Természetes hormonpótlás

Rosszul alszik, hőhullámoktól szenved, ingerlékeny, időnként szinte fürdik a verítékben, esetleg a változókor egyéb tünetei is jelentkeztek? Helyes táplálkozással sokat enyhíthet a kellemetlenségeken!

Mi változik a változókorban?

A változókor jó néhány kellemetlenséget hozhat a középkorú nők életébe. Maga a vérzés is megváltozik (amíg el nem marad): kiszámíthatatlanná válhat a rendje, van, akinél kéthetente jelentkezik, másnál kihagy egy-két hónapot, megváltozik a jellege, erősebb premenstruációs tünetekkel jár stb.

Alvászavarok, fokozott izzadás, hőhullámok, izomfájdalmak jelentkezhetnek, hangulatingadozások, ingerlékenység, görcsös fejfájás, migrén, a libidó gyengülése is együtt járhat ezzel az időszakkal. A kiegyensúlyozott, örömteli nemi életet nemcsak ez utóbbi zavarhatja, hanem például a szintén gyakori hüvelyszárazság is. Mindezen tünetek hátterében a szervezet hormonháztartásának változása áll.

Jaj, azok a hormonok!

A klimaktérium idején kialakuló hüvelyszárazság enyhítésére ma már forgalomban van fitoösztrogén-tartalmú hüvelykrém is. Legfontosabb változás a szervezet ösztrogénhormon szintjének csökkenése, majd a hormon termelődésének leállása. Az ösztrogén más (az agyban termelődő) hormonokkal, például a progeszteronnal együtt a petefészekben termelődik, többek között ezek felelősek a petesejt éréséért és kilökődésért, a méh nyálkahártyájának felépüléséért és leválásáért. Az ösztrogén és más petefészek-hormonok az egész testre hatnak, hozzájárulnak csontjaink, hajunk, bőrünk, vérünk, hangulatunk, általános közérzetünk állapotához. Bár ösztrogént kis mennyiségben a zsírszövet és a mellékvese továbbra is termel, de a petefészkek ösztrogéntermelésének csökkenése, leállása változásokat idéz elő a szervezetben.

Hormonpótlás - otthon

Azt eldönteni, hogy mely esetben van szükség gyógyszeres hormonpótlásra, felelősségteljes szakorvosi feladat. (Az orvosok véleménye ebben megoszlik, tartanak ugyanis az ösztrogének valamelyes sejtszaporodást elősegítő hatásától, amely egyes kutatások szerint enyhén bár, de emeli bizonyos hormonfüggő daganatos megbetegedések esélyét.) Viszont nem árt tudni, hogy bizonyos ételekkel, vagyis az "alkalomhoz illő", helyes táplálkozással minden érintett maga is sokat tehet panaszai enyhítéséért, elkerüléséért.

Számos növényben ugyanis nagy mennyiségben találhatók az ún. fitoösztrogének, például az izoflavonok, melyek az ösztrogénhez hasonlók, de gyengébb aktivitásúak. A nemi hormonokhoz hasonlóan védő szerepet játszanak a menopausa idején, nemcsak a kellemetlen tünetek, hanem súlyos betegségek, így a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések ellen is. Ezeknek nincs sejtosztódást elősegítő hatásuk, így még védenek is a hormonfüggő (emlő, méhtest, prosztata) daganatok ellen.

Színes kínálat

Olvasson többet a mi van a boszorkányok kosarában!A növényi ösztrogéneket a szója és a belőle készült termékek, más hüvelyesek, (például a lencse, a bab és a borsó), a vörös lóhere- és a babcsírák, több gyümölcs, (így az alma, a körte, a cseresznye, a papaja), sokféle zöldség, (a sárgarépa, a zeller, a petrezselyem, a retek, hagyma, a fokhagyma, az édeskömény, a rebarbara), egyes olajos magvak, (a lenmag, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a napraforgó és a tökmag), illetve a teljes kiőrlésű gabonaliszttel készült termékek tartalmazzák. A zöld teát is ajánlják jótékony összetevői miatt. A felsoroltak gyakoribb szerepeltetése az étrendben minden szempontból jó hatású, és egészséges, változatos táplálkozást tesz lehetővé.

A legismertebb a szója

A fitoösztrogének létezésére a szójával kapcsolatos tapasztalatok irányították a figyelmet.

Jótékony hatására abból a tényből következtettek, hogy a szójában gazdag ételeket fogyasztó ázsiai (japán, kínai) nőket sokkal kevésbé viseli meg a változókor, például alig ismerik a hőhullám fogalmát, sőt, bizonyos hormonfüggő daganatok - emlő, méhtest - előfordulása is lényegesen kisebb a körükben. (Egy vizsgálat szerint napi 60mg szójafehérje fogyasztása egy hónap alatt harmadára, egy negyedév alatt közel felére csökkentette a hőhullámok gyakoriságát.) A szóját eredeti állapotában nem, csak feldolgozva fogyasztjuk. Nem mindegy azonban, milyen formában: a tofu vagy a szójatej, a joghurt például jóval több fitoösztrogént tartalmaz, mint a szójaszósz vagy a szójavirsli, mert a feldolgozásuk módja eltérő. Nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is ajánlatos a szójával gazdagítaniuk az étrendjüket, mert a tapasztalatok szerint csökkenti a prosztatarák kockázatát. A szójafehérje a vér triglicerid szintjét nem befolyásolja, sőt enyhén csökkentheti is, ezért védő hatása van a szív-érrendszeri megbetegedésekkel szemben is. A dietetikus szakértők szerint az arányosság, a mértékletesség természetesen itt is alapvető feltétel: a túlzott mennyiség a szójából sem egészséges, hiszen a bevitt fitoösztrogének hatással lehetnek a szervezet hormonháztartására.

Nézzünk körül a gyógynövényboltban is!

Mióma esetén nem tanácsos természetes ösztrogénpótló szereket, hormonkészítményeket, a gyógynövények egyes fajtáit alkalmazni, mivel azok fokozhatják a mióma növekedését. Beszélje meg kezelőorvosával! A világ számos táján ismernek olyan növényeket, amelyeket az ottani népi gyógyászat az asszonyi bajokra javasolt. Ilyen például az indián asszonygyökér, másik nevén a poloskavész (Cimicifuga racemosa), amelyet Észak-Amerikában használtak az őslakosok a menstruációs és a szülési fájdalmak enyhítésére. Mérsékli a hőhullámokat és a verejtékezést, a fejfájást, a depressziót, javítja a közérzetet, és segíti a nyugodt, pihentető alvást. Általános nyugtató, fájdalomcsillapító. Hatása a hüvely nyálkahártyáján is érvényesül.

Kínában és Ázsia keleti részén a dong quai (Angelica sinensis) nevű növény "női-ginszeng" néven is ismert. Ez is görcsoldó, enyhíti a menstruációs és a változókori tüneteket, elsősorban a hőhullámot. A barátcserje (Vitex agnus castus) a Földközi-tenger keleti partvidékén található, termése a vegetatív idegrendszerre hatva a magas vérnyomásos, szívdobogásos tüneteket enyhíti, nyugtató hatású és a premenstruációs tünetcsoport enyhítésére is alkalmas. A változókor kezdetén segíti a sárgatesthormon termelődését.

A hazai népi gyógyászatban a női bajokra a palástfű (Alchemilla vulgaris), a citromfű (Melissa officinalis), a cickafark (Achillea millefolium) és az orvosi zsálya (Salvia officinalis) volt használatos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra