Retekszezon!

Itt a jégretek és a fekete retek fogyasztásának ideje. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Nem csak szendvics mellé való, kitűnő salátát is lehet belőle készíteni. És nem csupán hidegen tálalható, hanem finom ételek is varázsolhatók belőle.

Például kitűnő köret a retek hús mellé, ha a karikákra vágva, forró serpenyőben, kevés olajon megsütik. Sütheti gyalulva és nedvességét leitatva róseibni módjára, így is nagyon ízletes. Ha vékony palacsintatésztát készít, és az először lisztbe mártott retekkarikát beleforgatja, majd bő olajban megsüti, paradicsommártás vagy tartármártás kíséretében akár főétellé is előléphet.

A nagyméretű fekete retket hámozás után vágja ujjnyi vastag karikákra, kenje meg tojássárgájával elkevert reszelt sajttal, majd egyet-egyet ragasszon össze, és tegye tepsibe vagy tűzálló tálba. Sózza-borsozza meg, takarja be alufóliával, és tolja a forró sütőbe! 20 perc múlva kellemes ízű, rostban gazdag ételt tehet az asztalra.

A jól megmosott, héjas retket meg is töltheti, mint a burgonyát szokás. Hamis spárgát is készíthet belőle, ha spárga alakú rudakra vágja, és néhány percig sós vízben főzi. Leszűrve, vajas morzsával, tejföllel tegye az asztalra.

Mindkét retekfajta sokáig eláll a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A jégretket vásárlás után ne mossa meg, hanem csomagolja nejlonzacskóba levelestül, ahogyan megvette! (Ha vizesen teszi el, akkor megpuhul.) Csak akkora darabot vágjon le belőle, amekkorára éppen szükség van. Ne hámozza vastagon, mert a héja alatt található a legtöbb vitamin! Inkább csak kaparja le, mint az új sárgarépát szokás, azután alaposan mossa meg! A fekete retket is nejlonzacskóban tegye a hűtőbe.

Az alábbi leves a hideg estékre gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nem hizlal, és nagyon ízletes.

Sajtleves egyszerűen (4 személyre)

Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta sajtmaradék jó, ömlesztett sajt is; 20 perccel előbb tegye a mélyhűtőbe, mert úgy könnyen reszelhető), 6 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 dl kefir, 2 dkg vaj, 1-1 csokor kapor és petrezselyem, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 marhahúsleves-kocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítése: A vajon habzásig hevítem a lisztet, majd felöntöm a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzöm, ezután beleteszem a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforralom, 5 percig főzöm (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifut!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a borssal ízesítem. Kevés levessel simára keverem a kefirt, majd azt is a levesbe öntöm. Éppen csak egyet forralok rajta, végül a tűzről lehúzva belekeverem a finomra metélt petrezselymet és kaprot. 10 percnyi állás után tálalom.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra