Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Látótávolságon belül, mégis elérhetetlen az időskori vakság ellenszere?

1. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

Egyre többen kerülhetnek szembe olyan helyzettel, hogy betegségük gyógyítható volna, de az egészségbiztosítás nem finanszírozza automatikusan kezelésüket. Az eseteket nem csak a nehezen tudomásul vehető pénzszűke, de alapvetően örvendetes okok, a kutatások gyümölcseként megjelenő új gyógymódok is szaporítják. Különösen fájdalmas lehet az egészségbiztosító elhúzódó döntési folyamata vagy a nemleges válasz, ha gyors állapotromlást okozó betegségről van szó. Ez a helyzet egy időskori szembetegség, a makuladegeneráció esetében is, ahol a beteg látása néhány héten, egy-két hónapon múlhat.

Ha beköszönt a homály

A (nap)szemüveg közepén ledörzsölhetetlen folt éktelenkedik. Pont ott, ahova nézni akar, homályos pötty takarja a világot. Az újságban az addig katonás rendben álló sorok, mintha megrészegedtek volna, lefelé és fölfelé görbülnek. Mi történhetett? Ennél már csak az aggasztóbb és idegesítőbb, amikor kiderül, nem a szemüveg piszkos. Arról nem is beszélve, ha mindez szemüveg nélkül történik.


Valami hasonlót tapasztalnak az időskori makuladegeneráció (angolul "age related macular degeneration", röviden =AMD) áldozatai, amikor szemük romlani kezd. A folyamat vészes gyorsasággal zajlik, 2-3 hónap alatt a folt kiterjed, a látótér közepén feketeség jelenhet meg. Egyre nehezebb kivenni a betűket az újságban, az utcán is elmosódnak a feliratok, kínná válik a tűbefűzés, egyre nehezebb felismerni az arcokat. A szemésznél aztán kiderül, 3-4 sorral romlott a szemészeti vizsgálótáblán mérhető olvasóképesség. Két év alatt a látás vészesen csökken; bár a fényt és a színeket érzékeli az ember, az alakok felismerhetetlenné válnak, a szem végleges károsodásán ennyi idő múlva már nem lehet segíteni.
A makula-degeneráció az időskor betegsége. Egyeseknél a szem ideghártyáján ülő sejtek pusztulása bizonyos kor fölött szinte elkerülhetetlen. Akárcsak a bőr ráncosodása, mértéke, időzítése genetikailag meghatározott. Csakhogy ez a változás nem esztétikai kérdés. Nem okoz ugyan teljes vakságot, mert az oldalra látás részben megmarad, a látáscsökkenés azonban olyan mértékű, hogy jogi értelemben már vakságról beszélhetünk, s jelentősen befolyásolja az életvitelt. Megfosztja az embert olyan alapvető készségektől, mint az olvasás, a telefon billentyűinek megtalálása, idegesítővé teszi a fényképnézegetést és tévénézést, bezárja az információs forrásokat és a látható világot, igencsak megnehezíti az önálló életvitelt.

Mivel is állunk szemben?

Az ideghártyában bizonyos kóros anyagok, főként roncsoló szabadgyökök idővel felhalmozódnak, s emiatt a retina anyagcseréjéért felelős sejtek elpusztulnak. A retina pigment-rétegében lévő védelmi rendszer, illetve a rendelkezésre álló antioxidánsok segítenek megvédeni a szemet a károsodástól, de idővel ez az egyensúly felborulhat. A betegség gyakran eltérő mértékben, de általában mindkét szemet érinti. A szem retinájának időskori degenerációja kétféle formában jelentkezhet. Mindkét esetben a sárgafolt (macula), az éleslátás helye érintett. Az úgynevezett "száraz" AMD esetében a sejtek "kikopnak", elhalnak. Lassú látásromlást okoz.

  
 

Heges szemfenék

 
A másik formában, az esetek 10-20 százalékában az ideghártya alatti érhártyából - mintegy a sérülést kompenzálandó - kóros érnövekedés indul el, és ezek az erek betörnek az ideghártyába (retina) egyrészt rombolva szerkezetét, másrészt később ezekből folyadék áramlik ki, vérezni kezdenek. Innen a "nedves"AMD elnevezés. A folyamat elején a látásromlás fokozatos, a bevérzés kialakulásával azonban felgyorsul, majd a bekövetkező hegesedés végül a látás elvesztéséhez vezet.
Oka nem pontosan ismert, de a dohányzás erősen hozzájárulhat az AMD kialakulásához, csaknem háromszoros kockázatot vállalnak a dohányosok. Másik rizikófaktora, az időskor ellen nem tehetünk semmit. Fontos lenne viszont a betegség megfékezésével megőrizni legalább olyan mértékű látóképességet, hogy a betegek tudjanak olvasni. Annál is inkább, mert szemfenék-vizsgálat segítségével a látásromlást okozó folyamat idejekorán egyértelműen felismerhető.

Fényes felfedezések

Egyre több aktív idős ember szorulna hathatós kezelésre. A hatvanöt év fölöttiek negyedét érinti az időskori makuladegeneráció. Statisztikák szerint a megvakulás leggyakoribb oka pont ez a betegség. A száraz forma lassan, sokszor alig észrevehető romlással veszi el a látást. A ritkábbik, nedves forma okolható a rohamosan romló és vaksághoz vezető makuladegenerációk 90 százalékáért. Sokáig nem volt rá gyógymód, s javarészt most is ez a helyzet a száraz forma esetében. Némi lassulás remélhető a megfelelő, antioxidánsokban gazdag étrendtől, táplálék-kiegészítőktől.
A nedves formára jellemző, hogy nagyjából két év alatt zajlik le, kezelés nélkül négy év alatt menthetetlenül elromlik a szem, s az alaklátás képessége gyakorlatilag elvész. A tapasztalat szerint megfelelő kezeléssel bizonyos idő és kezelésszám után a szem nem romlik tovább. Melyek hát azok a gyógymódok, amelyektől a folyamat feltartóztatását várhatjuk?
A nedves forma rombolása ellen a 80-as évek elejétől alkalmazható a rendellenes retinadarabok lézeres leégetése, mely az érintettek 10 százalékának kínál megoldást.
Ezt követően 2000. óta nagy előrelépést jelentett a lézeres és infúziós kezelés kombinációja, az úgynevezett fotodinámiás eljárás. Az infúzióban adott anyag kifejezetten a beteg erekben halmozódik föl, s teszi azokat érzékennyé a lézeres kezelésre. Sajnos csupán az esetek mintegy 30 százalékában alkalmazható, sokszor a folyamat sajátságai vagy erősen előrehaladott volta nem alkalmas a beteg szem a kezelésre. A kezelés háromhavonta ismételhető. A romlás megakadályozására folyamatos, de egyre ritkuló gyakoriságú kezelés szükséges. Az első évben három, a második évben 1-2 kezelés esedékes, egyenként 300 000 forintos költséggel. A kezeléssel a szemészeti vizsgálótáblán évi 2,5 sorra lehet mérsékelni az első évben lezajló viszonylag gyors látásromlást, s ezzel a jogi értelemben vett vakság már elkerülhető.
Miután a látó ideghártya sejtjei nem tudnak regenerálódni, hatalmas előrelépést jelentett egy olyan hatóanyag fölfedezése, ami - bár nem az idegsejtek "újraélesztésével", hanem a kóros érnövekedés visszafordításával -, nem pusztán megállítja, még javítani is képes a megromlott látásélességet. Az új, reményteljes hatóanyag az erek növekedését vezénylő növekedési faktor (VEGF) működését gátolja. 2006-os európai uniós törzskönyvezése óta két ilyen készítmény is kapható Magyarországon.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések