Szabad egy táncra?


Szerző: Bátis Dorina
2013. augusztus 29. | Forrás:  50plusz.hu

Ötvenéves korban elkezdve már nem a tánc a legkézenfekvőbb lehetőség, ha valaki világhírre pályázik. Ellenben, ha rendszeres és szórakoztató mozgásra, társaságra vágyik, hogy formában tartsa magát, keresve sem találna jobbat.

Akár foglalkozott már tánccal korábban, akár nem, sohasem késő elhatároznia magát. Sőt, határozottan jó ötlet 50-60 éves vagy még idősebb korban is. Mint minden, ami testmozgás.

Jót tesz a testnek...

Fontos előnye a táncnak sok sporttal szemben, hogy nem jelent hirtelen nagy megterhelést a testnek. A tánchoz szükséges mozdulatok harmonikusak, lágyak, kiszámítottak. Tiszteletben tartják a test szabta lehetőségeket, nem kívánnak emberfeletti erőfeszítést.

A tánc megmozgatja az egész testet. Az izmokat, az ízületeket. Jó hatást gyakorol az egyensúlyérzékre, a testtartásra. Fokozza a vérkeringést, megdolgoztatja a tüdőt. Mindezt finoman, de dinamikusan, és nem utolsósorban: élvezetesen.

...és a léleknek!

A tánc hatásos fegyver a stressz ellen. Minél hajlékonyabbá válik a teste, minél lazábbak lesznek az izmai, annál könnyebben tartja távol a lelkétől is a feszültséget. Aki táncol, magától értetődő módon többet törődik a megjelenésével is, és ez tartást, önbizalmat ad.

Ha rendszeresen eljár táncolni, rengeteg pozitív élményt szerezhet. A tánc, nevezetesen a társastánc, természeténél fogva társasági esemény. Általában párban táncolunk, olyan társaságban, amelynek tagjai nagyjából mindig ugyanazok, a közös tevékenység megkönnyíti az ismerkedést, hamar összehoz fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat.

A nyugdíjba vonulás ideális alkalom arra, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni. A tánc jó eszköz arra, hogy ne lankadjon a szellem: koncentrálni kell, emlékezni a lépésekre, figyelni a partnerre és a többiekre... Nemcsak a testnek torna, hanem a fejnek is!

Kezdőlépések

Bármilyen korban el lehet kezdeni a táncot, de azért lehet, hogy bizonyos dolgok már nem önnek valók. Van olyan tánc, amely igen intenzíven megdolgoztat. Az akrobatikus rock and roll például lényegesen jobban megterheli a hátat, a combot, a bokát, mint egy keringő... Aki szenvedélyes, expresszív természetű, minden bizonnyal a latin táncokban teljesedhet ki, hiszen ezek erős érzelmek kifejezését követelik a táncostól.

Először is keresnie kell tehát egy helyet, ahol az ízlésének megfelelően táncolhat, a felkészültségének megfelelő szinten. Lehet ez tánciskola, valamilyen tánctanfolyam vagy akár táncház. Csak az elhatározás nehéz, utána meglátja: nem fogja megbánni.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. augusztus 29.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex és az idősödő lélek

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések