Télen se teljen el nap saláta nélkül!

Kerüljön friss saláta az asztalra télidőben is! Szinte nincs olyan zöldség, gyümölcs, amelyből ne készülhetne nyers, rost- és vitamindús fogás.

Nagyon egyszerű elkészíteni az alábbi salátát, pénztárcánkat sem terheli meg túlságosan.

Téli vacsorasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fekete retek, 2 nagy savanykás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 1 kis szál póréhagyma, 25 dkg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 dl majonéz, 2 dl kefir, fél citrom leve, 1 teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint porcukor és só.

Elkészítése: A majonézt simára keverem a kefirrel. Mustárral, citromlével, sóval, borssal, cukorral pikánsra fűszerezem. A retket és az almát megmosom, az előbbit meg is hámozom, utóbbit csak kicsumázom. A lila- és a póréhagymát megtisztítom. A retket és az almát megreszelem, és azonnal a mártásba keverem. A lilahagymát apró kockákra vágom, a póréhagyma fehér részét felkarikázom, majd a kétféle hagymát megsózva összekeverem. Tíz percig hagyom állni, ezután a csalamádéval együtt a salátához keverem. A salátát összeforgatom, majd a póréhagyma zöldjét nagyon finomra összevágva, a saláta tetejét meghintem vele. Fél napi érlelés után fogyasztható.

Egyre több a kitűnő étterem. Az étlapok nagy része olyan kifejezéseket is tartalmaz, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer. A leggyakoribbak közül néhányat most megismertetek kedves olvasóimmal.

Tudja, mit jelent?

Angolosra sült: félig sült bélszín (vesepecsenye), amikor a húst úgy sütik meg, hogy a belseje már nem véres, hanem rózsaszínű.

Angol köret: különféle, gőzben párolt zöldségek, amelyeket közvetlenül tálalás előtt olvasztott, forró vajjal leöntenek.

Blini: élesztővel lazított, a szokásosnál kissé vastagabb palacsinta, amelyet kaviárral töltenek. (Az orosz konyha kiválósága.)

Csőben sült: párolt zöldséget vagy húsfélét tojássárgájával és tejszínnel kevert fehér (besamel) mártással vastagon bekennek, reszelt sajtot szórnak rá, és a sütőben világos sárgára sütik.

Besamel mártás: XIV. Lajos francia király udvari szakácsáról, Bechamel márkiról elnevezett fehér mártás, amely tejből, vajból és lisztből áll. Tovább ízesítve sokféle mártás alapja. (Eredeti elkészítési módja: 5 dkg vajat habzásig hevítünk 5 dkg liszttel, majd azonnal felöntjük fél liter forró tejjel, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Sóval, fehér borssal és szerecsendió-reszelékkel ízesítjük.) Tovább ízesíthetjük reszelt sajttal vagy tejföllel, tejszínnel, mustárral, fokhagymával, kaporral. Főtt marhahús vagy szárazabb sültek mellé tálalható. Kissé sűrűbbre készítve kitűnő melegszendvics-krém, amelynek csak a tetejére kerül a reszelt sajt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra