Sóska, tavasz!


2013. március 14. | Forrás:  HáziPatika.com

A piacon az első friss zöldségek egyike a sóska, méregzöld színe harsányan hirdeti a tavasz érkezését. Antioxidánsokban gazdag, segíti a szervezet felfrissülését, tisztulását és a megfelelő emésztést is.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, de nem keserű, hanem inkább markánsan savanyú, ez sokakat elriaszt rendszeres fogyasztásától. Európában rendkívül népszerű, és sokféleképpen készítik el, hazánk azonban e tekintetben csak tessék-lássék követi az európai főáramot. Pedig igazán ízletes, és főként egészséges ételek készíthetők sóskából. Alább két példát is adunk erre.
A sóskában sok az A-provitamin és a C-vitamin, annál több van benne, minél zöldebb. Gazdagon tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, ezek jótékonyan hatnak az izmokra. Kitűnő vas- és B9-vitaminforrás, vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott. Kevés kalóriát tartalmaz, víz- és hashajtó hatású, immunerősítő.

Jellegzetes, savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, étvágygerjesztő hatású lesz tőle. Készíthetünk belőle levest, mártást, főzeléket, apró levelei kiválóan megfelelnek salátának, zöldségköretnek is.

Sóskakrémleves

Hozzávalók:
3 dkg vaj vagy ghí (tisztított vaj), 40 dkg sóska, megmosva, szárától megfosztva és csíkokra vágva, 1 l csirkealaplé, 1 dl tejföl vagy szójajoghurt, 1 dl tejszín vagy rizstejszín, 1 púpozott ek. fehér tönkölyliszt, só, őrölt fekete bors.

Elkészítés:
A vajon megfuttatom a sóskát, majd az alaplevet ráöntöm, és fedő nélkül 6-7 percig főzöm. A tejfölt a tejszínnel és a tönkölyliszttel kikeverem, egy merőkanálnyi forró levest rámerek, és alaposan összekeverem. Még egy kanál levest hozzáadok, majd az egészet a forró levesbe visszaöntöm. Sózom, borsozom, és 5 percig forralom, majd összeturmixolom. Melegen és hidegen egyaránt finom. Laktózérzékenyeknek, cukorbetegeknek ajánlott.

Sóskapesto

Hozzávalók:
3 dkg pirított fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg sóska, megmosva és szárától megfosztva, 1 csokor petrezselyemzöld megmosva, lecsepegtetve, 1 mokkáskanál só, 6 ek. extra szűz olívaolaj, 3 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:
A pirított fenyőmagot, a fokhagymát, a sóskát, a petrezselyemzöldet, a sót, az olívaolajat aprítógépbe teszem, és turmixolom. Ha nem elég folyékony, még adhatok hozzá 1-2 kanál olajat. Kis tálba öntöm, és a sajttal összeforgatom. Főtt tésztához, szendvicshez való. Gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek ajánlott.

Forrás:Megjelent:
HáziPatika.com2013. március 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések