Téli álom helyett

Az emberi szervezet képtelen arra, hogy a hideg évszak beálltával olyan mértékben leállítsa az anyagcseréjét, mint azt a téli álmot alvó állatok teszik. Pedig a hideg kihívást jelent számunkra is, testünk igyekszik átvészelni a zord időt.

Télen megváltozik az anyagcserénk ritmusa, gyorsasága, a hideg és a fényhiány következtében az aktivitásunk is csökken, sokkal jobban szeretünk a melegben lustálkodni, mint kint, a hideg, friss levegőn mozogni. Sérülékenyebbé válunk a különböző fertőzésekkel szemben, ami aztán egy tavaszig tartó bűvös kört indíthat el: a megfázástól félve alig lépünk ki a fűtött helyiségből, és ez persze tovább rontja az immunrendszerünk hatékonyságát. A lassult anyagcsere miatt elkezdődik a lerakódás, raktározás, ennek következményeit már néhány hónap alatt súlyos többletkilókban mérhetjük.

A pihenés, az elegendő alvás javítja az anyagcserét, a kialvatlanság, a stressz, a túlpörgetett életmód, a rendszertelenség azonban rontja, lassítja. Az életmódnak egyéb elemei is nagyban befolyásolják: nem mindegy az sem, milyen munkát végzünk, mennyit mozgunk egy-egy nap során. Az ülőmunkát végzők anyagcseréje például jelentősen lassul, ezért számukra rendszeres testmozgás javasolt. Sajnos, ez utóbbi Magyarországon egyáltalán nem természetes, hiszen kisiskolás kortól kezdve szinte módszeresen "szoktatjuk le" a mozgásról a gyerekeket, akikből aztán súlyproblémákkal, anyagcserezavarokkal küzdő felnőtt válik.

Fedezzük fel izmainkat!

Katus Attila hatszoros aerobic világbajnok, életmód tanácsadó, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karának tanára a megoldást az aktivizálódásban látja. Meggyőződése, hogy a mozgásszegény életmód számos betegségért felelős, és a tudatos táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme. A testmozgás az anyagcserére is döntő hatású. Elsősorban az izomtevékenységgel befolyásolható mind az alapanyagcsere, mint a napi energiaszükséglet. A rendszeres testmozgás hatására javul a testösszetétel (izmosodunk és csökken a testzsír), megnövekszik bizonyos hormonok mennyisége a szervezetben, amelyek kedvező irányba befolyásolják az anyagcserét. A hatás nem is csak azonnali: a testmozgás után akár egy-két napig is fokozottabb lehet az anyagcsere.

Rendszeres erősítés

Testmozgás hiányában és 30 éves kor felett sajnos megindul az izomvesztés. A szakember a 8-15 maximális ismétlésszámmal történő erősítő gyakorlatokat, valamint a felváltva végzett erősítő és kardio edzéseket ajánlja. A rendszeres mozgásra hetente öt-hat alkalommal szánjunk rá 15-30 percet. 10 -15 perc folyamatos mozgástól bemelegszik a szervezet. Kardió edzések esetében tanácsos az úgynevezett intervall edzés, amikor az intenzív és a kevésbé intenzív mozgásformákat, például a kocogást és a futást váltogatjuk. A tapasztalatok szerint az intervall mellett az anaerob (oxigénadóssággal járó) kardió edzés jobban gyorsítja az anyagcserét, mint az aerob.

A mozgás a teljes szervezetünkre, pszichés működésünkre is jótékony hatású: napi félóra mozgás a teljesítőképességet megsokszorozza, és a termelődő "boldogsághormon" hozzájárul lelki egyensúlyunk, hangulatunk javításához is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra