasztása, alacsony kalciumtartalmú ételek és nátrium-celluloz-foszfát szedése, amivel megemelhető a vizeletben a citrátszint. Az oxalá-tokban gazdag ételek (rebarbara, spenót, kakakó, dió, bors, paradicsom stb.) is kerülendők. Húgysavkövek esetén hús-, hal- és szárnyasszegény diéta ajánlott, allopurinol alkalmazható és megkísérelhető a vizelet lúgosítása is. A struvit kő húgyúti fertőzésre utal, ez esetben antibiotikumot adnak.

Hólyaghurut (cisztitisz)

A húgyhólyag heveny vagy idült gyulladása, melyet a hólyagot bélelő nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenállásának csökkenése okoz (pl. cukorbetegség esetén, szülés után). A hólyaghurut jellemző tünete a túl gyakori és fájdalmas vizelés, a fájdalom különösen éles a vizelési folyamat végén. Kezelése megfelelő antibiotikumokkal történik.

1. / 3 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal


teljes cikk megjelenítése

Forrás:Megjelent:
Család és Egészség2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések