Újra szabadon: leküzdhető az inkontinencia?


Szerző: Nádasi Tibor
2011. október 26. | Forrás:  50plusz.hu

Az inkontinencia kezelésére kifejlesztett speciális módszer a hólyagon belüli elektromos ingerlés. Segít meg- vagy újratanulni a vizeletürítés szabályozását. A sikeres kezelés után így nem kell betétet, pelenkát hordani.

- A hólyagon belüli elektroterápiát korábbi főnököm, dr. Katona Ferenc professzor dolgozta ki, elsősorban gerincsérvvel születet csecsemőkre - mondja dr. Szabados Péter főorvos, gyermekneurológus, az inkontinencia szakértője. - Az első tudományos közlések 1958-ban történtek, azóta is több tucat közlemény jelent meg, tartalmazzák tankönyvek is. Átvették Ausztriában, Olaszországban, Németországban, USA-ban, Mexikóban. Ottani szerzők is közöltek róla cikkeket. A gerincsérves csecsemőknél az elváltozás hólyagbénulást okoz, ami a legsúlyosabb inkontinenciával jár, és az ehhez törvényszerűen csatlakozó, visszatérő húgyúti fertőzések miatt veseelégtelenséghez vezet. A hólyagbénulás, másként neurogén hólyag könnyebben kezelhető formája a túlműködő. Míg a másik, a kórosan alulműködő a legsúlyosabb csoportba tartozik, de ott is megszüntethető a fertőzéseket okozó pangás.

Minden fajta inkontinencia kezelhető hólyagon belüli elektroterápiával?
- Összehasonlítva a többi inkontinencia fajtával, annyit lehet mondani, hogy azok lényegesen kisebb problémát jelentenek a kezelés szempontjából. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nem kezelt inkontinencia nem statikus állapot: vagy javul, vagy romlik. Az első állítás gyakorlatilag csak a szülés körül kialakult stresszinkontinenciákra igaz. A második vonatkozik az összes többire. A kezelés módszeréből megállapítható, hogy minden formában alkalmazható, és gyakorlatilag ez az egyedüli kezelés, amely normál funkció kiváltásával éri el a hatását.
Hogyan történik a kezelés?
- Katéteren keresztül feltöltik a hólyagot steril elektrolitoldattal, és a simaizom típusának megfelelő elektromos ingercsomagokat adnak, hogy normál izomösszehúzódást, kontrakciót váltsanak ki, amely egy csatlakoztatott nyomásmérő műszeren a beteg számára jól látható. Ez alatt a normál kontrakció alatt gyakorolja az elcsorgás megállítását különböző nyomási szinteken, aminek eredményessége szintén azonnal látszik. Nem kell tehát részletes "mintha" utasításokat követnie, hiszen a hatást azonnal látja. Emellett az inger közvetlen izomerősítést is okoz, és ez a hólyagon kívül a medencefenékre is vonatkozik.

Mennyire kényelmetlen vagy kellemetlen a kezelés?
- Szokatlan, de nem kényelmetlen, a kezelt csecsemők például általában elalszanak közben. A katéterezés először természetesen riasztó a laikus számára, de a 2-3 mm átmérőjó flexibilis műanyag csövet valójában alig érezni, és könnyen meg lehet szokni. Az ingerlés maga nem érezhető.

Mennyi ideig tart, mire a hatás tapasztalható?
- Az időtartam ülésenként 1-1,5 óra, nagyjából tíz alkalommal. Más a kezelési stratégia az úgynevezett késztetéses formánál, ahol a beteg képtelen a kellő mennyiséget elviselni, illetve tárolni, és naponta akár 40-50 alkalommal is üríteni kénytelen. Ilyenkor egészen másfajta, úgynevezett nyugtató, összehúzódást gátló áramot kap, amely alatt folyamatosan történik a töltés, és mintegy újratanulja a nyugodt telődést. Itt azért jelentős pszichés komponens is szerepet játszik, emiatt a kezelés is egyedi, valamint az eredmény is ennek befolyása alatt áll.
Változókorú nőknél és férfiaknál is alkalmazható ez a kezelés?
- Minden korosztály kezelhető, de a kezelés kialakítása individuális, az urodynámiás kivizsgálás eredményétől függően. Ez az egyik leglényegesebb dolog, mert sajnos gyakran indítanak kezelést kivizsgálás nélkül, és a sikertelenségnek is ez lehet az oka.

Mennyire tartós az eredmény?
- Általában tartós, de ez attól is függ, hogy mennyire változik meg a paciens addigi attitűdje. Nálunk eddig nem tapasztaltunk visszaesést, az inkább gyerekkori hólyagbénulásnál fordul elő, és főleg mindenféle belszervi betegséget kísér.

Végezhető a hólyagon belüli elektroterápiás kezelés a társadalombiztosítás terhére?
- A TB gyermeknél is, felnőttnél is finanszírozza a metodikát - hosszú harc után, de a kezdetektől. A finanszírozás szintje viszont elfogadhatatlan, emiatt közfinanszírozott formában nem elérhető, csak a csecsemők számára a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztályán. Veszteséggel...

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2011. október 26.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések