Testmozgás fél egészség


Szerző: Dienes Angéla
2013. július 24. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Nem csak a hűvösebb évszakokban érdemes védelmi rendszerünk megerősítéséről gondoskodnunk! Vitalitásunk megőrzése a nyaralás alatt is fontos, ráadásul ezt örömteli tevékenységekkel biztosíthatjuk.

Immunrendszerünket azzal is kényeztethetjük, ha úgy szervezünk pihentető vakációt, hogy a strandolás és fagyizás mellett beiktatunk néhány testébresztő programot. Kihasználhatjuk például a közeli röplabda vagy teniszpályát, két kerékre pattanhatunk a gyerekekkel, vagy esténként a lemenő nap mellett a vízparton kocoghatunk. Az immunrendszer ugyanis még a napozásnál is jobban rajong a testmozgásért!

Elűzi a baktériumokat

Amerikai kutatók legújabb eredményei alátámasztják, hogy a sportolás hatására olyan fiziológiás változások történnek a szervezetben, melyek az immunműködést is befolyásolják. Rájöttek, hogy a testmozgás során átmenetileg megemelkedik a falósejtek száma, melyek felelősek többek között a baktériumok bekebelezéséért. Az immunsejtek a véráramlás felpezsdülése miatt gyorsabban keringenek a szervezetben, ezáltal hamarabb érik el a baktériumokat illetve vírusokat. Amennyiben rendszeresen megmozgatjuk a testünket, ez a hatás tovább tart, mint a sportolás időtartama.

Lassan járj, tovább élsz

A szakemberek azt is kimutatták, jobban járunk, ha a rendszeres testmozgás nem túl megerőltető. Dr. David Nieman, egy amerikai egyetem professzora bebizonyította, hogy akik maximális oxigénfelvételük 70-75 százalékát elérve, napi 40 percet mozognak, azok feleannyi időt töltenek általánosságban megfázással vagy torokfájással küszködve, mint akik nem ennyit vagy nem ilyen intenzitással sportolnak. Ha meg is betegednek, a tünetek lényegesen enyhébbek és nem tartanak olyan sokáig. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az élsportolók immunitása egy-egy kemény meccs után gyengül, tehát a szervezetet rendszeresen erősen próbára tevő, igen megerőltető sport sem tesz jót hosszú távon.

Kell az izzadás

A testmozgás során az izzadás a bőrön keresztül történő méregtelenítést biztosítja, hiszen a kitágult pórusokon át szabadon távozhatnak a toxinok a szervezetből. Akár nyáron is szaunázhatunk, hiszen az ott történő izzadás ugyanúgy immunerősítő, de mindenképpen gondoskodjunk a napi minimum 3 liter folyadékbevitelről.

Éltető friss levegő

Akár edzünk, akár csak rendszeresen jó nagyokat sétálunk hajnalban vagy este, amikor hűvösebb van, azzal többet teszünk vitalitásunk megőrzéséért, mint gondolnánk! A megfelelő oxigénbevitel ugyanis minden szervünk működését javítja, a friss levegő segíti a légutak és a nyálkahártyák regenerálódását, a mély, tudatos légzés csökkentheti a vérnyomást is. Nem csoda, hogy akik rendszeresen sétálnak kutyájukkal, kevesebbszer betegek bármely évszakban!

Vitamint, vitamint

Ne csak hűsítő jégkrémmel, hanem friss zöldségturmixokkal is kényeztessük magunkat. Testünk ilyenkor magába szív minden idényzöldségből és -gyümölcsből származó tápanyagot. Emellett jó ötlet, ha vitaminkomplexekkel, táplálék-kiegészítőkkel is gondoskodunk a kellő vitaminmennyiségről, főként, ha fáradtan indulunk neki a nyaralásnak, vagy kevés időnk jut a kikapcsolódásra.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség július-augusztusi számában.
Keresse az újságárusoknál!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes AngélaNők Lapja Egészség2013. július 24.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések