Stresszmentes karácsonyt!

Ha időben elkezdjük a testi-lelki felkészülést, nem kell az utolsó pillanatban rohangálnunk az ajándékokért, zsonglőrködnünk a konyhában, miközben csomagolunk, fát díszítünk, és az őrület határára sodródunk.

Sok családban rányomja bélyegét a teljesítménykényszer a karácsonyra: minél nagyobb, drágább ajándékot venni, akár hitelekbe verni magunkat, miközben minden csillog-villog, és a roskadozik ünnepi asztal! A karácsony felér egy ultramaratonnal, és éppen a lényegét vesztette el: azt, hogy békében együtt legyen a család.

Szenteste helyett ajtócsapkodás

Legtöbbször a nők azok a családban, akik szinte teljesíthetetlen terveket tűznek ki maguk elé az ünnepek idején, ám ennek csupán annyi az eredménye, hogy holtfáradtan, feszülten esnek be szenteste a fa alá. Faragó Melinda pszichológus szerint az a legfőbb probléma, hogy mindenáron megpróbáljuk a családi mintákat követni: ha az édesanyánk otthon sütötte a bejglit gyerekkorunkban, akkor mi sem vesszük cukrászdában. A reklámokban azt látjuk, hogy karácsonykor minden tökéletes, ám miközben mindent megteszünk, hogy ez így legyen, mindenkivel összeveszünk, értelmetlen stressznek tesszük ki magunkat. Ha pedig a családanyák feszültek, akkor az átragad az egész családra, a szenteste ajtócsapkodásba torkollik.

De miért éppen a gyertyagyújtáskor csapódik le a feszültség? "Karácsonyig mindenki őrült rohanásban van, és amikor végre megszűnik a feszültség, akkor robban a bomba" – írja le a helyzetet Faragó Melinda. Furcsának tűnhet a párhuzam, de ez ugyanaz a történet, mint amikor valaki elképesztően túl van terhelve a munkahelyén, majd amikor elmegy nyaralni, és végre lazíthatna, szívinfarktust kap...

Feszültségoldó tippek

Igyekezzünk hamarabb megvenni az ajándékokat, és csomagoljuk is be. Ne vállaljuk túl magunkat a családlátogatással se! Ne autózással, vonatozással teljen az ünnep. Válasszunk olyan ételeket, amelyeknek gyorsabb és könnyebb az elkészítése, mint a hagyományos, ünnepi fogásoknak.

Egy levendulás fürdő csodákra képes! Nemcsak jólesik egy hideg nap végén, de megnyugtatja az idegeket is!

A lakás díszítésébe vonjuk be a családot! Készítsünk listát a teendőkről! Amikor elkészülünk egy-egy feladattal, pipáljuk ki. Megnyugtató érzés, ahogyan gyűlnek a pipák! Ha ügyesen beosztjuk a feladatokat, nem kell az utolsó percig folyamatosan lótni-futni.

4 hét karácsonyig

- Kezdődhet az ablakpucolás! Ha a négy hétre elosztjuk az ablakokat, nem kell egy egész hétvégét ezzel töltenünk, hogy sikálunk, majd utána szenvedni a hát- és vállfájástól.

- Szerezzük be az adventi koszorút. Ha nem szeretnénk erre költeni, egy régi tálcára tegyünk faágakat, gyertyákat, és díszítsük fagyönggyel, tobozokkal, karácsonyfadíszekkel.

- Készítsünk listát, hogy kinek milyen ajándékot vásárolnánk. Érdemes körbenézni az interneten, mert így megspórolhatjuk a tolongást a bevásárlóközpontokban.

- Advent első hetében már elkészülhet a külső díszítés.

3 hét karácsonyig

- Jelentkezzünk be a kozmetikushoz, fodrászhoz! (Ha még nem késő...)

- Nézzük át a kamrát, mérjük fel, mit kell még beszereznünk. Ne feledkezzünk meg a gyertyákról, szalvétáról, csomagolópapírról se!

- Találjuk ki a menüsort, és vásároljuk meg a hosszan eltartható élelmiszereket, hogy az ünnep előtt már csak a romlandó árukért kelljen bemerészkednünk a tömött hipermarketekbe.

2 hét karácsonyig

- Ellenőrizzük a karácsonyfaégőket. Ne feledkezzünk meg a csillagszóróról sem!

- Vegyük meg a képeslapokat, és küldjük el a rokonoknak, barátoknak. Ha idejében feladjuk, akár Nagykarácsonyon keresztül is megérkezhet az üdvözlet.

- Nézzünk ki a karácsonyfavásárba, ha a fenyőt az ünnepig kint tudjuk tartani. (Ha lehet, válasszunk olyan árust, aki be is faragja a talpba a fát, mert komoly veszekedés forrása lehet, ha a ház urának meggyűlik a baja a kisbaltával.)

1 hét karácsonyig

- Készülhet a mézeskalács, karácsonyi kenyér! Ezeknek még jót is tesz, ha néhány napig érnek fogyasztás előtt.

- Hétvégén csináljunk egy alaposabb nagytakarítást, így az ünnep előestéjére csak egy gyors porszívózás és felmosás marad.

- Gondoljuk ki, ki mit fog viselni szenteste! Készítsük elő, mossuk és vasaljuk ki a ruhákat! Ugyanígy nézzük át a terítőket, asztalkendőket is!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra