Teniszpartner kerestetik!

A tenisz sokkal többet kínál egyszerű edzésnél. A minden testrészt átmozgató, dinamikus mozgás mellett játékot, megmérettetést, társas együttlétet. Túlzás nélkül állítható: szinte minden korosztálynak.

Sokan azért nem szánják rá magukat a rendszeres mozgásra, mert egyszerűen nem találják meg a számukra ideális sportot. Nem találja elég izgalmasnak a futást, nem élvezi a magányos súlyzózást, monoton a faltól falig úszás? Ha jobban pihenteti a dinamizmus, mint a relaxációs jóga, akkor lehet, hogy a tenisz lesz a sportja!

Tenisz és lelki alkat

A tenisz társas sport, legalább egy másik játékos is kell. A teniszpályákon mindig nagy a nyüzsgés, baráti társaságok alakulnak, igazi klubhangulat uralkodik, ahol mindenki maga mögött hagyja a gondjait, és együtt élvezi a mozgás örömét. Elcsalhatja a barátnőjét, a férjét, sőt a nagyobb gyerekekkel családi csatákat is lehet rendezni. Az állandó teniszpartnerrel pedig nem teszi meg az ember, hogy lustaságból lemondja a játékot. Ez garancia a rendszerességre!

A teniszben az a különleges, hogy bár társat igényel, nem csapatsport, így az egyénen múlik a teljesítmény. Ha a munkahelyén kiborítja, hogy mások miatt nem halad a munka, itt ellensúlyozhatja ezt az érzést. A teniszt pontra játsszák, valódi küzdelem a másik játékossal szemben. Akit feltölt a verseny és a győzelem, az szinte újjáéled egy teniszmeccs után. A vereség pedig arra sarkallja, hogy érdemes tovább gyakorolni. A mozgás összetett: futni kell, ütni, megállni, megindulni, és mindig máskor, másképp. Egy meccsen nincs két egyforma helyzet, nincsenek sokszor ismétlődő mozdulatsorok.

A játék folyamatos összpontosítást és gyors döntéseket igényel. Figyelni kell, mire készül az ellenfél, hogyan helyezkedik. A győzelemhez nem elég a jó mozgás, szükség van a szellem frissességére is, amit a játék fejleszt és treníroz. A szürkeállomány élvezetes edzése már a tanulással garantált, hisz a teniszben jó néhány dolgot el kell sajátítani, tudatosan kell figyelni a mozdulatok helyességére.

Nem késő elkezdeni?

A tenisz az egyik legtovább űzhető sport, akár nyolcvanévesen is játszhatja. (Nyilvántartják a 70 éven felüliek világranglistáját!) Ez az egyik oka, hogy soha nem késő elkezdeni a tenisztanulást. A másik: ez olyan sport, amelyet gyorsabban tanulnak a felnőttek, mint a gyerekek.

Ha csak a sérülésektől való félelem tartja vissza (gyengek a térde, a csuklója), megnyugodhat: ha ízületeit, sőt ezek fokozatosan meg is erősödnek. Jó tudni, hogy a salak a legkíméletesebb talaj, itt a leglassúbb a labda, és ez kíméli leginkább az ízületeket. Szerencsére hazánkban a legtöbb teniszpálya salakborítású.

Így hat a testre, a lélekre

A tenisz tetőtől talpig átmozgatja az egész testet. A hátizomra gyakorolt hatása miatt tartásjavító, ellensúlyozza az ülőmunkát. Összetettsége révén javítja az általános kondíciót: az erő-gyorsaság-állóképesség hármasát. Egy átlagos mennyiséget mozgó szabadidős teniszező egy óra alatt 2,5 kilométert fut, és 500 kalóriát éget el.

A játékra figyelve szinte észre sem veszi az elvégzett kardio- és izommunkát. Az úgynevezett féloldalasságtól (egyik kéz használata) sem kell tartani, amatőröknél ez nem okoz gondot, a nők pedig sokszor ütnek kétkezest. A tanulás elején még kevésbé intenzív a mozgás, a kardiohatás még elmarad, de gyorsan lehet fejlődni, így az edzések hamar fokozzák az állóképességet is. A tenisz javítja a térlátást, a koordinációs, az összpontosító, a döntéshozó és problémamegoldó képességet. Nem utolsó szempont, hogy szezonban szabad levegőn mozog!

Mennyi idő alatt sajátítható el?

Először is mindenképp edzőtől, képzett teniszoktatótól vegyen órát. A tanulás könnyebb, gyorsabb, a mozdulatok hatékonyabbak, lazábbak, lendületesebbek lesznek, mint ha egyedül próbálkozna, vagy teniszezgető ismerőstől venne leckéket. Érdemes egy egész szezonra (tavasztól ősz végéig) befizetni az oktatót, ám az alapok - ami után már élvezni lehet a játékot - tíz-tizenöt óra alatt megszerezhetők. A megfelelő fejlődés érdekében legalább heti két alkalmat, alkalmanként egy órát érdemes teniszezésre szánni. Érdemes beszervezni barátnőt, barátot az oktatásra, ilyenkor feleződik az ár, és megvan a leendő teniszpartner is, akivel össze lehet mérni, ki hogyan fejlődik!

Fontos a felszerelés

Az első néhány alakalomra általában adnak ütőt az edzők, az edzések során pedig már látni, hogy milyen tömegű, formájú ütő a megfelelő, csak ez után érdemes sajátot venni. Sportcipőből vásároljon teniszcipőt, sokfélét kínálnak a sportboltok. A ruha pedig… na, itt lehet divatozni. Teniszruhából nagy a választék a konzervatív fehértől a merész színesekig. Kényelemesek legyen, jól szellőző anyagból!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra