Ünnepi menü

Akinek megvannak a saját családi hagyományai, annak nem probléma az ételsorok összeállítása. De ha úgy tartja kedvünk, el is lehet rugaszkodni a hagyománytól.

Aki új hagyományt akar kialakítani, vegye figyelembe a következő szempontokat: 1. az ételek ne legyenek túl drágák; 2. lehetőleg könnyen és gyorsan elkészüljenek; 3. előre elkészíthetők legyenek. Az alábbiak ilyenek. Sok sikert kívánok hozzá!

Karácsonyi előétel-saláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg konzerv szemes kukorica, 20-20 dkg paradicsom, ecetes gyöngyhagyma, kígyóuborka, 10 dkg rukkola saláta, 1-1 csokor zellerzöld és kapor, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint törött bors, só.

Előkészítése: A paradicsomot gerezdekre vágom, a gyöngyhagymát leszűröm, az uborkát felkockázom. A kaprot, a rukkolát és a zellerzöldet finomra vágom.

Elkészítése: A gyöngyhagyma levével, az olívaolajjal, a mustárral, l evőkanál vízzel és a fűszerekkel salátalevet készítek, ebbe beleforgatom a kaprot, a rukkolát és a zellerzöldet. Hozzáteszem az előkészített zöldségféléket, majd hozzáadom a kukoricát. Jól átforgatom, és ha szükséges, utána ízesítem. Jó, ha fogyasztás előtt fél napig áll.

Diós tyúkleves

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg darált dió, 1 dl tejszín, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió, ízlés szerint törött fehér bors és só; 5 dkg cérnametélt.

Előkészítése: 8 dl vizet fazékba öntök. Beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a szerecsendiót meg a borsot, és felforralom. Megkóstolom, és ha szükséges, kevés sóval ízesítem.

Elkészítése: A darált diót a lébe szórom. A tejszínnel elkevert liszttel behabarom, kiforralom, kevés citromlével ízesítem, végül a cérnametéltet is beleszórom. 5 percig főzöm, közben kevergetem. (Előző nap elkészíthető, csak melegíteni szükséges.)

Töltött kacsacomb (csirke is lehet)

Hozzávalók 4 személyre: 4 kis kacsacomb, 1 zsemle, 5 dkg pisztácia, 1 tojás, fél-egy dl tej, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.

Előkészítése: A zsemlét apró kockákra vágom. A tejjel és a felvert tojással jól összekeverem. Ha a zsemle már beszívta a folyadékot, hozzákeverem a fűszereket, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát. A citromlevet belekeverem. Ha a töltelék túl szilárd, kevés tejjel hígítom, ha nagyon lágy, kevés zsemlemorzsával sűrítem. (Kenhetőnek kell lennie.)

Elkészítése: A kacsacombok bőrét óvatosan fellazítom, de vigyázok, hogy ne szakadjon el. A kacsabőr és a hús közé egy fakanál nyelével betömöm a tojásos masszát, majd a bőrt hústűvel a töltelékre úgy tűzöm fel, hogy az ne folyhasson ki. A megtöltött combok mindkét felét megsózom, és bőrükkel lefelé, szorosan egymás mellé tepsibe teszem. 1 pohárnyi vizet alájuk öntök. A tepsit szorosan befedem, és a húsdarabokat előmelegített forró sütőben puhára párolom. A tepsi fedelét levéve a combok bőrös oldalát piros-ropogósra sütöm. (Zsíros levét leöntöm.) Brokkoli és szalmakrumpli illik hozzá a legjobban. A húst néhány nappal előbb is meg lehet tölteni, jól eláll a fagyasztóban. Tálalás előtt csak sütni és pirítani kell.

Fügés narancssaláta Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy narancs, 1 kis koszorú füge, fél dl Grand Marnier (vagy egyéb narancslikőr, esetleg aroma), 1-1 evőkanál cukor és citromlé, 4 dkg mandulaforgács, 2 dkg vaj; a díszítéshez narancskarikák, mentalevél, ízlés szerint tejszínhab.

Előkészítése: A narancsot hámozás után karikákra, a karikákat pedig kis kockákra vágom. A fügét felcsíkozom. A likőrt a citromlével és a cukorral összekeverem. A mandulaforgácsot a vajon aranysárgára pirítom.

Elkészítése: A narancskockákat mély tálba teszem, hozzáadom a fügét, majd a cukros-citromos likőrt ráöntöm. Befedem, és a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Tálalás előtt lazán átforgatom, és a tetejére szórom a pirított mandulát. Mentalevéllel és narancskarikákkal, valamint tejszínhabbal díszítem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra