Urológiai betegségek

1. / 3 oldal


2007. július 7. | Forrás:  Család és Egészség

Az urológia tárgykörébe tartoznak a vese és kivezetőrendszerének sebészi úton gyógyítható betegségei, valamint a vizeletkiválasztó-rendszer és a férfi nemi szervek daganatos megbetegedéseinek gyógyítása is.

Az urológia az orvostudomány azon ága, mely a húgy-ivari szervek betegségeinek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik. Az urológia tárgykörébe tartoznak a vese és kivezetőrendszerének sebészi úton gyógyítható betegségei, valamint a vizeletkiválasztó-rendszer és a férfi nemi szervek daganatos megbetegedéseinek gyógyítása is.

Vesekövesség

A vesekövesség, helyesebben a veseút kövesség, kisebb-nagyobb kövek kialakulása a vesemedencében. A kövek a vizeletben oldott állapotban jelenlévő egyes anyagok leülepedése, majd kikristályosodása nyomán jönnek létre. Férfiaknál a kőképződés gyakoribb, mint a nőknél, és e betegség általában 30 és 50 éves kor között jelentkezik. A vesekövek kialakulását segítő tényezők pl. a vizeletben lévő túlzott mennyiségű kalcium, túlságosan kevés vizelet, egyes fejlődési rendellenességek, valamint a vizeletben túlzott mennyiségben jelenlévő, kőképződést elősegítő vegyületek (pl. húgysav és annak sói, foszfátok).
A vesekő hosszú ideig "néma" maradhat, tünetei heveny roham formájában csak jóval a kialakulás után jelentkeznek. Ennek oka az, hogy a vesét nem hálózzák be érzőidegek, a húgyvezetéket viszont annál inkább. A vesekövesség főbb klinikai tünetei: a homokszerű üledék felszaporodása és élénkvörös vér megjelenése a vizeletben, a kövek okozta fertőzés és a vesekő-kólika. Utóbbi esetében a fájdalom megközelítőleg jelzi a kő helyét: ha a kő a vesemedencében van, akkor a lágyékba, ha viszont a kő elindult és megrekedt a húgyvezetékben, akkor a nemi szervekbe sugárzik a fájdalom.

Ha a vesekő kiürült a húgyvezetékből, a kólika egy csapásra megszűnik. Ha azonban megakad, a vesemedence tágulatát okozhatja. A kórjóslat a kő vagy kövek nagyságától, számától és elhelyezkedésétől függ. Ha átmérőjük meghaladja az 1 cm-t, kevés az esély arra, hogy természetes úton távozzanak, a húgyúti elzáródás szinte elkerülhetetlen.
A kezelést tehát mindig az adott helyzet határozza meg. A vesekő kémiai összetétele és egyéb javallat alapján az ultrahangos kőzúzás is segíthet, így a keletkezett törmelék természetes úton, sebészeti beavatkozás nélkül távozhat a szervezetből. Amennyiben az ultrahangos eljárás nem tűnik járható útnak, marad a sebészeti beavatkozás. Az újabb vesekövek képződése gyógyszeres kezeléssel előzhető meg. Nagyon fontos a nagy mennyiségű folyadék bevitele, a szigorú diéta valamint olyan anyagok bejuttatása a szervezetbe, melyek gátolják a vesekőképződést (a vizelet savasítása vagy ellenkezőleg, lúgosítása). A diéta és a kiegészítő gyógyszeres kezelés mindig a kő kémiai összetételétől függ.

Hogyan előzhető meg a vesekő újbóli kialakulása?

A megelőzés a kő fajtájától függ. A kalciumköves betegek esetében a megelőzést szolgálja pl. a tiazidtartalmú vizelethajtó, a nagy mennyiségű víz elfogyasztása, alacsony kalciumtartalmú ételek és nátrium-celluloz-foszfát szedése, amivel megemelhető a vizeletben a citrátszint. Az oxalá-tokban gazdag ételek (rebarbara, spenót, kakakó, dió, bors, paradicsom stb.) is kerülendők. Húgysavkövek esetén hús-, hal- és szárnyasszegény diéta ajánlott, allopurinol alkalmazható és megkísérelhető a vizelet lúgosítása is. A struvit kő húgyúti fertőzésre utal, ez esetben antibiotikumot adnak.

Hólyaghurut (cisztitisz)

A húgyhólyag heveny vagy idült gyulladása, melyet a hólyagot bélelő nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenállásának csökkenése okoz (pl. cukorbetegség esetén, szülés után). A hólyaghurut jellemző tünete a túl gyakori és fájdalmas vizelés, a fájdalom különösen éles a vizelési folyamat végén. Kezelése megfelelő antibiotikumokkal történik.

1. / 3 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal


teljes cikk megjelenítése

Forrás:Megjelent:
Család és Egészség2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések