Squash: a tömény mozgás

Ha kevés az ideje sportolni, kezdjen el squasholni! A squasht magyarul fallabdának is nevezik, és "menedzsersportként" is emlegetik, nem annyira a költségek miatt, hanem azért, mert koncentrált és intenzív.

A játéktér egy zárt üvegterem, ahol a két játékos azért csatázik, hogy az ellenfél ne tudja visszaütni a labdát. A tér lényegesen kisebb, mint egy teniszpálya, ráadásul a falak nem engedik kiütni a labdát, ezért a játék pörgős és gyors.

Teljes átmozgatás rövid idő alatt

A mozgás nagyon hasonlít a teniszhez, komoly munkára készteti a lábakat, erősíti a hátizmot, javítja a tartást, s megfelelő folyamatosság esetén nagyon erőteljes állóképességi edzés. A labdák el- és visszaütése, a helyezkedés javítja a koordinációs képességeket és a térlátást, jó hatással van a koncentrációs készségre.

Mivel a squasht kis, zárt térben játsszák, nincs sok holtidő, mint a kezdő tenisznél a labdák összeszedegetése miatt. Itt már az ügyetlenebb kezdők is kemény munkára kényszerülnek, mert a nem jól eltalált labdák is hamar visszatérnek, és már lehet is kilépni, újraütni. Sportorvosok megvizsgálták a terhelésintenzitást ugyanolyan szintű tenisz- és squashjátéknál. A két világelső teniszező három és fél órás játék alatti terhelése 40 perc squashnak felel meg. Mivel itt nagyon fontos a bemelegítés, a squash együtt jár egy alapos gimnasztikával is.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Már a kezdetekkor izzasztó edzéseket lehet produkálni, az első pályára lépés is sikerélményt nyújt a kis pálya és a fal segítsége miatt, el is fáraszt majd alaposan. Ettől függetlenül érdemes edzőtől megtanulni a játékot, mert számos sérülés elkerülhető a helyes ütőfogás, ütéstechnika elsajátításával. Mivel itt azonos térfélen mozog a két ellenfél, fontos, hogy tisztában lenni a szabályokkal, elkerülendő a sérülést is okozó ütközéseket.

A játék összetett, figyelmet és összpontosítást igényel, egy tíz alkalomra szóló edzői bérlettel, heti egy-két gyakorlás mellett mégis elsajátíthatók a szükséges alapok. Ha oktatótól tanul, nem idegződik be rossz mozgás és technika, hatékonyabb és eredményesebb lehet, ami fokozza a játék élvezetét és intenzitását.

Nem sérülésveszélyes?

Ha nem nagyon mozgott az utóbbi időben, vagy nincs sportmúltja, ez a kérdés bármilyen sport esetében jogos. Az edző oktatás előtt mindig tart speciális bemelegítést, és ezt mint jó szokást tartsa meg későbbre is. Számos sérülés ugyanis a nem megfelelő bemelegítésre vezethető vissza.

Emellett, bármennyire is mozgalmas a squash, van azért fokozatosság a terhelésben, hiszen például a kezdők labdája mesze nem olyan gyors, mint amivel a profik játszanak. A tempó is fokozatosan gyorsul majd, van tehát idő hozzászokni a mozgáshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra