Rendet a fejek(b)en!


Szerző: Kovács Brigitta
2013. március 6. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A hajápolás kapcsán rengeteg tévhit kering a köztudatban. Most leszámolunk az öt leggyakoribb bakival, és azt is megmutatjuk, mi az, amivel valóban sokat tehetünk hajunk szépségéért.

1. tévhit: a gyakori vágástól gyorsabban nő a hajunk

Egyáltalán nem igaz. Hajunk vége elvékonyodhat és még a legkörültekintőbb ápolás ellenére is töredezhet, ezért valóban érdemes kéthavonta 1-1 centit vágatni a hajvégekből. Ettől viszont még nem nő gyorsabban a haj, mindössze ápolt, rendezett és a hajvégek felé is "tömött" hatású lesz a frizuránk.

2. tévhit: hajmosás után a legjobb, ha törölközőbe csavarjuk a hajunkat, és ezzel előszárítjuk

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a hosszú hajnak az a legjobb, ha hajszárítás után fél órára törölközőbe csavarjuk, és hagyjuk száradni, így a hajszárítóval csak pár percig kell "kínozni". Pedig a szakemberek szerint ez hiba! A fejbőrünkön normális körülmények között is több baktérium-, valamint gombafaj található, amelyek nedves környezetben túlzottan elszaporodhatnak, és akár hajhullást, korpásodást is okozhatnak. A szakértő tanácsa tehát: felejtsük el a "turbánba" csavarást, helyette a törölközővel óvatosan nyomkodjuk ki a vizet a hajunkból, és utána hajszárítónk gyengébb fokozatával szárítsuk meg.

3. tévhit: száraz hajra hidratáló sampon való

Gyakori hiba, hogy nem fejbőrünk, hanem hajszálaink állapota szerint vásárlunk sampont, pedig az elsősorban a fejbőr tisztítására szolgál, a hajszálakat elég párszor vízzel átöblíteni. A sampont ezért mindig a fejbőrünk állapotához válasszunk, hiszen lehet, hogy hajvégeink szárazak, de fejbőrünk mégis zsíros. Alapszabály, hogy mindig a probléma forrását, a fejbőrt kell először ápolni, hiszen csak egészséges fejbőrből nőhetnek egészséges hajszálak, a száraz hajvégeket pedig balzsammal vagy hajpakolással ápolhatjuk.

4. tévhit: a töredezett hajvégek vágás nélkül is helyrehozhatók

A tévhit, amelyről mindenki szeretné, ha igaz lenne! A töredezett hajvégekre való különböző simító és ápoló termékek, szalonkezelések sajnos csak rövidtávú megoldást jelentenek. Pár napig "összetapaszthatják" ugyan a töredezett végeket, de ilyenkor az egyetlen valódi megoldást a hajvágás jelenti. Bármennyire ragaszkodunk is hosszú hajunkhoz, nem érdemes sokáig halogatni a vágást, ugyanis a töredezett hajvégek gyorsabban összegubancolódnak, és ezek eltávolítása, kifésülése gyakran még több sérüléssel jár.

5. tévhit: ha több hajbalzsamot használunk, egészségesebb lesz a hajunk

A hajbalzsamokra és pakolásokra is igaz az, ami arckrémekre: ha igényeinknek valóban megfelelő ápoló terméket választunk, nem kell belőle sokat használni ahhoz, hogy tápláljon. Ugyanez érvényes a hatóidőre is: a legtöbb balzsamot vagy pakolást maximum 5 percig hagyjuk hatni, és ügyeljünk, hogy a fejbőrünkre ne kerüljön belőle!

+1 tanács a haj egészségéért

Mivel a hajszálak anyagának 97 százaléka fehérjéből épül fel, figyelni kell a helyes táplálkozásra. Az egészséges hajnak teljes értékű fehérjére van szüksége. A diéták, szélsőséges táplálkozási szokások ezért ronthatnak a haj állapotán, ilyenkor vitamindús táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel erősíthetjük hajszálainkat.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség márciusi számában

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kovács BrigittaNők Lapja Egészség2013. március 6.


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések