Szilveszter, 2011.

Kedves Olvasóim! Csak akkor hívjanak vendéget, ha igazán szeretik őket! Ahhoz, hogy a szilveszteri buli tuttira sikerüljön, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

1. Csak annyi vendéget hívjanak, amennyi kényelmesen elfér az étkezőasztalnál. Ahhoz, hogy ne érezze magát senki heringnek, személyenként minimum 60 centi hely szükséges. Hely hiányában olyan vendéglátást szervezzenek, amelynél az ételek mindegyikét kistányérból, villával vagy kézzel, amúgy "köröm" közül, kanapéról, fotelből vagy pedig állva is el lehet fogyasztani.

2. Meleg étel kínálása esetén előzőleg tudakolják meg a vendégektől, mit nem szeretnek. Ha valaki meg sem kóstol egy ételt, ne erőltessék!

3. Ugyancsak ne erőltessék az alkoholtartalmú italok fogyasztását, különösen akkor, ha a vendég autóval érkezett. Gondoskodni kell arról, hogy elegendő alkoholmentes ital és üdítő is legyen. Természetesen az ételtől függ, hogy sört vagy bort kínálnak hozzá. "Sört a borra hagyd máskorra, bort a sörre idd eccöre!" tartja egy régi mondás.

4. A szükségesnél kevéssel több ételt tegyenek az asztalra, hogy mindenki bátran vehessen belőle. Inkább maradjon meg, mint hogy kevés legyen! (A megmaradt ételt nem kell kidobni, mert kissé átalakítva másnap új fogást varázsol belőle az okos háziasszony. Én többek között azért is szeretem a vendégséget, mert mindig marad utána annyi étel, hogy néhány napig kevesebbet kell főznöm.)

5. Legyenek tekintettel vendégeik egészségi állapotára. Ez azt jelenti, hogy ha tudnak valaki gyomor- vagy cukorbetegségéről, vegyék figyelembe. A diétázót ezzel "leveszik a lábáról".

6. Sohase éreztessék vendégeikkel, hogy az étel mennyibe került, vagy hogy a vendéglátás mekkora áldozat volt. Elvégre senkinek sem kötelező ebéd- vagy vacsoravendéget hívnia, költséges eszem-iszomot rendeznie.

7. Legyenek jókedvűek, éreztessék vendégeikkel, hogy szívesen fogadják őket, örülnek nekik. A csak önöket érintő, személyes gondjaikat hagyják el arra a néhány órára, amíg az óév átfordul az újba.

Mi legyen a szilveszteri asztalon?

Miután az ember esetleg bátrabban néz majd a pohár fenekére, ezen az estén enni is érdemes, nemcsak inni. Ezért főként olyan ételeket kínáljanak, amelyek az alkohol felszívódását lassítják. Ilyenek:

- egy jó nagy tál friss zöldségekből kevert saláta, olajos-sajtos öntetekkel (mártogatókkal), kenyér- és péksütemény-szeletkék,

- szendvicskrém, amit ki-ki magának ken a kenyerére,

- sós rágcsálnivaló, amire csúszik az ital,

- egyfalatos bekapnivalók,

- sajttál,

- édesség,

- alkoholos italok, koktél, alkoholmentes üdítő, ásványvíz.

A malacsült, a lencseleves, a sós aprósütemény és a különleges édesség nélkül nem az igazi a szilveszter, ezért a következő héten ezek receptjét fogom közölni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra