Száraz bőrből ekcéma?


Szerző: Huták Judit
2011. március 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A száraz bőr nemcsak esztétikai probléma, és a puszta kellemetlenségnél is több! Ha nem kezeljük, ápoljuk megfelelően gyakran kiszáradó bőrünket, annak könnyen komolyabb baj lehet a következménye. Így lehet a bőrszárazságból ekcéma.

A száraz bőr tüneteit - a feszülést, a viszketést, a kipirosodást - mindenki ismeri. Bár bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a száraz és hideg levegő, a rosszul megválasztott kozmetikumok, az életkor, a hormonális állapot, sőt bizonyos gyógyszerek is szárazzá tehetik a bőrt. Jó tudni, hogy a bőr kiszáradása általában súlyosbodik télen, mikor alacsonyabb a páratartalom; ennek oka, hogy a legkülső rétegekből elpárolog a víz, a bőr szárazabbá válik és kirepedezik. A kellemetlenségek először általában a karon vagy a lábszáron, időnként az arcon jelentkeznek, de arra hajlamos egyéneknél az egész testre kiterjedhet.
A száraz bőrt nagyon kevés választja el az ekcémától, az egyik leggyakoribb és legtöbb gondot okozó bőrpanasztól. Az ekcéma a bőr krónikus, viszkető, felszíni gyulladása, amely gyakran alakul ki szénanáthában vagy asztmában szenvedőknél, illetve olyanoknál, akiknek a családjában ilyen betegség már előfordult.

Hátterében az immunrendszer egyensúlyának felborulása áll. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, és ha valakinél egyszer megjelent, akkor többé már nem is szüntethető meg véglegesen. A beteg bőrfelület állapota időről időre jelentősen javulhat, majd ismételten fellángolhat az atópiás bőrgyulladás. Ezek az ismétlődő fellángolások tüneti kezeléssel enyhíthetők. Az ekcémához igen hasonló bőrprobléma, a kontakt dermatitisz okozója valamilyen irritáló anyaggal vagy allergénnel való érintkezés; a tünetei igen hasonlóak az atópiás ekcémáéhoz. A kontakt dermatitiszt a leggyakrabban kozmetikumok, szappanok váltják ki, vagy a vízzel való hosszas érintkezés okozza.
Mivel az atópiás, illetve a kontakt dermatitisz a bőr kiszáradásával járó betegségek, nagyon fontos a megfelelő ápolás. A bőrt rendszeresen krémezni, hidratálni kell, hogy ne száradjon ki túlságosan, ne jelenjenek meg rajta sebek. Az elvékonyodó bőrréteg ráadásul nem tudja olyan hatékonyan ellátni védő funkcióját, így a betegséget, fertőzést okozó mikrobák könnyebben jutnak át rajta.

Az ekcéma kezelése személyre szabott terápiás tervet kíván: van, akinél elegendőek a külsőleg alkalmazható krémek, másoknak viszketéscsillapító gyógyszert, szteroidos emulziót és allergiát csökkentő szereket egyaránt kell használniuk. A megfelelő, allergén-, színezék- és illatanyagmentes ápoló kozmetikumok nemcsak akkor kulcsfontosságúak, ha már megjelent a bőrünkön az ekcéma, hanem akkor is, amikor meg kívánjuk akadályozni a tünetek fellángolását.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Huták JuditHáziPatika.com2011. március 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Menteni a menthetőt!

A csontritkulás is azok közé a betegségek, elváltozások közé tartozik, amelyeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A helyes életmód mégis sokat segíthet, hatékonyabbá teheti a gyógyszeres kezelést.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések