Takarítás? Természetesen


Szerző: Korencsy Zsolt Kolos
2012. november 21. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Az új elv az, hogy leghelyesebb visszatérni a régihez, ha felelősen gondolkodó környezetbarátok vagyunk, és e szerint akarunk élni. A természetkímélő praktikákat két generációval ezelőtt még minden rendes háziasszony ismerte.

A háztartásban előforduló természetes anyagok között jó néhány kiváló takarítószert találunk. Segítségükkel hatékonyan eltávolíthatók a bacilusok, a foltok, a piszok nyomai, a penész és egyéb szennyeződések.

Citrom

Leve zsíroldó hatású, nemcsak a foltokat távolítja el, hanem természetes illatosító és vízkőoldó is.
A konyhában. Törölje végig félbevágott citrommal a még langyos sütő falait. Zsírtalanít és illatosít. Két fél citrom még a szemetesvödröt is illatosan tartja. A kézben eldörzsölt citromlé a haltisztítás után azonnal elveszi a kellemetlen szagot.
Az edények tisztításához használjon citromlevet! Egy evőkanállal a mosogatógép tisztítószeréhez, és még hatékonyabb lesz a mosogatás. A citromleves átdörzsölés még a foltokat is eltünteti az erősen szennyezett műanyag edényekről.
A fürdőszobában. Öntsön félcsészényi citromlevet a mosógépbe az öblítési szakaszban, így még élénkebb lesz a fehér ruhák ragyogása.
A szaniterek és a csapok lerakódásainak eltávolításához facsarjon ki egy félbevágott citromot. Eltávolítja a lefolyók környékén lerakódott zsíros foltokat és vízkövet is.
A rozsda és a csapok körül felhalmozódott szennyeződés eltávolításához keverjen össze egy kanál citromlevet egy kanál sóval, és egy régi fogkefe segítségével kíméletesen sikálja tisztára a felületet. A citromlé sóval keverve kiváló tisztítópaszta, enyhén súroló hatással.

Illóolajok

A teafa, a citrusfélék, a kakukkfű, a zsálya, az eukaliptusz és grépfrútmagok fertőtlenítenek, és fokozzák a természetes tisztítószerek hatékonyságát.
A mellékhelységben. Az agresszív tisztítószerek helyett tíz csepp teafa-eszenciából és 100 milliliter vízből készült oldattal fertőtleníthet. Spriccelje a csészébe, és hagyja hatni a következő öblítésig.
A szobákban. A kellemetlen szagok ellen töltsön 115 milliliter vizet szórófejes flakonba, majd adjon hozzá például cédrusból, citromból vagy narancsvirágból készült eszenciaolajat. Néhány felfelé irányzott szórás, és máris kellemesebb az illat.
A fürdőszobában. Húsz-harminc csepp eukaliptuszeszencia 300 milliliter vízzel és 600 milliliter fehér ecettel sokoldalú, gazdaságos és nem mérgező tisztítószert alkot. Nemcsak csempével borított felületeket tisztíthat vele, hanem műanyagból készült tárgyakat is.

Szódabikarbóna

Fehérít, ezért megtalálható egyes fogkrémekben is (de vigyázat, nagy mennyiségben roncsolja a fogakat!). Nagyon hasznos a gépolaj ellen is. A szódabikarbóna nemcsak a kellemetlen szagokat nyeli el, de fertőtlenít is.
Mosogatáshoz. Kiválóan tisztítja az acél- vagy porcelánmosogatókat, nem karcol, eltávolítja a foltokat és a vízkövet. Egy kanál szódabikarbónát keverjen össze négy kanál vízzel, majd szivaccsal súrolja le a szennyezett felületet. Hatékonyan szagtalanítja a hűtőszekrényt is.
A csészék szélén és alján található tea- és kávéfoltok eltávolításához töltse meg a csészéket két rész vízzel és egy rész szódabikarbónával. Hagyja így egy éjszakára, majd szivaccsal dörzsölje át, öblítse el, és kész.
Eltávolítja a zsírokat és egyéb lerakódásokat bármely konyhai eszközről, például a konzervnyitóról. Egy tányérba tegyen két kanál szódabikarbónát, adjon hozzá egy kiskanál vizet, majd ezt a pasztát fogkefével dörzsölje a fémrészekre.
Garázspadló tisztításához. A szódabikarbóna por felszárítja az olajfoltokat. Szórja a tisztítandó felületekre, adjon hozzá kevés vizet, hagyja így éjszakára, majd kefével távolítsa el.

Szappan

A mostani szappanok már kizárólag növényi eredetű zsírokat tartalmaznak, szélsőséges vegyhatások nélkül. A lakásban sokféle tisztításhoz használhatja.
Újra csillogni fog. Ónedények: az ón nagyon kényes anyag, amely hamar sötétedik. Langyos szappanos vízzel tisztítsa, ruhával fényesítse!
Ékszer: langyos szappanos vízben mossa, és hagyja ebben a fürdőben, hogy leoldódjon a szennyeződés. Puha kefével is átkefélheti, de finoman, hogy ne karcold meg.
Kristály: nagyon törékeny és könnyen karcolódik, óvatosan mossa puha kefével, szappannal és vízzel, majd öblítse le.
Takarításhoz. Átlátszó műanyag függöny, zuhanyozófülke: 600 milliliter langyos vízben oldjon fel egy marék por alakú szappant és egy kanál szódát. Mindenképpen használjon gumikesztyűt!
Rattan- és bambuszbútor: kevés szappant is tehet a vízbe, amikor nedves ruhával letörli, de soha ne fürdesse meg a bútort, mert a rugalmas szálak meggyengülnek.

Fogkrém

Nemcsak a fogakat tisztíthatjuk vele, hanem például az ezüstöt is.
Csapok és krómozott tárgyak. Ujjal kenjen szét kevés fogkrémet a felszínen, majd puha ruhával fényesítse!
Ezüsttárgyak. kevés fogrémet nyomjon egy puha ruhára, ezzel dörzsölje az ezüsttárgyakat, majd vízzel öblítse le, így a fénytelen és oxidált részek visszanyerik fényüket. Ügyeljen arra, hogy ne fehérítő vagy fogkő-eltávolító krémet használjon, mert az felkarcolhatja a legkényesebb ezüsttárgyak felületét.

Ecet

Az ecetsav nemcsak a piszkot távolítja el, hanem gátolja a penész, a rozsda kialakulását, és egyes baktériumok, mint például szalmonella megtelepedését is.
Padlótakarítás. A fél rész meleg vízből és fél rész ecetből készült oldat minden felületre hatásos, kivéve a fát és a márványt, mert ezeken nyomot hagyhat.
Penész eltávolítása. Töltsön meg ecettel egy szórópalackot, majd fújja be a penészes falfelületet! Harminc perc múlva tiszta nedves ruhával mossa le.
Üvegek, lámpák, szemüveglencsék tisztítása. Fehér ecet, víz és néhány csepp folyékony szappan keverékéből kiváló tisztítószert készíthet, használhat újságpapírt a tisztításhoz. Néhány csepp vízben feloldott ecet ragyogóvá teszi az üveg lámpaburákat és a szemüveglencséket is.
Vízkő eltávolítása. Vasaló: az ecet képes eltávolítani az ásványi eredetű lerakódásokat a gőzölős vasalóból. Töltse fel a vasaló tartályát víz és ecet egyenlő arányú keverékével, majd tartsa lenyomva a gőzölő gombját, hogy távozzon a vízkő. Ürítse ki, majd öblítse át a tartályt!
Mosogatógép: a gép legeldugottabb részeinek fertőtlenítéséhez minden húsz mosogatás után futtasson le egy magas hőmérsékletű programot üresen úgy, hogy 60 milliliter fehér ecetet önt a mosogatószer tartójába.
Tusoló: egy napig hagyja ecettel teli edényben a zuhanyrózsát, majd dörzsölje le a vízkövet.

Olaj.

A finom olaj táplálja és csillogóvá teszi a fát.
Padlóra. A nyers lenmagolaj kiválóan tisztítja a nem lakkozott fapadlót. Puha ruhával dörzsölje át, várja meg, amíg beszívja, majd új ruhával ismét vigyen fel kis olajat, amíg csillogni nem kezd a padló.
Öntöttvas tárgy kezelése. Mossa le, szárítsa meg, majd olívaolajjal dörzsölje át, így gátolhatja meg a rozsdásodást.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Korencsy Zsolt KolosNők Lapja Egészség2012. november 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések