Több, mint szálloda, több, mint otthon

Úszómedence, internetcsatlakozás, színház-, koncertlátogatás, kirándulások. Ugye nem egy idősek otthonához társítaná az ember ezeket a szavakat? Pedig létezik Magyarországon is több ilyen intézmény, az egyik közülük Budakalászon.

Kapcsolattartás és játék a világhálón

Hatalmas, új, modern épületben lakik sok idős ember Budakalászon, a Napvirág Idősek Otthonában. Többségében özvegyek, de él néhány házaspár is az apartmanokban. Sokan közülük nagyon fiatalosak annak ellenére is, hogy a férfiak átlagéletkora 74, a nőké 79 év körül van. A betegséggel küszködők személyre szabott egészségügyi ellátást kapnak, így az átlagosnál több évet tölthetnek még kényelemben. A demenciával küzdő betegeknek speciális ápolást biztosítanak, tíz betegre 2 nővér jut, így sokkal jobb a kiszolgálás mint egy kórházban.

Az intézmény szolgáltatásai egyedülállóak. A társalgóban sok könyv és egy internetezésre alkalmas számítógép van. Az otthon lakói közül többen - általában a magas beosztásból nyugdíjba menők - használják rendszeresen a világhálót. Vannak, akik a saját szobájukban interneteznek, hoztak magukkal asztali számítógépet vagy laptopot. Mások még csak most ismerkednek a számítógéppel, de ehhez is kapnak segítséget. Az idősek számára új, szokatlan informatikai eszközök használatát mindenkinek egyénileg tanítják meg. És érdeklődő mindig van, most is tizenöten tanulják a számítógép használatát.

Vannak, akik rokonaikkal, barátaikkal is e-mailben tartják a kapcsolatot, de olyan is van, aki dolgozik a net segítségével, mert szakértelmére, tudására még most is igényt tartanak. Van olyan is, aki az internet segítségével stratégiai játékot játszik a tőle messze élő unokájával.

"Ratkó" nyugdíjasok

Egyre több az idős ember, mostanában mennek nyugdíjba a Ratkó-korszak gyerekei. Sokan közülük jól kerestek, jól éltek, igényük van arra, hogy színvonalas környezetben, jó társaságban töltsék napjaikat, jó ellátást kapjanak.

- A magyar piacon van egy űr, azt szeretnénk kitölteni - mondta Gerzsenyi Péter, a Napvirág Idősek Otthona Kht. ügyvezető igazgatója.

- Magyarországon körülbelül 14 ezren élnek önkormányzati vagy magán idősotthonban, egyre többen választják az ellátásnak ezt a formáját. Az idősek száma egyre nő Magyarországon, ez a tendencia megegyezik a nyugat-európaival, de nincs minden idős embernek hely valamelyik intézményben. Azt sem lehet tudni, mekkora lesz a következő években a fizetőképes kereslet a magánintézmények iránt, bár sok idős embert elgondolkodtat, hogy ma már minden egészségügyi szolgáltatásért fizetni kell, a jó minőségű, kiemelt szolgáltatásért pedig különösen sokat. Ezért talán többen választanak a miénkhez hasonló bentlakásos intézményt életük hátralévő részére - magyarázta az igazgató.

A Napvirág Idősek Otthonába kétféleképpen lehet bekerülni. Vannak, akik egy összegben megváltják a helyüket, és ezen felül egy alacsonyabb havidíjat fizetnek, mások napidíjat fizetnek az itt tartózkodásért.

A lakók nagy része értelmiségi, illetve olyan családok szülei, akik képesek megfizetni ezt az ellátást. Sokan jönnek úgy, hogy az itteni szobát berendezik a saját bútoraikkal, képeikkel, könyveikkel, dísztárgyaikkal, hoznak lemezjátszót vagy CD lejátszót, számítógépet, mobiltelefont, saját tévét.

Vannak külföldről visszaköltözők is, akiknek a nyugdíja bőven fedezi az ellátás árát. Ha valakinek nincsenek saját bútorai vagy napidíjasként jön, akkor berendezett szoba várja. A mozgássérültek, kerekesszékesek is akadály nélkül tudják használni az épületet. Néhány apartmanhoz kis füves terasz is tartozik.

Szemléletváltás

Az idősek otthonáról sok embernek lepusztult épület, zsúfoltság, ingerszegény környezet jut eszébe, és sokan elfekvőnek tartják. Ez a szemlélet mostanában kezd változni, egyre inkább szolgáltatásként fogják fel a családok az idősellátás ezen formáját. Az internetezési lehetőség csak egy a sok szolgáltatás közül. Zenehallgatás, heti 1-2 mozidélután nagy képernyős plazmatévé előtt, színház- és koncertlátogatás, részvétel kiállításmegnyitón, szilveszteri program, római-parti sörözés és vacsora, kirándulások a környéken, almaszedés, bécsi kirándulás advent idején - csak egy pár az itteni programokból.

Itt helyben van a háziorvos, helybe hozzák a gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket is. Huszonnégy órás nővérszolgálat van, így váratlan helyzetekben is gyors, szakszerű ellátást tudnak nyújtani. Ha szakrendelésre kell menni, azt is megoldják, sőt segítenek elintézni hivatali ügyeiket is. Rendszeresen jön pedikűrös és manikűrös, fodrász és masszőr. Itt nem kell bevásárolni, háztartási munkát végezni, mosni, vasalni. A lakók természetesen szabadon jöhetnek-mehetnek kocsival, busszal vagy gyalog, és látogatókat is bármikor fogadhatnak.

Azoknak, akik szívesen alkotnak, különböző kreatív foglalkozásokat szerveznek. Évszakhoz, ünnephez igazodva különböző díszeket, ajándéktárgyakat készítenek az idősek, nem egy közülük nagyon szép alkotás.

- Ezek a foglalkozások nem csupán unaloműzésnek jók, hanem fejlesztik a kreativitást, frissen tartják a szellemet, az apró finom mozdulatok ugyan már egyre nehezebben mennek, de ha sikerül ennek ellenére is elkészíteni az ajándékot, az óriási öröm. És mindennek terápiás haszna is van, hiszen a finom mozgások hatnak az agyra, megőrzik a frissességet - mondta Veresné Lipcsei Ildikó, az intézmény vezetője.

Kisebb társaságok alakulnak az otthon lakóiból egy-egy érdeklődési kör szerint, ebéd után közös kávézások, esténként kártyaparti van rendszeresen.

Hasznos idő(tölté)sek

Az élet során felhalmozott tudás sem vész kárba. Bárki tarthat előadást az otthon többi lakója számára arról, amiben járatos, illetve külső előadókat is hívnak. Van klub rejtvényfejtőknek, vannak közös felolvasások.

Aki itt él, az nem csak lakik, mint egy szállodában, hanem "dolga" is van. Virágot locsol, másokat tanít, gondozhatja az intézmény kiskertjét, virágait, és segít azoknak, akik már nehezebben mozognak.

Az ide beköltőző emberek megnyílnak, barátkoznak, jobb a hangulatuk, és nyugodtabbak, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz aki vigyázzon rájuk.

Itt ráadásul a napi ötszöri étkezésen, az orvosi felügyeleten és a programokon kívül a mozgásra is nagy figyelmet fordítanak. Az intézménynek gyönyörű, 10 méter hosszú és 6 méter széles úszómedencéje van, amelybe tengeri sót tesznek, így a sajátos mikroklíma az asztmásoknak, allergiásoknak, illetve az ízületi, reumás betegségekben szenvedőknek is kiváló.

Itt hetente kétszer tartanak csoportos vízitornát, és aki nem tud úszni, azt megtanítják. Fizetős szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, például aquafitneszre is lehetőség van. A tornateremben is többféle mozgási lehetőség van szervezett keretek között és önállóan is.

Én itt vagyok otthon!

- Tizenegy éve vagyok özvegy, 44 évet éltem együtt a férjemmel. A halála után néhány évvel történt, hogy a fürdőszobában összeestem, és a padlón ültem 5 órán át egyedül, kiszolgáltatottan, tehetetlenül, mire segítséget kaptam. Ekkor döntöttem úgy, hogy ide költözöm, mert már nem éreztem biztonságban magam egyedül otthon. Féltem, hogy nagyobb baj történik és nem lesz aki észrevegye, nem lesz aki segítsen - mondta özvegy Thuroczy Gyuláné, Heni, aki 2 éve él az otthonban.

Az idős hölgy annak ellenére is mozgékony és tevékeny, hogy egyre rosszabb a lába. Rendszeresen jár vízitornára, uszodába, gyógytornára, jól érzi magát itt, a saját bútorai között. Kialakult itt egy kis társaság, akik közösen töltik a szabadidejüket, ebéd után együtt kávéznak, beszélgetnek, társasjátékokat játszanak.

A falon szép olajfestmények lógnak.

- A nagybátyám festményei ezek, az egyiken én vagyok két évesen - mutatja.

Elhozta magával a régi, bakelit lemezeit és lejátszóját, legkedvesebb könyveit és folyóiratait, nosztalgiázik, hallhatja a kedvenc előadót. Látogatják a gyerekei is.

- Én már itt vagyok otthon - teszi hozzá végül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A keleti tájakon is gomolyosodik a felhőzet. A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, kevés helyen zivatar is lehet. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős, utóbbinál esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra