Plusz tanácsok 50 pluszosoknak

Ezekre figyeljen, aki egészségesen akar étkezni


Szerző: Bitai Sándor
2012. október 10. | Forrás:  50plusz.hu

Az öregedés szakadatlan és természetes változás. Az idő múlásán kívül a génektől, a környezettől, az életmódtól és a táplálkozástól is nagyban függ, hogy ki milyen gyorsan és hogyan öregszik.

Ötven fölött testünk táplálkozási igényei is látványosan megváltoznak. Abban nincs változás, hogy akkor táplálkozunk egészségesen, ha ezzel megelőzzük a fenyegető betegségeket, de mit jelent ez ebben a korban? Kevesebbet kell enni? Nem feltétlenül! Bizonyos anyagokra éppen, hogy nagyobb mennyiségben van szüksége szervezetünknek! Ilyen a kalcium, a fehérje és a víz - nem kell tehát nélkülöznünk a húst, a tojást és a tejtermékeket.
Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy rendszeresen étkezzünk, kövessük a napi háromszori étkezés jól bevált gyakorlatát, amit korai kelés, késői vacsora esetén könnyű tízóraival, uzsonnával is kiegészíthetünk. A három főétkezésre is érvényes a szabály, hogy ne együnk egyszerre sokat. A napi szükséglet negyedét fogyasszuk el reggelire, az ebéd legyen az egész napi mennyiség 40 százaléka, és a maradék 35 százalék a vacsora. Ezekből a köztes étkezések lecsippenthetnek legföljebb 10 százalékot.

Zöldség és gyümölcs

Zöldséget és gyümölcsöt mindennap kellene enni, hogy kellő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és növényi rost jusson szervezetünkbe. Lehet nyersen, párolva, főzve, konzervből vagy mirelitből, elkészítve - az a lényeg, hogy naponta legalább negyven dekagrammnak kellene lennie a teljes elfogyasztott mennyiségnek. A reggelinél kezdhetjük egy pohár rostos üdítővel, zöldséget minden főétkezéskor ehetünk, tízóraira vagy uzsonnára pedig gyümölcsöt.

Szénhidrát

Azért fontos, mert a napközben elhasznált energia fő forrása. Szerencsére bőséges a választék: kenyér, főtt tészta, rizs, krumpli mindenféle módon elkészítve, hüvelyesek...

Tejtermék

Csontjaink védelmében mindennap kell tejterméket fogyasztani, többfélét is. Válasszuk azokat, amelyek kalciumban gazdagok, zsír-, illetve sótartalmuk viszont alacsony. A tej, a joghurt, a krémtúró mellett a sajtról sem muszáj lemondani, de naponta 3 dekagramm elegendő belőle naponta. Aki több sajtra vágyik, részesítse előnyben a kevésbé zsírosakat és sósakat.

Hús, hal, tojás

Ezek a fehérjeforrások is mindennap legyenek ott a terített asztalon. Húsból válasszuk a soványat, halnak pedig legalább heti gyakorisággal kellene szerepelnie étlapunkon. A rántott és bő zsírban sült húsok a sok zsír miatt nem egészségesek, a belsőségek viszont magas vastartalmuk miatt visszanyerték becsületüket. Húsból egy alkalommal 8-12 dekagramm legyen az adag, halból 10-15 dekagramm, tojásból legfeljebb kettő.

Cukor

Idős korban fokozott a cukorbetegség veszélye. A cukorral édesített ételek, cukrászsütemények csak igen korlátozott mennyiségben fogyasztandók.

Innivaló

A szervezet folyadékháztartásának egyensúlya megköveteli, hogy minimálisan 1-1,5 liter vizet fogyasszunk naponta. Folyadéknak számít persze a tea, a kávé és a leves is. Ha lehet, inkább ne cukrozott üdítőkkel oltsuk szomjunkat.

Konyhasó

Naponta 4 gramm (mokkáskanálnyi) konyhasó elegendő arra, hogy fedezzük szervezetünk nátriumszükségletét. Ha sütéshez, főzéshez vissza­fogottan használjuk a sót, és a kész ételt nem sózzuk meg automatikusan, kóstolás nélkül, azzal sokat tehetünk, érrendszerünk egészségének megóvásáért, a magas vérnyomás elkerüléséért.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2012. október 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések