Plusz negyvenezer

Életünk legjobb döntése volt - szögezte le Marcsi, amikor letelepedtek az óbudai kiskocsma kockás abroszos asztalához. A férje vörösbort rendelt, a pincér gyorsan kihozta, majd udvariasan kérdezte, választottak-e már.

– Kérem, várjon, mert mi ünnepelünk – ragyogtatta a mosolyát Marcsi a kortársnak tűnő pincérre, mire a férfi teátrálisan meghajolt, és visszaballagott a pulthoz.

– Normális emberek akkor ünnepelnek, ha vesznek valamit, mi pedig vacsorát csapunk annak örömére, hogy már nincs autónk – mosolygott kesernyésen a férje, de Marcsit nem lehetett kimozdítani a jókedvéből.

– Nagyon szeretlek, drágám, hogy hagytad magad meggyőzni: nincs szükségünk az autóra. Hiszen neked még mindig jár az öreg hivatali kocsid – reméljük, kitart a nyugdíjazásodig –, nekem pedig nem kell autó, mert hárompercnyire van a buszmegálló, és a munkahelyem sincs messze. Nyáron majd szépen felülünk a vonatra, és kényelmesebben levonatozunk az agárdi vityillóba… Szóval koccintsunk arra, hogy új, egészségesebb életformát fogunk élni! Arról már nem is beszéljek, hogy a kocsi fenntartása legalább negyvenezret vitt el havonta. Vedd úgy, hogy felemelték a fizetésemet ennyivel!

Koccintottak, a férfi újból töltött a palackból, majd mosolyogva nézett Marcsira. – Harminckét éve vagy a feleségem, nem tudsz átvágni. Téged nem spórolás vagy az egészséges életmód iránti vágy motivált, hanem az, hogy segíts a fiainkon. Amikor megtudtad, hogy másfél millióért tudjuk eladni az ötéves Fordunkat, beindult a fantáziád. Ha Zsoltikának adsz hétszászötvenezret, és ő hozzáteszi a maga kétszázezrét, akkor végre vehet magának egy jó használt kocsit, ha Péternek is adsz hétszötvenezret, akkor rendezni tudja a lakáshitel-elmaradását, és nyugodtan alszik majd éjszakánként. Kifundáltad, hogy így fogsz segíteni a két királyfin, aztán meggyőztél engem.

– Ez így normális – felelte Marcsi komolyan. – A szülőnek az a dolga, hogy segítse a gyerekeit! Én hálát adok a Jóistennek, hogy ezt megtehetjük, és közben nem halunk éhen. Okosak voltunk, hogy időben eladtuk a nagy lakást, és beköltöztünk ebbe az óbudai kicsibe, így van egy kis tartalékunk. Szóval szépen-szerényen elleszünk valahogy. Arról már ne is beszéljek, hogy kilenc év múlva mindketten betöltjük a hatvanötödik évünket – kimondani is rettenet –, és akkor majd ingyen utazunk mindketten...

Finom volt a vacsora, fejükbe szállt a bor, jókedvűen, egymásba kapaszkodva sétáltak hazafelé. Marcsi még énekelgetett is. Aztán otthon besietett a fürdőszobába, hogy néhány perc múlva illatosan bújjon a férje mellé az ágyba, ám megcsörrent a mobilja. Péter kereste, a nagyfia.

– Anya, ne haragudj, hogy ilyen későn hívlak, de már legalább ötször kerestelek, és nem vetted fel! – mondta idegesen.

– Csillagom, vacsorázni mentünk apuval, megünnepeltük, hogy tudtunk nektek segíteni.

– Jaj, anya annyira szégyellem, hogy rátok szorulok harmincegy évesen! Őrület, hogy nincs munkám másfél hónapja! Most is azért hívlak, mert találtunk végre egy alapítványi óvodát Marcinak, ahol nem harminc gyerek van a kiscsoportban, hanem a tizennyolc. Csodás hely egy hiperaktívnak tűnő gyereknek, szuperek az óvónők, három évig biztonságban lenne. Amikor délelőtt elvittük, haza sem akart jönni...

– Mennyi? – kérdezte Marcsi fáradtan.

– Negyvenhétezer.

– Ti mennyit tudtok kiszorítani?

– Ági fizetéséből egy tízest. Persze, ha engem választanak a legutóbbi állásinterjúm alapján, akkor más lesz a helyzet. De nincs már képem tőled kérni...

– Szegénykém, nem te tehetsz arról, hogy állás nélkül vagy a diplomáddal és a nyelvvizsgáddal! – csattant fel Marcsi. – Tartalék pénzem nincs… De várj csak! Épp ma este beszéltük apáddal, hogy felemelték a fizetésemet negyvenezerrel. No, ezt az összeget nektek adom minden hónapban az óvodára, amíg nincs munkád!

– Felemelték? Ilyen sokkal? Nahát! Imádlak anya! – kiabálta a fia, majd letette a telefont. Marcsi boldognak érezte magát, belenézett a tükörbe, és a képmásának mondta csöndesen: ez a dolgom.

– Mi a dolgod? – lépett mellé a férje váratlanul, aki megunta a várakozást a hálószobában.

– Az, hogy szeresselek téged – felelte Marcsi, és maga sem értette, miért csordul ki a könnye.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Borult lesz az ég, majd előbb a Tiszántúlon, késő délután már a Dunántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra