Póréhagyma, a nyár ígérete

Tél végén, tavasz kezdetén, nincs már és még semmi a zöldségesnél, ami olyan friss és zöld lenne, mint a póréhagyma. Néró császár szép hangot remélt e különös növénytől. De még Wales címerében is szerepel, egy hajdani dicső csata emlékére.

A póréhagyma gyógyhatását azóta ismerik, amióta fogyasztják. Az ókori Egyiptomból maradtak fönn száraz pórémaradványok. Írásos emlékek szerint már Kr.e. 2000-ben is ismert és kedvelt volt Mezopotámiában is. A sumérok Ur városában termelték. A Biblia Mózes IV. könyvének 11. részében említi. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták.

Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin.

Szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebb. Elsőként említendő a hagyma fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása, de féregűző szerként is jól régóta ismert és bevált. A fokhagymához hasonlóan szív- és érvédő, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. A rákellenes növényi étrend fontos összetevője.

A póréhagyma akkor friss, ha nem látni rajta barna foltokat. Felhasználás előtt a hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen leváló levelet el kell távolítani. Főként nyersen, salátákba téve szoktuk fogyasztani. Az egyszerű friss pórésaláta úgy készül, hogy olívaolajjal kevés borecetet és mustárt simára keverve öntetet készítünk, ebbe kevés borssal vagy provence-i fűszerrel beleforgatjuk a jól megmosott, felkarikázott póréhagymát.

Általában karikákra vágva használjuk, de levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni. Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani. Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges ízt.

Párolt póréhagyma-körítés frissensültekhez

Hirtelen kisütött vagy grillezett húsok, akár ugyanúgy készült halak alá is ágyazhatunk a tányérra ezzel az egyszerű körítéssel, amely tél végén már a mediterrán nyár ígéretével csábít asztalhoz.

Hozzávalók:

2 szál póréhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 4 ek. olívaolaj, egy citrom, maréknyi zöld olajbogyó, só, frissen őrölt bors.

Előkészítése:

felkockázzuk a póréhagymát nagyjából centis darabokra. Megmossuk, lecsepegtetjük. A citromot meghámozzuk, ahogy a narancsot szokás, a belsejét ugyancsak kockákra aprítjuk.

Elkészítése:

A forró olajba beleszórjuk a pórékockákat. Megsózzuk, megborsozzuk, ráaprítjuk az olajbogyót, majd ráöntjük a bort. Lefedve öt percig pároljuk, majd hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott citrom húsát. Még két-három percig forraljuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra