Unokás délután

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. január 21. | Forrás:  50plusz.hu

A nyolcéves kislány tüneményes volt a rózsaszín pulóverében, vagány farmerszoknyájában, nem beszélve a copfba fogott sűrű, szőkésbarna hajáról és világító zöld szeméről...

Szépen elfogyasztotta az ebédet - hibátlanul használta kést, a villát, a szalvétát -, meg is köszönte, közben be nem állt a szája. Mesélt a barátnőiről, a művészi tornáról - egy gyönyörű forgást be is mutatott -, később kikönyörögte, hogy játsszanak le egy Monopoly partit. Dóra szívesen vállalkozott a társasozásra, a férje, Tamás is, csakhogy Levente, a harminckilenc éves fiuk meg a barátnője inkább beszélgetni akart.
- Rendben van, gyerekek, igyátok meg a kávétokat a télikertben, ott csend van és nyugalom, mi pedig hármasban belevágunk a monopolyba - mondta Dóra a fiának. Majd egy idő után a trió nevetése betöltötte a nappalit. Tamás volt a bankos, és Dóra állandón kétségbe vonta a bank tisztességét, ráadásul a férfi oldalára állt a szerencse, azaz sorra húzta a sok plusz dollárt hozó meglepetéskártyákat.

- Nem igazság, hogy már megint kapott egy csomó pénzt potyán, én pedig harmadszor lépek bele a "fizess adós" kockába! - harsogta Dóra, mire a kislány is belekezdett a mondókájába.

- Tamás bácsi az orrom előtt vette meg a számomra legfontosabb utcát, és én már megint beleléptem a "menj börtönbe" kockába.

- Fogjunk össze mi lányok, játsszunk úgy, hogy együtt vagyunk, és kettecskén csak-csak legyőzzük Tamást - javasolta Dóra.
Mire a parti véget ért - Tamás győzelmével -, ők hárman úgy összemelegedtek, mintha ezer éve ismernék egymást, és a kislány már azt is megpendítette, hogy szeretne itt aludni... No, ekkor vették észre, hogy a fiuk, Levente, és a kislány csinos édesanyja még mindig nem jött elő, mire rájuk törtek a télikertben.

- Nem mi győztünk Dórával, de nagyon jó barátnők lettünk! - kiabálta a kislány, de következő percben elkomolyodott az arcocskája. - Anyuci, mi bajod? Miért vagy ilyen komoly?

- Semmi, kicsi lányom, csak lassan indulnunk kellene...

- De anyu, maradjunk még, olyan jól érzem magam! - kérlelte a kislány, de az anyja felállt, hogy összeszedegesse a gyereke holmiját.

- Levente, te is mész - mondta Dóra rosszat sejtve a felnőtt fiának, aki némaságba burkolózva üldögélt a fotelban.

- Még maradnék egy kicsit - felelte Levente, és rágyújtott egy cigarettára.

- Nagyon jól éreztem magam, és még szeretnék hozzátok jönni, de most úgy látszik, nem alhatok itt - ölelte meg Dórát a kicsi lány a búcsúzáskor, majd szófogadóan megfogta az anyja kezét, és rosszkedvűen ballagott ki az ajtón.
Dóra és Tamás sokáig integetett a gyerek után, és csak akkor fordultak a fiukhoz, amikor a kislány vékony alakja eltűnt a tél sötétjében. - Mi volt ez? Miért ment haza egyedül ez a csinos, kedves teremtés? - kérdezte Tamás dühösen a fiát. - Hogy lehetsz ekkora bunkó?

- Apa, ezt te úgysem érted - felelte ő rosszkedvűen, majd bekapcsolta a tévét.

- No, ebből elég legyen! - kiabált Dóra, és elnémította a készüléket. - Idejössz egy tüneményes gyerekkel meg a barátnőddel, aki helyes és rokonszenves, majd ők nélküled távoznak! Ne apádat kritizáld, inkább mondd meg, mi történt, különben esküszöm, nem hívlak meg többé ebédre!

Levente imádta az anyját - de tartott is tőle, tehát válaszolt. - Anya, kérlek, ne faggass! Összevesztünk.

- Édes fiam, mi sem a te lakásodban veszekszünk apáddal, tehát elvárom, hogy ne itt balhézz a barátnőddel! Amúgy nem gondoltál arra, hogy ez a kislány micsoda csalódással ment el tőlünk? Tudod, hogy összemelegedett velünk?

- A gyerek nagyon helyes - morogta Levente, majd váratlanul kitört. - De az anyja életében először, épp itt, nálatok mondta ki azt a mondatot, amitől én hideglelést kapok.

- Mitől kapsz hideglelést? - kérdezték a szülei szinte egyszerre.

- Hát attól, hogy tartós-biztos kapcsolatot szeretne - legyintett a fiuk.

- És ez miért bűn? - csodálkozott Dóra. - Ez a normális. Neki társ kell, a kislányának pótapa...

- De én nem vágyom tartós kapcsolatra! - vágta rá Levente.

- Pedig elég vén marha vagy már te is, fiam. Meddig akarsz még ugrabugrálni? - kontrázott az apja dühösen, de Dóra egy szót sem szólt. Elfordult, némán szemlélte a fehér ruhába öltözött kertet, és érezte, hogy könnyek gyűlnek a szemébe. - Istenem, a fél lábamat adnám egy ilyen unokáért...!

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. január 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fekvőbetegek otthoni táplálása

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések