Újratöltve: árfolyamrögzítés devizahiteleseknek

Április óta újra nyitva áll a lehetőség az ingatlancélú devizahitellel és a deviza alapú ingatlanlízinggel rendelkező adósok számára, hogy igényeljék az árfolyamrögzítés lehetőségét a pénzügyi intézményeknél.

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/42/2842/penzugyilogo.jpg" alt="" />1. Kik vehetik igénybe az új árfolyamrögzítést?

Az új árfolyamrögzítést azok a természetes személyek vehetik igénybe, akik adósként vagy adóstársként euróban, japán jenben vagy svájci frankban nyilvántartott és forintban törlesztett deviza alapú kölcsönt vettek fel, vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek, és a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlan vagy állami kezességvállalás. Közülük is azok élhetnek az árfolyamrögzítés lehetőségével, akik egészen az első rögzített árfolyamon történő törlesztésig megfelelnek a következő feltételeknek:

- nincs 90 napon túli fizetési késedelmük az adott kölcsönnél (illetve ha a kölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlanra több jelzáloghitelt vettek fel, akkor egyik ilyen hitel esetében sincs),

- a hiteladós nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, illetve az ilyen programban való részvételét legkésőbb a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdetéig megszünteti,

- a devizakölcsönnek a folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot,

- nincs folyamatban végrehajtás a fedezetül szolgáló ingatlanra,

- pénzügyi lízingszerződés esetén a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

2. Hogyan működik az árfolyamrögzítés?

Az ügyfeleknek a törlesztőrészletet rögzített árfolyamon számítják át forintra az intézmények a közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozat átadása utáni második törlesztési esedékességi hónaptól. A rögzített árfolyam svájci frank esetében 180 forint, euró esetében 250 forint, jen esetében pedig 2,5 forint. Az új konstrukcióban is gyűjtőszámlán tartják nyilván a hitelintézetek a tényleges és a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletek közötti különbséget az árfolyamrögzítés időszakában, ám most már kétfelé bontva.

3. Mi terheli az adóst a kétfelé bontott árfolyam-különbözetből?

A hitel törlesztőrészlete két részből tevődik össze: a tőketörlesztésből és a kamatfizetésből. Az aktuális törlesztőrészlet árfolyam-különbözetre eső kamat- és kamatjellegű díjai nem a hiteladóst, hanem az államot és a hitelt nyújtó pénzintézetet terhelik. A törlesztőrészlet tőkerészének árfolyam-különbözetre eső része terheli az ügyfelet, ez halmozódik a gyűjtőszámlán.

4. Mit jelent a "legmagasabb devizaárfolyam"?

A devizaárfolyamok elszabadulásának esetére a konstrukció részeként rögzítették a megállapított „legmagasabb devizaárfolyamot”. Azon felül már a gyűjtőszámla-hitel egyenlege sem növekszik tovább. A legmagasabb árfolyamok: a svájci frank esetében 270 forint, az euró esetében 340 forint, a japán jen esetében pedig 3,3 forint.

5. Meddig vehető igénybe az új árfolyamrögzítés lehetősége?

A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését a hiteladós 2012. december 31-éig írásban kezdeményezheti a pénzintézetnél. Ha minden feltételnek megfelel és minden szükséges dokumentumot az intézmény rendelkezésére bocsátott, a kérelmet nem lehet elutasítani, a szerződés megkötésére 60 napon belül sor kerülhet. A közszférában dolgozók már április eleje óta benyújthatják kérelmüket, a többiek közül a lakáshitelesek júniustól következnek, és csak szeptembertől azok, akik szabad felhasználású devizahitelt vettek fel. A pénzintézetek azonban dönthetnek úgy, hogy a kérelmeket hamarabb befogadják. A szerződés időtartama maximálisan öt év lehet, de záró időpontja legkésőbb 2017. június 29-re eshet.

6. Korábbi gyűjtőszámla-hitelesek átléphetnek az új konstrukcióba?

Akik már korábban éltek az árfolyamrögzítés lehetőségével, azokra automatikusan vonatkoznak az új árfolyamgát szabályai. Ha valaki külön kéri, megmaradhat a korábbi feltételrendszer alkalmazásánál, az új azonban kedvezőbb, hiszen a "régi" rendszerben a rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbözet még teljes egészében az ügyfelet terheli.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A délire, délnyugatira forduló szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra