Tavaszi nagytakarítás a lelkünkben


Szerző: Ványik Dóra
2013. április 18. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Tél végén, tavasz elején többen fordulnak szakemberhez fáradtság, levertség, depresszió tüneteivel. Mit tehetünk, ha a természet egyre színesebb és élőbb, nekünk viszont semmihez nincs kedvünk?

Sokan azt hiszik, ha vége a szürke, latyakos, hideg napoknak, az állandó sötétségnek, a hosszú éjszakáknak, csak jobb lehet a kedvünk. Aztán valahogy mégsem leszünk kirobbanó formában, ha megjön a kikelet, sőt, talán még fáradtabbnak, letörtebbnek érezzük magunkat. A tavaszi nagytakarítást ne csak az otthonunkban végezzük el, de a lelkünkben is!

Tisztáznunk kell magunkban

- Minden évszakváltásnál jellemző lehet a depresszió, és ez alól a tavasz sem kivétel - magyarázza Faragó Melinda pszichológus. - Ráadásul, a tél elmúltával már annyira lemerül a D-vitamin tartalékunk, hogy nincs abban semmi csoda, ha fáradtak, levertek vagyunk. Bizonyos időközönként pedig ajánlatos egyfajta lelki nagytakarítás, felmérni azt, milyen feszültségek vannak bennünk, és ezek milyen problémákat okoznak. A szakember azt javasolja, hogy három kérdést tegyünk fel magunknak:
1. Kivel van rendezetlen kapcsolatom?
2. Mitől félek?
3. Mi okoz örömöt?

- Első körben gondoljuk át, hogy kivel vagyunk haragban, vagy esetleg már nem beszéltünk az illetővel évek óta. Ezek a rendezetlen kapcsolatok ugyanis csak koszolják a lelkünket, általuk nagy súlyokat cipelünk. Most itt a legjobb alkalom, hogy magunkba nézzünk és ráébredjünk; esetleg ezek nem is akkora problémák. A legtöbb esetben inkább arról van szó, hogy valamilyen egyéb bajunkat toljuk rá valakire.

A szakirodalom áttolásnak hívja, amikor valójában a férjemmel van konfliktusom, de vele ezt nem tudom megbeszélni, és ezért kezdem el utálni a hentest vagy a szomszédot, általuk vezetem le (ventilálom) a feszültségeimet. Másrészt azt is átrághatom, hogy miért jó nekem ez a "haragszomrád"? És ha már ezeken túljutottam, megtehetem a szükséges lépéseket. Felhívhatom a rokont, akivel évek óta nem beszéltem, elmehetek párterápiára vagy családállításra.

Készüljünk a legrosszabbra, örüljünk a jónak

A "mitől félek?" kérdésében a legnehezebb szembenézni az aggodalmaimmal. Ugyanakkor ez a leginkább célravezető is.

- Feldmár Andrásnak van erre egy nagyon jó meglátása: "ha nem merek félni, akkor szorongani fogok, ha nem merek szorongani, pánikolni fogok". Egyszerűen eltemetjük a félelmeinket, és ennek a következménye az, hogy szorongásos tüneteket produkálunk. Nem tudunk aludni, idegesek vagyunk, evészavaraink vannak. Ha viszont szembenézünk azzal, amitől a legjobban félünk, akkor egy csapásra meglátjuk a kiutat is. Mondok egy példát. Sokan most attól rettegnek, hogy nem lesz elég pénzük, hogy fizessék a számláikat, a lakásuk részletét

Üljenek le egy fehér papírral, és készítsenek számvetést. Mi az, amiből plusz jövedelemhez tudnának jutni? Miről tudnak lemondani, mi az, amit olcsóbban meg tudnának úszni egy kis átszervezéssel? És nézzenek szembe a legnagyobb félelmükkel is! Hogyan tudnák megoldani a lakhatást, ha elveszítenék a házukat? Az a döbbenetes, hogy még a legrosszabb forgatókönyvet felvázolva is megnyugszunk, mert végre szembe tudtunk nézni a félelmeinkkel.

Legyenek örömforrásaink!

Ha ezeket a komoly és fontos feladatokat, kérdéseket tisztáztuk, jöjjön egy egyszerűbbnek tűnő téma: mi az, ami örömet okoz? Ugyanis az energiát az örömök tudják biztosítani.

- Hajlamosak vagyunk belesüppedni a napi rutinba. Bevásárolunk, takarítunk, rohanunk a gyerekért az iskolába, vacsorát főzünk, és közben észrevétlenül kikerülnek az örömteli időtöltések az életünkből. Van, akinek ez a kézimunka, másnak egy nagy séta a jó levegőn. És természetesen, olyanok is akadnak, akik úgy gondolják, akkor lennének boldogok, ha kéthetente a tenger partjára utazhatnának. Fontos, hogy olyan örömforrást válasszunk, amely elérhető, és valóban feltölt pozitív érzésekkel.

Lelki nagytakarításunkban még sokat segíthet, ha több időt töltünk a szabad levegőn, vagy éppen elkezdjük tervezgetni a nyaralást. De akár viselhetünk színes kiegészítőket, vagy több növénnyel vehetjük magunkat körül az otthonunkban, munkahelyünkön. Ha pedig úgy érezzük, kóros fényhiányban szenvedünk, és megengedi a pénztárcánk, kipróbálhatjuk a fényterápiát is.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség áprilisi számában.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Ványik DóraNők Lapja Egészség2013. április 18.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Kinek érdemes a visszerekre figyelnie?

A visszeresség nem pusztán esztétikai probléma, amit jobb elrejteni a külvilág elől, hanem egy olyan érrendszeri betegség látható tünete, aminek korai felismerése a későbbi szövődmények elkerülése miatt elengedhetetlen.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések