Ünnepi (munka)előzetes

A gondos és előrelátó, sőt előre tervező háziasszony már most gondol az ünnepekre, hogy ne az utolsó percben kelljen kapkodnia. Sokféle élelmiszer és ital jó előre megvásárolható, persze csak akkor, ha tudja, hogy mi lesz az ünnepi ételsor.

Ha a menü ételeit már kitalálta, a hozzávaló italt előre megveheti, hiszen a bor, a pezsgő, a dobozos sör és az üdítő hűtés nélkül is tárolható. Amelyik családban hagyománya van az ünnepi menünek s a hozzá kínált italnak, kézenfekvő, hogy azt akár a jövő héten beszerezze.

Bizonyos sütemények, bonbonok, no meg a karácsonyfára aggatható és ehető díszek is előre elkészíthetők. Már most érdemes beszerezni a mákot, a diót, a mandulát, a mogyorót. (A magokat tartsa hűtőben!) Lisztet, olajat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, lekvárt, kakaót, fűszereket érdemes előre megvenni. Jó, ha szárított élesztő is van a kamrában, a friss kockaélesztő pedig eláll a mélyhűtőben. (Szárított élesztőből dupla mennyiséget tanácsos használni!)

Bármit is vásárol, az eltarthatósági időt feltétlenül nézze meg a csomagoláson! Azt javaslom, "egyék ki" a mélyhűtő tartalmát, hogy legyen helye az ünnep előtt készített és fagyasztani szándékozott ételeknek!

Viszonylag olcsón kapható a piacokon a szárnyasaprólék, ebből csodálatos levest lehet főzni. A leves most különösen jólesik, hiszen tél van. Készítse el az alábbi receptet, nem bánja meg!

Gombás-almás kacsaleves

Hozzávalók 6-7 személyre: 1 kacsa apróléka (szárnya, zúzája, nyaka, háta és a mellcsont), 40 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg gomba, 1 alma, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, kevés citromlé, 1 ág rozmaring, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 3 szem kardamómimag, 1 teáskanál citromfű, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 mokkáskanál összemorzsolt sáfrányos szeklice, késhegynyi őrölt lestyángyökér, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött bors.

Előkészítése: A megmosott aprólékot kis darabokra vágom, bőrét leszedem, felaprítom, és a zsírját kisütöm. A zöldséget meg a gombát megtisztítom és feldarabolom. Az almát meghámozom, kicsumázom, szeletekre vágom. 2 dl, citromlével kevert vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg.

Elkészítése: A megtisztított és felaprított vöröshagymát egy evőkanál kacsazsíron üvegesre pirítom, majd az aprólékot a hús fehéredéséig pirítom. (A megmaradt kacsazsír hűtőszekrényben sokáig eltartható.) Ezután hozzáadom a zöldséget, a gombát és a zúzott fokhagymát. Rászórom a fűszereket, és szűk másfél liter vízzel felöntöm. A levest kis lángon, fedő alatt puhára főzöm. Leszűröm, a puha húst kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a lébe. A tejfölt simára keverem a liszttel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Ezután beleteszem a finomra aprított rozmaringot, a vágott petrezselymet meg az almát, hozzáöntöm a citromos levet, és ismét felforralom.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Borult lesz az ég, majd előbb a Tiszántúlon, késő délután már a Dunántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra