Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

Szépítő mozgás

Aki lát egy tai chi csoportot gyakorolni, azt biztosan megragadja e mozgásformának a különlegessége. Nem kell hozzá költséges felszerelés, sem speciális edzőruha, még az sem szükséges, hogy szép alakú, kisportolt emberek végezzék a gyakorlatokat: a tai chi egyik ismérve éppen az, hogy az esetlen mozgású, átlagos megjelenésű embereket is széppé tudja varázsolni. A lassú, lágy, finoman megformált, hullámszerű mozdulatok méltóságteljes nyugalmat és harmóniát sugároznak magukból - ez a harmónia ül ki a gyakorlatot végző arcára, ez költözik a tekintetébe is. - A tai chi bármikor elkezdhető, és alighogy elkezdi valaki, szinte azonnal érződik a hatása is: először az illető testét, majd a lelkét is "rendezi" - mutatta be "nagy szerelmét" Andrási Éva gyógytornász, aki 16 éve tai chizik és 8 éve vezet tai chi csoportokat. Nem könnyű megfogalmazni e mozgásforma lényegét, de sokat elárul, hogy nevezik a "harmóniában létezés művészetének is".

Az alapgyakorlatok elsajátítása után mondhatnánk, hogy minden ember a saját tai chiját kezdi formálni, hiszen a legfontosabb eleme éppen az, hogyan kerül valaki valódi, élő kapcsolatba saját legbensőbb énjével, hogyan találja meg saját egyensúlyát, testi nyugalmát, lelki békéjét. A nyugati civilizációban felnőtt embernek nem egyértelmű test-lélek-tudat hármas egysége: mi ezt valamikor a gyerekkorunkban elvesztjük, annál nagyobb érték, ha a tai chi gyakorlása közben rátalálunk erre a belső harmóniára.

Gyógyító gyakorlatok

A tai chinak nincs ellenjavallata, bárki, bármikor hozzáfoghat. Még mozgáskorlátozottak számára is hozhat kellemes meglepetést: Andrási Éva praxisában sok jó példa bizonyítja, hogy különösen a gerinchez kapcsolódó betegségek esetében rendkívül jó hatású. Ez a több ezer éves mozgáskultúra a taoizmus filozófiájához kapcsolódik. "Ha sokat beszélsz, sokat tévedhetsz: tedd, és megjön a válasz" - int az ősi bölcsesség. Valóban így van ez a tai chival is: minden gyakorlás kamatozik, az embert visszavezeti a saját erejéhez. A kedvező változás először a testen jelentkezik: a lassú mozgás, a mély légzés, az energiafeltöltődés során, a gyakorlás által gyógyulnak a diszharmóniák, egyenes testtartás, gömbölyű izomformák alakulnak ki, a görcsös izmok ellazulnak, az egyensúlyérzék erősödik. Nyugodtabb, harmonikusabb mozgás alakul ki: a lassabb, átélt mozdulatsorok segítenek levetkőzni az évek során rárakódott sémákat, indulati töltéseket, amelyek az izmokba voltak kódolva. Mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak (gerincsérv, discopatia, nyak- és derékfájdalmak, csípőproblémák) esetén is látványos javulást hoz. A kínai tapasztalatok szerint még a nyugaton gyógyíthatatlannak tartott szklerózis multiplex ellen is jó hatást ér el az életenergia növelésével.

Nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyul: a gyakorlatok olyan fokú koncentrációt igényelnek, ami szinte elmossa a napi stresszt, a fejfájást, sőt oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, görcsöket is. A résztvevő közvetlenebb, derűsebb, toleránsabb, szabadabb lesz. Ezt el lehet érni néhány hét és több év alatt is, a gyakorlás sűrűségétől függően. Depressziósoknak is sokat segíthet, hiszen ha valaki élő kapcsolatba kerül önmagával, visszatalál saját erejéhez, egyensúlyához, az már jó úton van a teljes gyógyulás felé.

Kismamáknak ajánlott

Andrási Éva rendszeresen tart kismamáknak is tai chi foglalkozást. Minden nőnek fokozottabban szüksége van arra, hogy tudjon erőt meríteni, feltöltekezni, mivel a modern élet különösen nagy terheket ró rájuk, a folyamatos hajszában hamar kimerülnek - mondja. A tai chi megtanítja őket arra, hogyan találjanak saját magukban erőforrást, hogyan tehetik rendbe saját testüket-lelküket. Ha ez sikerül, akkor képesek másoknak is adni, családjuk felé is sugározni ebből a megtalált lelkierőből, nyugalomból. Várandós kismamáknak a tai chi kiváltképpen ajánlott: a mozgásban átélt ellazulás, "mozgásmeditáció" elsimítja esetleges görcseiket, szorongásaikat, és olyan békével és nyugalommal tölti fel őket, amely ideális ebben az élethelyzetben saját maguk, a magzatuk és a környezetük számára egyaránt.

Meditációtól a harcművészetig

Tai chi tanfolyamok sokfelé találhatók. Van olyan kurzus, amely e mozgásforma eredeti, harcművészeti jellegét domborítja ki, és olyan is, amely inkább az ellazulást, a harmóniát keresi benne. Az alapgyakorlatokat azonban bármelyikkel el lehet sajátítani, és idővel valamennyi elvezet a lelki egészséghez. Könyvből, videóról is meg lehet tanulni, ha nehezebben is, de kár lenne lemondani a személyes visszacsatolás, korrekció lehetőségéről, amellyel az edző segítheti a gyakorlót. Ha valaki elsajátítja, akkor önmaga is tudja majd végezni, el tudja juttatni magát a vágyott harmóniába, nyugalomba. Egyszer kezdje csak el, és folytatni fogja egész életében, mert aligha talál még egy mozgásformát, amely ennyit adhat a számára - foglalta össze Andrási Éva.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra