Táplálkozás a klimax idején

A változókorba érő hölgyeknek - ha korábban nem is tették - érdemes odafigyelni a táplálkozásukra, hiszen ezzel csökkenthetik a kellemetlen tüneteket és az egészségügyi kockázatokat.

A változókorba érő hölgyek nagy része megtapasztalja a jellegzetes, kellemetlen tüneteket: hőhullámokat, hangulatingadozásokat. Mindezek mellett az idő előrehaladtával több egészségügyi kockázattal is szembe kell nézniük. Minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve többek között a magas koleszterinszint, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok veszélyének.

Mivel az anyagcsere lelassul, a változókorban lévő hölgyek könnyebben híznak, és a fogyás is nehezebben megy ebben az időszakban. A megfelelően összeállított étrenddel és a rendszeres mozgással azonban rengeteget tehetünk az életminőségünk javításáért és az egészségünk megőrzéséért!

A legfontosabb tápanyagok

Azzal mindenki tisztában van, hogy az egészséges étrend kulcsa a több friss zöldség és gyümölcs, a kevesebb zsíros és cukros étel, a sok folyadék. Ám a változókorban bizonyos tápanyagokra még nagyobb szükség lehet. Lássuk ezeket!

A kalcium elengedhetetlenül szükséges a csontok egészségének megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. Az ajánlások szerint a negyven éven felüli hölgyeknek naponta legalább 1200 mg kalciumot kell fogyasztaniuk.

A magnézium szintén fontos a csontok egészségéhez, ezenfelül az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az elegendő magnézium segíthet az idegesség, feszültség legyőzésében.

Az omega-3 zsírsavak elsősorban a szív és az erek egészségéért felelnek, de kutatások szerint a depresszió tüneteit is enyhítik.

Az E-vitamint igazi csodaszernek tartják: nemcsak a bőr állapotán javíthat, de a menopauza tüneteit, így a mellfeszülést, a hőhullámokat és a hüvelyszárazságot is enyhíti.

Mi kerüljön az asztalra?

Ha tudjuk, milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek, akkor már nem is olyan nehéz összeállítani az étrendet. A legfontosabbak a zöldségek, hiszen ezekben kevés a kalória, viszont annál több a hasznos vitamin és ásványi anyag! Törekedjünk arra, hogy minél színesebb legyen a tányérunk: a sötétzöld, leveles zöldségek (paraj vagy kel) mellé kerüljön narancssárga (például sárgarépa vagy sütőtök), piros (paradicsom vagy kaliforniai paprika) is!

A szükséges mennyiségű kalciumot legkönnyebben a tejtermékekből "szerezhetjük be": naponta együnk több adag sajtot, túrót vagy zsírszegény joghurtot.

A tengeri halakban (főként a lazacban vagy a makrélában) elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavakat találhatunk - törekedjünk arra, hogy hetente legalább kétszer együnk halat!

Egészséges nassolnivalónak tökéletesek a különböző olajos magvak, elsősorban a mandula. Ezekben nemcsak rengeteg E-vitamin van, de a magnéziumtartalmuk is magas.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők estére fokozatosan összeesnek, de addig még néhol - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet néhol élénk széllökések kísérik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra