Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Látótávolságon belül, mégis elérhetetlen az időskori vakság ellenszere?

2. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

Szembetűnően csökkenő keret

Dr. Seres András, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szemészeti Klinika, Retina Munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a legkorszerűbb gyógyszerek az e kezelésekre szoruló "nedves" makuladegenerációs esetek 90 százalékában megállítják a romlást, sőt ezen belül, az esetek 40 százalékában még javulás is beáll. A fotodinámiás eljáráshoz képest jóval több betegnél alkalmazható, ráadásul nem igényel speciális lézeres készüléket, amivel az országnak csak kevés szemészete rendelkezik. A "nedves" AMD korszerű kezelése a szembe adott injekciókkal történik. A körülbelül két évig tartó kezelés kezdetén nagyjából 4-6 hetente adott, évi 12 - egyenként 100-300 ezer forintba kerülő - injekcióval kell tervezni. A szakorvosok szerint a szemromlás folyamata ezután várhatóan megáll. Egyszerre tehát nem kevés, de véges számú kezelés finanszírozásáról kellene döntést hozni.

A Retina Magyarország Egyesület július 6-i sajtótájékoztatóján arra akarta felhívni a figyelmet, hogy 2007-ben a korábbi gyakorlattal ellentétben aggasztóan alakul az ún. nedves időskori makuladegeneráció betegségben szenvedők kezelése. Az eddig fotodinámiás eljárással kezelt betegek ellátásának finanszírozása is szűkül, és egyelőre nem tudni, támogatott lesz-e az új, nagymérvű látásjavítást ígérő kezelés.

Hundzsa Gyula, a Retina Magyarország Egyesület elnöke elmondta, hogy évente 2800 új beteget diagnosztizálnak hazánkban nedves típusú AMD-vel, akik jó részének látása megmenthető volna. A világ fejlett országaiban ma a vaksági segélyt kérők 20-30%-a szenved makuladegenerációban, Magyarországon is hasonló az arány. Ha egyáltalán szabad az egészséget pénzben mérni, - mindenesetre erre kényszerülünk -, azt kell mondani, hogy megtérülő ráfordítás is lehetne a kezelés finanszírozása. Csak a budapesti szemészeti klinikán havonta 20-60 új, AMD-ben szenvedő beteg kerül az orvosok látóterébe, akikről úgy ítélik, látásuk, így önellátó életvitelük és munkaképességük megmenthető volna.
A budapesti szemklinika orvosa elmondta; maximálisan egyetért az egyesület törekvésével, hiszen azon túl, hogy 2007. elejétől a fotodinámiás kezelés alkalmazását is korlátozzák, az ún. teljesítményvolumen-korlát bevezetése óta az elvben engedélyezett keretet sem tudják a retinák megmentésére fordítani, mert annak elköltésével az intézmény más, ugyancsak fontos szemészeti beavatkozásokra nem hívhat le pénzt az Országos Egészségpénztártól.

A tisztánlátás végett

Dr. Németh János, a Szemészeti Klinika igazgató főorvosa megerősítette, hogy tárgyalások folytak az Országos Egészségpénztárral egyedi méltányossági kérelmek alapján 60 olyan beteg VEGF-gátlóval történő kezelése érdekében, akiknél a fotodinámiás kezelés nem járható út. Végül néhány hónapos várakozás után a Szemészeti Szakmai Kollégium állásfoglalásával ellentétes döntés született, az OEP csupán egyetlen beteg kezelésének kifizetéséhez járult hozzá. Ez idő alatt visszafordíthatatlan változások zajlottak a kezelésre várók szemében. Mit tehet ilyenkor az orvos? Mit tanácsolhat? Ha a betegnek sikerül saját zsebből kifizetnie az első egy-két kezelést, időt nyer. De mi lesz azután?
Németh János reménykedik. A Szemészeti Szakmai Kollégium továbbra is folyamatos tárgyalásokat folytat az OEP-pel, a Retina Magyarország Egyesület is mindent megtesz azért, hogy a kezelés elérhetővé váljon a rászoruló, főként nyugdíjas réteg számára.

Alighanem nem csupán a szembetegeknek kell felkészülniük az ellátás efféle előreláthatatlan buktatóira a közeljövőben. Az elérhető kezelések reményében a szemorvos mégis azt tanácsolja a veszélyeztetett, 50 év fölötti korosztálynak, hogy a látásában észlelt legkisebb rendellenesség, homály vagy furcsaság esetén napokon belül keressen fel hozzáértő szemészt, mert csak az idejében megkezdett kezeléstől várható a látóképesség megmentése. Korai felismeréssel több kezelési mód is számításba jöhet, nagyobb az esély. Bízzunk az illetékesek belátásában, és hogy az orvosok, betegek és a betegszervezet nem hiába fáradoznak sok ezer magyar szeme világáért!

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések