Squash: a tömény mozgás


Szerző: Simkó Gabriella
2013. február 13. | Forrás:  50plusz.hu

Ha kevés az ideje sportolni, kezdjen el squasholni! A squasht magyarul fallabdának is nevezik, és "menedzsersportként" is emlegetik, nem annyira a költségek miatt, hanem azért, mert koncentrált és intenzív.

A játéktér egy zárt üvegterem, ahol a két játékos azért csatázik, hogy az ellenfél ne tudja visszaütni a labdát. A tér lényegesen kisebb, mint egy teniszpálya, ráadásul a falak nem engedik kiütni a labdát, ezért a játék pörgős és gyors.

Teljes átmozgatás rövid idő alatt

A mozgás nagyon hasonlít a teniszhez, komoly munkára készteti a lábakat, erősíti a hátizmot, javítja a tartást, s megfelelő folyamatosság esetén nagyon erőteljes állóképességi edzés. A labdák el- és visszaütése, a helyezkedés javítja a koordinációs képességeket és a térlátást, jó hatással van a koncentrációs készségre.
Mivel a squasht kis, zárt térben játsszák, nincs sok holtidő, mint a kezdő tenisznél a labdák összeszedegetése miatt. Itt már az ügyetlenebb kezdők is kemény munkára kényszerülnek, mert a nem jól eltalált labdák is hamar visszatérnek, és már lehet is kilépni, újraütni. Sportorvosok megvizsgálták a terhelésintenzitást ugyanolyan szintű tenisz- és squashjátéknál. A két világelső teniszező három és fél órás játék alatti terhelése 40 perc squashnak felel meg. Mivel itt nagyon fontos a bemelegítés, a squash együtt jár egy alapos gimnasztikával is.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Már a kezdetekkor izzasztó edzéseket lehet produkálni, az első pályára lépés is sikerélményt nyújt a kis pálya és a fal segítsége miatt, el is fáraszt majd alaposan. Ettől függetlenül érdemes edzőtől megtanulni a játékot, mert számos sérülés elkerülhető a helyes ütőfogás, ütéstechnika elsajátításával. Mivel itt azonos térfélen mozog a két ellenfél, fontos, hogy tisztában lenni a szabályokkal, elkerülendő a sérülést is okozó ütközéseket.

A játék összetett, figyelmet és összpontosítást igényel, egy tíz alkalomra szóló edzői bérlettel, heti egy-két gyakorlás mellett mégis elsajátíthatók a szükséges alapok. Ha oktatótól tanul, nem idegződik be rossz mozgás és technika, hatékonyabb és eredményesebb lehet, ami fokozza a játék élvezetét és intenzitását.

Nem sérülésveszélyes?

Ha nem nagyon mozgott az utóbbi időben, vagy nincs sportmúltja, ez a kérdés bármilyen sport esetében jogos. Az edző oktatás előtt mindig tart speciális bemelegítést, és ezt mint jó szokást tartsa meg későbbre is. Számos sérülés ugyanis a nem megfelelő bemelegítésre vezethető vissza.

Emellett, bármennyire is mozgalmas a squash, van azért fokozatosság a terhelésben, hiszen például a kezdők labdája mesze nem olyan gyors, mint amivel a profik játszanak. A tempó is fokozatosan gyorsul majd, van tehát idő hozzászokni a mozgáshoz.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Simkó Gabriella50plusz.hu2013. február 13.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Agykontroll - életkontroll

Rendelkezünk egy felmérhetetlen kapacitású, minden ember által alkotott gépnél érzékenyebb intelligenciájú komputerrel. Ez a csodálatos műszer az agy, amely mindenki rendelkezésére áll, de lehetőségeit csak elenyészően kis hatékonysággal használjuk ki.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések