Tincs, ami nincs


2012. május 10. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Ha hajszálaink látszólag ok nélkül fogyatkozni kezdenek, vegyük figyelmeztető jelnek, mert valami nincs rendjén a szervezetünkben. A hajunk sok mindent elárul rólunk - többet, mint gondolnánk.

Száz-százötvenezer hajszálunk van. Ha ebből naponta 100-150 kihullik (miközben újak nőnek), az teljesen normális. Ha azonban ennél több hajszál marad a fésűben, az arra utal, hogy ezt a természetes ciklust felborította valami.

Szervi bajok a háttérben

A hajhullásnak sokféle oka lehet: bizonyos antibiotikumok, fogamzásgátlók szedése, a hormonális egyensúly felborulása, különféle sugárzások (nap, röntgen, UV), kemoterápia, fogyókúra és az ezzel járó anyagcsere-zavarok, vérkeringési rendellenesség, klimax, stressz, vas- és vitaminhiány, a fogak rossz állapota, kevés folyadék fogyasztása.

"A hajhullás lehet valamilyen szervi betegségnek a tünete, de jelezheti azt is , hogy valamilyen gyulladás van a szervezetben - mondja dr. Krajczár Judit bőrgyógyász. - A hajhullás rendellenes, ha túlzott mértékű, és a kihullott hajszálak helyén nem nő új. Ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcsök elpusztulnak, maradandó kopaszodás következhet be."

A kopaszodásnak két fajtája van: az első a szétszórt hajhullás, mely leggyakrabban a nőket érinti. A haj ritkásabb lesz, a szálak elvékonyodnak. A másik, a foltos kopaszodás legtipikusabb formája az úgynevezett androgén vagy férfias típusú kopaszodás, amely a férfiaknál homloktáji, míg a nőknél a fejtetőn jelentkező hajritkulás. Ez a hajhagymáknak a szervezetben előforduló tesztoszteron szintjének változására adott válasza. A nőknél hormontartalmú készítmények szedésével könnyebben orvosolható. Ám mielőtt bármilyen pirulát bekapnánk: fontos, hogy minden esetben kivizsgáltassuk, tisztázzuk a hajhullás okát! Elsősorban az alapproblémát kell gyógyítani, ezt a szakorvos meg is teszi.

Hiú férfiak, kétségbeesett nők

A haj problémáival ma már egy külön tudomány, a hajgyógyászat (is) foglalkozik. Hácsek Ildikó trichológus a haj és a hajas fejbőr vizsgálatával, a testi és lelki okok feltárásával próbál segíteni a hozzá fordulóknak.

"Videomikroszkópos vizsgálatokat végzek kétszázszoros nagyításban: a páciens egy monitoron maga is láthatja, milyen állapotban van a hajas fejbőr, a hajgyökerek és a hajszálvégek" - mondja. Egy tüszőből általában három szál nő ki. Ha a mikroszkópban csak kettőt látni, az ritkulásra utal, ha azonban csak egyet, az már a kopaszodást jelzi. "Mielőtt bármilyen kezelést elkezdenénk, alaposan kikérdezem a vendéget arról, hogy szenved-e valamilyen betegségben, hogyan táplálkozik, milyen gyógyszereket szed, stresszes-e az élete, mennyi folyadékot iszik - folytatja Hácsek Ildikó. - Arra is kíváncsi vagyok, milyenek a higiéniai szokásai. Elsősorban a férfiak azok, akik nem fordítanak gondot arra, hogy a hajtípusuknak megfelelő sampont használják: általában ugyanazzal a készítménnyel mosnak hajat, mint a feleségük."

Hácsek Ildikó szerint a férfiak hiúbbak, mint a nők: ha problémát észlelnek, hamarabb eljutnak hozzá. És jól is teszik! Már néhány kezelés után megnyugszanak, amikor látják, hogy kezd megszűnni a hajhullás. De már az is nagy eredmény, ha legalább késleltetni tudják a kopaszodást néhány évvel.

A doktornő és munkatársai rendszeresen végeznek ingyenes hajvizsgálatot gyógyszertárakban is. Amint a szakember figyelmeztet: egy valódi ellenőrzés a hajhagyma vizsgálatát is tartalmazza, ezért 15-20 percig is eltarthat. Az ennél rövidebb "vizsgálatokat" ne vegyük komolyan!

Megoldás lehet a lézer

Van egy eszköz, amely nem varázsszer ugyan, mégis szinte csodákra képes: ez a lézer. "Bizonyos típusú hajhullás nagyon jól gyógyítható lágylézer-kezeléssel - mondja dr. Hevessy Ágnes háziorvos, aki lézerterápiával is foglalkozik. - A lézer a sejten belül hoz létre változásokat: átalakítja a sejtek oxigenizációját és az enzimek működését, csökkenti a gyulladást és az ödémát, mérsékli a fájdalmat, erősíti az immunrendszert, gátolja a gombák kialakulását. Mindezt fájdalommentesen, hegek, pirosodás és allergia nélkül. Mivel nem egy szervezetidegen anyag beviteléről van szó, életkortól függetlenül mindenkinek ajánlott. Nagyon jó tapasztalataim vannak a hajhullás kezelésében. Volt olyan nőbetegem, aki teljesen kopaszon jött el hozzám. A lézeres kezelés után pedig majdnem eredeti sűrűségében visszanőtt a haja! Öröm látni, ahogyan egy-egy kopasz területen néhány hét vagy hónap múlva újra megjelennek a pihék. A páciensek életkedve is visszatér a hajukkal együtt."

Forrás:Megjelent:
Nők Lapja Egészség2012. május 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések