Természetgyógyászat és placebo-hatás - 1. rész

1. / 3 oldal


Szerző: Pusztai Éva
2002. november 15. | Forrás:  HáziPatika.com

A gyógyításnak az a formája, amit a hazai szóhasználattal természetgyógyászatnak nevezünk, a fejlett országok mindegyikében rohamléptekkel tör előre.

Olyannyira, hogy mind több kutatás választja tárgyául a természetgyógyászatban alkalmazott módszereket, a kétféle gyógyítási filozófia összehasonlítását. A másikat némileg ellenségnek tekintő két tábor kibékítése minden beteg érdeke lenne, de ez sajnos nem várható rövidtávon, hiszen sem a "hivatalos" sem az alternatív gyógyítás képviselőinek nem fűződik ehhez különösebb érdeke.

Minek is nevezzük?

Már az elnevezés körüli zűrzavar is jól jelzi, hogy nem lesz könnyű közös nevezőre hozni a kétféle gyógyítást. A klinikai orvoslást szokás európainak, hivatalosnak, konzervatívnak, sőt hagyományosnak is nevezni. Ez utóbbi jelző valójában jobban illene a természetgyógyászatra, hiszen ott alkalmaznak nagy számban ősi, népi eljárásokat. Ám az a különös helyzet állt elő, hogy a természetgyógyászat néha modernebbnek mutatkozik a kórházi orvoslásnál. Modern alatt az új iránti nyitottságot értik elsősorban, az ember és a betegsége másfajta megközelítését. Ez persze más vonatkozásban egyáltalán nem új, hiszen a holisztikus szemléletet például az ókori görögök is vallották és alkalmazták.
A természetgyógyászatot, amelyik maga sem tekinthető egységes irányzatnak, a német nyelvhasználatban "Naturheilkunde"-ként ismerik - ez szó szerint megfelel a magyar természetgyógyászatnak -, az angolszász irodalomban "complementary and alternative medicine" (CAM) kiegészítő és alternatív gyógyítás a neve.

Hívek és kiátkozók

Egyes helyeken csak orvosi diplomával rendelkező személyek folytathatnak bármiféle gyógyító, így természetgyógyász tevékenységet is. Németországban ennek szellemében az orvosi egyetemeken csaknem minden természetgyógyászati ágat oktatnak. Nálunk is mind több orvos tanulja meg és gyakorolja, de a megfelelő szakvizsga és engedély birtokában orvosi diploma nélkül is lehet természetgyógyász prakszist folytatni.
Következő cikk: Természetgyógyászat és placebo-hatás - 2. rész

1. / 3 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Pusztai ÉvaHáziPatika.com2002. november 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések