Szex 50 után

Hogyan tartsuk fenn a szenvedélyt?

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2011. október 4. | Forrás:  HáziPatika.com

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk nyíltan!

Habár a filmek és a média azt harsogja, hogy a szex csupán a szépek és fiatalok kiváltsága, ez a legkevésbé sem igaz. Az intimitás iránti vágy kortalan. A szexualitás az élet második felében nyilván nem ugyanolyan, mint húszas éveinkben, de úgyszintén kielégítő és élvezetes lehet.
Hogyan változik a szexualitás korral? Hogyan tudunk alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz?
Janice Swanson, a Rochester-i MayoClinic pszichológusa, szexológusa ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Miért olyan fontos és aktuális téma a szexualitás az élet második felében?
Azok a változások, melyeken testünk a korosodással keresztül megy, hatással van a szexuális élményeinkre is, nem csak a szexuális teljesítőképességünkre. Fontos lenne egy olyan "szexuális nevelés", melynek része az erre való felkészítés, hogy ne csak avval legyünk tisztába, hogy a testünk miként változik a korral. Amikor szembesülünk a korral járó természetes változásokkal, felkészületlennek és alkalmatlannak érezhetjük magukat, mint amikor az első szexuális élményeinket szereztünk kamaszként.
Ezzel az átmenettel nem igen foglalkozunk, de ez ellen lehetne és kellene tenni. Természetes az az igény, ha minél tovább szeretnénk szexuálisan aktív életet élni.
Mit tehetünk a kielégítő szexuális élet fenntartásáért?
A legfontosabb, hogy kommunikáljunk a partnerünkkel. Egyszerűnek hangzik, de ha nem szánunk időt az érzéki együttlétekre, nehéz lesz megvalósítani.
Intim együttléteink során fontos, hogy szavakba öntsük, kimondjuk gondolatainkat. Bátran mondja meg partnerének, mit szeretne! Legyen őszinte, és számoljon be fizikai és érzelmi tapasztalatairól egyaránt, hiszen testünk a korral elkerülhetetlen változáson megy keresztül.
Sőt, az sem árt, ha kiműveljük magunkat egy kicsit a témában. Számos könyv létezik már a témában, ahol hasznos gyakorlatokra és tanácsokra lelhetünk, például ötletek masszázsra, különféle előjátékokra, és egy kis változatosságra, ami mindenképpen hasznukra lehet.
A férfiakban lezajló változások hogyan befolyásolják a szexualitásukat?
A férfiak szexualitásában a tesztoszteron nevű hormon játszik kritikus szerepet. Ennek a hormonnak a szintje a késői kamaszkorban a legmagasabb, azután már fokozatosan csökken az évek múlásával. Mire elérik a 60-65 éves kort, a legtöbb férfinak változik a szexuális válaszkészsége. Az erekció bekövetkezte több időt vesz igénybe, és maga az erekció már nem olyan biztos és tartós. A teljes izgalmi állapot elérése, az orgazmus és az ejakuláció is több időt vesz igénybe.
Egy másik jelentős változás az erekció biokémiájában következik be. Az a kémiai anyag, mely a pénisz vérbőségét fenntartja, rövidebb ideig "dolgozik" az idősebb férfiakban. Bizonyos gyógyszerek ezt a biokémiai mechanizmust hivatottak módosítani.

Milyen fizikai változások érintik az idősödő nők szexualitását?
A menopauza idején a nők egy olyan drasztikus hormonális változáson mennek keresztül, mint serdülő korukban, azzal a különbséggel, hogy a ciklusuk nem elkezdődik, hanem éppenséggel véget ér. A termelt ösztrogén mennyiség csökken. Ennek következtében sok nő észrevehetően kevésbé fogékony partnere szexuális közeledéseire. Gyakori, hogy hiányzik az a "szikra", amit a reproduktív életkor biztosított számukra. És mivel az ösztrogén szint hatással van az agyműködésre is, a nők érzelmi életében is változások következnek be.
Mely egészségügyi problémák okozhatnak gondot a szexuális életben?
Bármely olyan állapot, mely hatással van az általános egészségre és jólétre, befolyásolja a szexuális működést is. Azok a betegségek, melyek érintik a kardiovaszkuláris rendszert - magas vérnyomás, diabétesz, hormonális problémák, depresszió, szorongás, és az ezek kezelésére szolgáló gyógyszerek - felvethetnek potencia problémákat. A vérnyomás-problémák és a kezelésükre szolgáló gyógyszerek például nehézséget okozhatnak az izgalmi állapot elérésében. Amire az emberek általában nem gondolnak, az a betegségek érzelmi életre gyakorolt hatása. Egy szívroham után például könnyen depressziós lehet az ember, hisz saját bőrén tapasztalja, hogy az élet sajnos múlandó. A depressziónak pedig éppen az egyik tünete a szexuális érdeklődés csökkenése. Így, még ha egy szívrohamnak közvetlen hatása nincs is a szexuális életre, az érzelmeinken keresztül igenis beférkőzik oda is.

Mit tehetünk, ha egyes gyógyszereknek a mellékhatása éppen a szexualitást érinti?
Bizonyos gyógyszerek akadályozzák a szexuális válaszkészséget, csökkenhet a vágy, az izgalmi állapot vagy akár az orgazmus elérésének képessége. Ha úgy érzi, a gyógyszer, amit szed, hatással van a szexuális életére is, beszélje meg orvosával. Lehetőség szerint olyan gyógyszerre kell váltani, aminek nincs a szexuális életre mellékhatása.
Ne szégyelljen segítséget kérni orvosától. De soha ne hagyjon fel az előírt gyógyszer szedésével anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélte volna, még ha az a gyógyszer meg is keseríti szexuális életét. Egy gyógyszer elhagyása sokkal nagyobb károkat okozhat, mint ez a mellékhatás.
A helyzet akkor persze komplikáltabb, ha többféle gyógyszert szed, hisz mindegyiknek más hatása lehet a szexuális működésre. Ebben az esetben lehet, hogy egy kis rugalmasságra lesz szükség, és változtatniuk kell bizonyos szexuális "szokásaikon", úgy ahogyan egészségügyi állapotuk is változott.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2011. október 4.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések