Szeretlek. Emlékszel?

A demencia közelről

1. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A fenti cím egy valós eseményeket földolgozó, angol film alcíme: az alzheimeres írónő és férje története, aki feleségét haláláig odaadóan ápolta.

Szeptember 21. 1994. óta az Alzheimer-kór világnapja. Világszerte jelenleg 18 millió ember szenved különféle demenciában (szellemi hanyatlás). Pontos számadataink nincsenek, de a szakértők és a szakirodalom becslései alapján, valamint figyelembe véve a demencia-előfordulás európai gyakoriságát, hazánkban a 60 év feletti lakosság 12-15%-ánál fordul elő valamilyen demencia, amely 250-300 ezer embert érint. Ezen belül az Alzheimer-kór képezi a demenciák 50-60%-át. Ahogy a világ népessége öregszik és növekszik a demenciával diagnosztizált emberek száma, egyre többen fordulnak segítségért az Alzheimer társaságokhoz, melyek nemcsak a betegeknek, de családtagjaiknak is sokat tudnak segíteni.

Miért fontos a korai diagnózis?

A demencia korai diagnosztizálása azért rendkívül fontos, mert így nagyobb az esély, hogy a beteg időben hozzájut a szükséges és hasznos kezelésekhez, amely jelentősen lassíthatja a tünetek súlyosbodásának folyamatát. A világnap egyik legfontosabb üzenete: Ne hanyagoljuk el magunkat, rokonainkat, ismerőseinket! Figyeljünk egymásra! Ne felejtsünk el segíteni magunkon és másokon!
Mint ismeretes, az időben elkezdett kezelés, rehabilitáció, agytorna és mindenekelőtt a helyes gyógyszeres terápia lehetővé teszi, hogy idős korban is megfelelő minőségű életet éljenek a demens betegek is. A demencia tüneteinek felismerése az első lépés a diagnózis felé. A felállított diagnózis pedig csökkenti a beteg és a családja szorongását, nagyobb lehetőséget ad a létező kezelési módok és azok igénybevételére vonatkozó információk megismerésére, és több időt biztosít a jövő megtervezéséhez.
Mi az és mi okozza a demenciát? A demencia progresszív degeneratív agyi szindróma, amely egyaránt kihat a memóriára, a gondolkodásra, a viselkedésre és az érzelmekre. A demencia nem ismer társadalmi, gazdasági, etnikai vagy földrajzi határokat. Klasszikus értelemben vett gyógymódja, ami a tüneteket meg tudná szüntetni, nincs.
Leggyakoribb okai között előkelő helyet foglal el az Alzheimer-kór, ami az esetek 50-60%-áért felelős, és az agyszövet kóros elváltozása okozza. Vaszkuláris demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agy elégtelen vérellátása miatt alakulnak ki. A Lewy-testes demencia az agyi idegsejtekben kórosan felszaporodó fehérjékkel kapcsolható össze, a fronto-temporális demencia (más néven Pick-kór) az agy homloklebenyének elváltozása miatt alakul ki.

A demencia korai tünetei

Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
Nincs két olyan ember, aki egyforma kórtörténettel rendelkezne. Az egyén személyisége, általános egészségi állapota és társadalmi helyzete mind fontos tényezők a demencia rá gyakorolt hatásának meghatározásában. A demencia leggyakoribb tüneteit azért össze lehet foglalni:

1. Memóriazavar: A hanyatló memória, azon belül is a romló rövidtávú memória a demencia leggyakoribb korai tünete. Aki egyszerűen csak feledékeny, emlékszik az elfelejtett dologgal kapcsolatos egyéb tényekre. Például hirtelen nem jut eszébe a szomszédja neve, de azt tudja, hogy akivel beszélget, az a szomszédja. A demens beteg nemcsak a szomszédja nevét felejti el, hanem az információ egyéb összefüggést is.

2. Nehézségek a mindennapi megszokott tevékenységekben:

A demens betegek gyakran nehezen tudják elvégezni a mindennapi, általában gondolkodás nélkül ellátott feladatokat. Például nem tudja, hogy milyen sorrendben kell felvennie a ruháit, vagy hogy hogyan kell elkészítenie egy ételt.

3. A nyelvi kifejezőkészség zavarai:

Mindenkivel előfordul néha, hogy nem találja a megfelelő szót. A demens beteg azonban gyakran egyszerű szavakat is elfelejt, vagy egész más szavakat használ helyettük, ettől az írása és a beszéde nehezen értelmezhetővé válik.

4. Időbeli és térbeli dezorientáltság:

Valamennyien elfelejtjük néha, hogy milyen nap is van, vagy hogy hova megyünk, de a demens beteg ismerős környéken is eltéved, például abban az utcában is, amelyikben lakik. Elfelejti, hogy éppen hol van, hogyan került oda és hogyan kell hazamennie. A demens beteg az éjszakát is összekeverheti a nappallal.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerzők:Forrás:Megjelent:
Máriáss Márta, Himmer ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések