Télen jobban szomjazik a bőr

A bőr szárazsága okozza a legtöbb kozmetikai problémát. Télen sokkal nagyobb stressz éri a bőrünket, mint bármely más évszakban, de egyéb ok, például a felfokozott élettempó, a stressz is szárazzá teheti a bőrt.

Húszas éveiben az embernek még nemigen van szükség hidratáló krémekre. A 14-18 naponkénti bőrmegújulás ugyanis friss, fiatal, kellő víztartalmú új sejteket jelent. A negyvenes évektől kezdve azonban már jól látható a megújulás hatásfokának romlása. A bőr anyagcseréje, mikrokeringése, tápanyagellátása, regenerálódása alaposan lelassul.

Mitől lesz száraz?

A bőr szárazságát a külső a belső gondok egyaránt okozhatják.

Belső okok:

- helytelen táplálkozás, főleg a hamburger, chips, nutellás kenyér, ketchup, alkohol,

- A-vitamin hiánya,

- lelki problémák,

- stressz,

- képtelensége a nemet mondásra,

- öröklött hajlamok.

Külső okok:

- kozmetikumok helytelen használata,

- alkoholtartalmú szépítőszerek alkalmazása,

- a kinti hideg, a benti száraz levegő,

- az elhalt hámsejtek egyre nehezebb leválása, ami lassúbbá teszi az ápolószerek felszívódását,

- a hosszú éjszakázások,

- kevés víz fogyasztása.

A száraz is többféle lehet

Zsírhiányos - a faggyúmirigyek a normálisnál kevesebb faggyút termelnek. A bőrfelület fényes, feszül, húzódik, mimikai mozgásra szinte fáj. Nem tűri a szappanos, melegvizes mosdást, gyulladt, vörös foltos lesz a legkisebb hőmérséklet-változástól. A faggyútermelés hiányosságai miatt nem tud kialakulni az a felszíni faggyúréteg sem, amely megvédené a bőrt a különböző kórokozóktól, ezért sérülékennyé válik.

Száraz szeborreás - a bőr vízháztartásában komoly elváltozás tapasztalható azáltal, hogy a felszíni faggyúbevonat tökéletlen. Mivel nagyobb a bőr vízleadó-képessége a kelleténél, a felszíni réteg vízhiányossá válik.

Felszíni vízhiányos bőr - húzódik, viszket, gyakran hámlik. Rendszerint sápadt, gyakran fénylő. Ha a bőrünket ujjunkkal felfelé simítjuk az orrnyergünkön a homlok irányába, jellegzetes recés bőrfelületet tapinthatunk.

Mélyrétegi vízhiány - a bőr laza, "tésztás" tapintású, a mélyrétegi vízhiány hatására alakulnak ki azok a mély, állandósult barázdák, amelyeket már csak a plasztikai sebész tud kisimítani.

Segítenek a hidratálók

A bőr szomjoltói a hidratáló krémek, amelyek már nemcsak nedvességgel látják el a bőrt, hanem tápanyagokkal is. A nedvességtartalmú hatóanyagok közül az első számú favorit a néhány éve hihetetlen áttörést hozó hyaluronsav. Bőrünk húszéves korig termeli ezt a cukormolekulákból álló anyagot, amely a saját tömegének három-négyszázszorosával egyenértékű nedvességet képes megkötni. Vékony, elasztikus, légáteresztő réteget alkot a bőr felszínén, s a levegő alacsonyabb nedvességtartalma esetén is védi a felső réteget a kiszáradástól. Napjainkban szinte minden hidratáló krém tartalmaz hyaluronsavat. Bőrünkre kerülve úgy működik, mint egy akkumulátor. Hatására a bőr felszínén lévő szarurétegben keletkező rések újra összeforrnak, a bőr simává, rugalmassá válik.

A száraz és érzékeny bőrre készült kozmetikumok másik sztárja az urea, szintén az emberi szervezet egyik természetes nedvesítő faktora. A hám alsó rétegeiben megköti a vízmolekulákat, így akadályozza meg a bőr kiszáradását.

A száraz és érzékeny bőr számára fontosak a gyógyulást segítő hatóanyagok, mint amilyen a panthenol vagy az allantonin. Ezek gyorssegélyt jelentenek a bőr számára, és azonnal felszámolják szárazságát, viszketését, hámlását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra