Régi gyógymód a ma emberének

A Kneipp-kúra


Szerző: Bakos Zsuzsi
2013. március 12. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Könnyebben megelőzhetjük a betegségeket, ha sikerül egészséges bioritmust kialakítanunk, amely energikus hétköznapokat garantál számunkra. Kneipp tanácsait követve megteremthetjük az egyensúlyt.

Sebastian Kneipp dél-németországi szerzetes korát megelőzve ismerte fel, hogy a testet és a lelket csak egységében lehet gyógyítani. A XIX. században kidolgozott egészségmegőrző programjának alapelvei ma is sikerrel alkalmazhatók.
Az európai wellness megteremtőjeként azt vallotta, hogy mindazzal, amire egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, a természet bőségesen megajándékozott bennünket. A nevével fémjelzett gyógyító elvek alkalmazása új energiákat szabadít fel, és visszavezet minket természetes bioritmusunkhoz. Ismerkedjünk meg gyógyító rendszerének alappilléreivel.

1. Merítsünk a vízből egészséget!

Vízterápiájával a hideg és a meleg vízsugár váltogatásának jótékony hatását aknázta ki. Szervezetünk a hideg vizes kezelések hatására ellenállóbbá válik, csökken az érfalak elmeszesedésének kockázata, a gyakran lelki okokra visszavezethető hideg végtagok problémája, javul a stressztűrés.

Ha úgy érezzük, már csak egy jó erős kávéval kerülhetünk jobb energiaállapotba, jöhet a térdlocsolás! Meleg vízsugárral (36-38 fok) kezdjük a jobb láb ujjaitól, a sarkon át a térdhajlatig vezetve. Itt időzzünk el néhány másodpercig, majd a vádli belső oldalán vezessük vissza a sarkunkhoz. Következhet a bal láb, majd a 20 másodperces hideg vizes (10-15 fok) szakasz és az egész megismétlése.

A szintén hideg-meleg vizes Kneipp taposó-medencével a legtöbb wellness-szállodában találkozhatunk már. A kavicstaposás a reflexzónáinkon keresztül hat belső szerveink működésére.

2. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket!

Kneipp édesanyja ismert füvesasszony volt, nem csoda, hogy a kis Sebastian is érdeklődéssel fordult a fitoterápia felé. A hagyományos Kneipp-kúra talán legérdekesebb kelléke a felmelegített, szénával és kézzel válogatott gyógynövényekkel tömött zsák, amelyet általában víz felett gőzölnek, és hajnalban helyeznek rá a kezelt testfelületre. A szénazsákra borogatás kerül, hiszen a párás meleg fokozza a hatást. Sikerrel alkalmazható gyomor- és bélrendszeri panaszokra, nőgyógyászati és urológiai problémákra és izommerevségre is.

3. Válogassuk meg, mit eszünk!

Kneipp szerint a túlsúly "kínzó teher, amelyet állandóan magunkon kell viselnünk", éppen ezért arra int, hogy egészséges, tápláló és könnyen emészthető ételek közül válogassunk. Kevés húst és zsiradékot fogyasszunk, kerüljük a cukros ételeket és az alkoholt. A szervezetet megújulásához hozzájárul, ha sok friss gyümölcsöt és zöldséget, salátát, tej- és teljes kiőrlésű terméket fogyasztunk, amelyek arról is gondoskodnak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ne feledkezzünk meg a napi 2 literes folyadékbevitelről sem.

4. Mozogjunk a vitalitásért!

A program része a szív- és keringési rendszer fejlődését elősegítő aerob tréning. A szerzetes a kerékpározást, a kocogást és a lendületes sétát ajánlotta a maga idejében. Lehetőség szerint a friss levegőn sportoljunk, és fordítsunk figyelmet hát- és hasizmaink erősítésének is. Ő maga szívesen tett mezítlábas sétákat a szabadban, különösen a harmatos, reggeli fűben.

5. Tegyünk rendet a lelkünkben!

Ez a pillér - amelyet Kneipp rendterápiának nevezett el - kiemelten fontos, hiszen ha a lelkünkben zűrzavar van, könnyen kizökkenünk egészséges biológiai ritmusunkból. Szenteljünk hát időt olyan módszerek megismerésének, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki stabilitás fenntartásához (például autogén tréning, jóga, csi-kung, Alexander-technika). Figyeljünk az ébrenlét és az alvás, az aktivitás és a pihenés helyes ritmusára! Hogy mindez miért fontos? Ahogy Kneipp fogalmazott: "csak akkor lehet a testet gyógyítani, ha előtte megoldjuk a lelki gondjainkat".

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség márciusi számában

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bakos ZsuzsiNők Lapja Egészség2013. március 12.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések