Sóska, tavasz!

A piacon az első friss zöldségek egyike a sóska, méregzöld színe harsányan hirdeti a tavasz érkezését. Antioxidánsokban gazdag, segíti a szervezet felfrissülését, tisztulását és a megfelelő emésztést is.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, de nem keserű, hanem inkább markánsan savanyú, ez sokakat elriaszt rendszeres fogyasztásától. Európában rendkívül népszerű, és sokféleképpen készítik el, hazánk azonban e tekintetben csak tessék-lássék követi az európai főáramot. Pedig igazán ízletes, és főként egészséges ételek készíthetők sóskából. Alább két példát is adunk erre.

A sóskában sok az A-provitamin és a C-vitamin, annál több van benne, minél zöldebb. Gazdagon tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, ezek jótékonyan hatnak az izmokra. Kitűnő vas- és B9-vitaminforrás, vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott. Kevés kalóriát tartalmaz, víz- és hashajtó hatású, immunerősítő.

Jellegzetes, savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, étvágygerjesztő hatású lesz tőle. Készíthetünk belőle levest, mártást, főzeléket, apró levelei kiválóan megfelelnek salátának, zöldségköretnek is.

Sóskakrémleves

Hozzávalók:

3 dkg vaj vagy ghí (tisztított vaj), 40 dkg sóska, megmosva, szárától megfosztva és csíkokra vágva, 1 l csirkealaplé, 1 dl tejföl vagy szójajoghurt, 1 dl tejszín vagy rizstejszín, 1 púpozott ek. fehér tönkölyliszt, só, őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A vajon megfuttatom a sóskát, majd az alaplevet ráöntöm, és fedő nélkül 6-7 percig főzöm. A tejfölt a tejszínnel és a tönkölyliszttel kikeverem, egy merőkanálnyi forró levest rámerek, és alaposan összekeverem. Még egy kanál levest hozzáadok, majd az egészet a forró levesbe visszaöntöm. Sózom, borsozom, és 5 percig forralom, majd összeturmixolom. Melegen és hidegen egyaránt finom. Laktózérzékenyeknek, cukorbetegeknek ajánlott.

Sóskapesto

Hozzávalók:

3 dkg pirított fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg sóska, megmosva és szárától megfosztva, 1 csokor petrezselyemzöld megmosva, lecsepegtetve, 1 mokkáskanál só, 6 ek. extra szűz olívaolaj, 3 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

A pirított fenyőmagot, a fokhagymát, a sóskát, a petrezselyemzöldet, a sót, az olívaolajat aprítógépbe teszem, és turmixolom. Ha nem elég folyékony, még adhatok hozzá 1-2 kanál olajat. Kis tálba öntöm, és a sajttal összeforgatom. Főtt tésztához, szendvicshez való. Gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek ajánlott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra