Természetgyógyászat és placebo-hatás - 2. rész

1. / 3 oldal


Szerző: Pusztai Éva
2002. november 22. | Forrás:  HáziPatika.com

Aligha vitatja bárki, hogy gondolataink, az agyunkban lezajló események közvetlenül hatnak a testi állapotunkra: ha félünk, az erek összehúzódnak és elsápadunk, a szomorúságtól könnyek szöknek a szemünkbe, de miként zajlik mindez?

Az agy-test kapcsolat igen látványos a fájdalom érzékelésében és ennek enyhítésében.

Testünk is termel fájdalomcsillapítót

A torinói egyetem kutatója Fabrizio Benedetti azt próbálta kideríteni, hogy a placebo-hatást lehet-e befolyásolni valódi gyógyszer adásával. A kísérlet során önkéntesek karját a vérnyomásméréshez használt felfújható párnával annyira elszorították, hogy az már fájdalmat okozott. Ezt több napon át, naponta többször megismételték és minden alkalommal, morfinnal enyhítették a kísérleti személyek fájdalmát. Az utolsó napon, anélkül, hogy ezt közölték volna, a morfiumot sóoldattal helyettesítették s amint a várható volt, a hatástalan folyadék ugyanúgy enyhítette a fájdalmat, mint a valódi gyógyszer, vagyis a placebo-effektusműködésbe lépett. Ekkor egy naloxon nevű szert adtak a kísérletben részt vevőknek. Ez a vegyület blokkolja a szervezetben keletkező fájdalom-csillapító anyagok, az ún. endorfinok hatását. A kísérleti alanyok ezúttal heves fájdalmat éreztek, azaz a naloxon semlegesítette a placebo-effektus révén a szervezet által termelt saját fájdalom-csillapítók hatását.

Nem mindegy, milyen színű a tabletta

Téved azonban, aki azt hiszi, hogy a placebo-hatást bárki képes kiváltani a saját szervezetében, ez csupán a különösen gyakorlott, felkészült embereknek sikerül. Amióta az igen finom felbontóképességű computer tomográfok, a PET-k elterjedtek, több tudományos laboratóriumban dolgoznak a kutatók a placebo-hatás neuro-biológiai térképének elkészítésén. Reményeik szerint hamarosan egyértelmű bizonyítékok tanúskodnak arról, hogy melyik agyi területen, milyen változások mennek végbe, amikor "csak" hiszünk valamilyen szer, módszer, vagy akár személy gyógyító erejében.
Gyakorlati tapasztalatok természetesen már korábban is felhalmozódtak a placebo-hatással kapcsolatban. Egy brit reumatológus közleménye szerint, pl. a vörös színű fájdalom-csillapító kapszulák lényegesen hatásosabbak, mint amikor ugyanazt a hatóanyagot kék, zöld vagy sárga színű filmréteg fedi. Amerikai kísérletek azt igazolták, hogy a kék színű tabletták jobban nyugtatnak, mint az ugyanolyan hatóanyagú rózsaszínűek. Ha stimuláló hatást akarnak kiváltani, akkor célszerű minél élénkebb színezéket adni a tablettához. Igen jelentős placebo hatása van a márkaneveknek is: ha ugyanazt a vegyületet ismert gyógyszergyár termékeként adják be a betegnek, sokkal hamarabb mulasztja el a fejfájást, mint az összetételében teljesen azonos, márka nélküli készítmény.
Előző cikk: Természetgyógyászat és placebo-hatás - 1. rész

1. / 3 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Pusztai ÉvaHáziPatika.com2002. november 22.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések