Rákapcsolódni az univerzum energiájára


Szerző: Bálits Éva
2013. április 17. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Téved a nyugati ember, amikor az ősi indiai tudást, a jógát egyszerű gimnasztikának, tornagyakorlatok okosan összeállított rendjének tartja. Ennél csak az téved nagyobbat, aki ezoterikus hókuszpókusznak hiszi.

A jóga alapvetően az energia használatára tanít meg. Két törvényen alapul a tanítás, az egyik a rezonancia, mely szerint semmi sem mozdulatlan, minden rezgésekből áll, az univerzum éppúgy, mint az emberi test. A másik törvény a megfeleltetés, azaz minden, amit a külvilágból megismertünk, megtaláljuk a testünkön belül is, kint az energia forrása a Nap, belül is létezik energiaközpont, nem szó szerint természetesen, hanem szimbolikusan.
Az energiák szintjei megfelelnek egymásnak az univerzumban és az emberi szervezetben. Testünk hét csakráján, azaz energiaközpontján keresztül képes az univerzum energiapályáira, rezgéseire kapcsolódni, onnan erőt meríteni. A hét csakra segítségével minden működésünket le lehet írni.

7 szinten a világegyetem

1.Gyökércsakra: a legalsó, leginkább földhöz ragadt szint, maga az életerő az élethez való ragaszkodás értelmében, a félelem, a túlélési ösztön helye.
2.Szexcsakra: a testi vágy, az ínyenc fogások, a jóléti kellékek kívánásának a szintje, a Walt Disney-rajzfilmek színes álomvilágaként képzeljük el. Azonban a megfelelési vágy, a csoportba tartozás vágya is itt összpontosul. Az az ember, aki ezen a szinten él, nem bírja az egyedüllétet.
3. Köldökcsakra: az én-erő, az akarat, a belső tűz központja, innen nyeri energiáját minden, ami a belső erővel kapcsolatos, az önbizalom, a célok elérése, az igazságérzet, ám a zsarnokság is! Ez a szint Gandhié, de Sztáliné is.
4. Szívcsakra: a szeretet központja, az önfeláldozó, krisztusi szereteté, ellentétben a szexcsakrával. A tantra a világ minden jelenségét ellentétpárokban látja: női-férfi, sötét-világos, testi vágy-önfeláldozó szeretet, jin és jang.
5. Torokcsakra: ahogy egyre feljebb haladunk az emberi szervezetben, annál éteribb, elvontabb fogalmak központjait találjuk. A torokcsakra minden külső megnyilvánulás, a kommunikáció, az intellektus, a tisztaság minden szintjének energiáját adja.
6. Homlokcsakra: a "harmadik szem", a beleérzés, az intuíció, önmagunk megismerésének központja, innen ered a ma divattá vált ezotéria, de az ókori görög jóshely, Delphoi "ismerd meg önmagad" felirata is.
7. Koronacsakra: az univerzummal való egyesülés helye.

Az ászanák célja

Az ászanák, a jógagyakorlatok rendszerének kitartott testhelyzetei tisztítják a csakrákat, az energiaáramlás mezőit, hogy azok, mint a rádió adóvevő készüléke, rákapcsolódjanak az univerzum energiáira, olyan rezgésekkel kerüljenek kapcsolatba, amelyekre éppen szükségünk van. Hatásuk túlmutat a fizikai egészségen, ám ahhoz, hogy feljebb lépjünk, mindenekelőtt a test harmóniáját kell helyreállítaniuk. Nem puszta testgyakorlás, de nem is tiszta spirituális lét, ennél sokkal összetettebb a jóga: testi és természeti törvényeket egységbe foglaló és tanító rendszer.

Rengeteg szintje és irányzata alakult ki éppen azért, mert felismerte, hogy "mindenki másképp egyforma", és támogatja az egyént abban, hogy a ráismerjen a saját útjára. Hangsúlyozza azonban azt is, hogy nem kell egyedül járni ezt az utat, a guru, a mester, az oktató segít, és megmutatja - az igazi jógaórák célja ez az útmutatás.

Vigyázat, nem veszélytelen rendszer! Aki nem jól végzi, kárt okozhat magának, olyan szinten vesz fel például energiát, ahol amúgy is többlettel rendelkezik, olyan csakrát erősít, ami amúgy is túlfejlett benne. Elengedhetetlen, hogy aki jógázik, megértse, mi történik közben vele, hová összpontosítson egy-egy pozíció végrehajtása közben. Konzultáljon tehát jógaoktatóval. Azután már koncentráltan gyakorolhat, ahányszor csak alkalmasnak találja az időt és a helyet.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bálits ÉvaNők Lapja Egészség2013. április 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések