Ötven felett a futópadon

1. / 2 oldal


Szerző: Huták Judit
2011. január 3. | Forrás:  HáziPatika.com

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

A mozgás előnyeiről, pozitív hatásairól rengeteget olvashattunk, hallhattunk. Ám sokszor úgy tűnik, ezek a tanácsok csak a fiatal, egyébként is jó kondícióval rendelkezőknek szólnak, akiknek idejük, kedvük, energiájuk (és persze pénzük) is van arra, hogy lemenjenek egy divatos edzőterembe, kipróbálják a legújabb sportágakat, vagy éppen megvegyék maguknak a legújabb és leghatékonyabb sporteszközöket.
Azonban a mozgás öröme nemcsak a fiataloknak jár. Egyáltalán nem lehetetlen idősebben, akár nyugdíjasként elkezdeni sportolni. Igaz, hogy ilyen esetekben más típusú gyakorlatokat kell előnyben részesíteni, és nem árt a valamivel nagyobb óvatosság sem, de az ötvenen, hatvanon felülieknek is érdemes belevágni. Náluk ráadásul az egészségügyi hatások sokkal látványosabbak lehetnek, mint a fiataloknál! Minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve a leggyakoribb, anyagcserével összefüggő betegségeknek, ezek megjelenését vagy súlyosabbá válását pedig lassítani lehet a rendszeres sportolással - sőt bizonyos problémákat akár teljesen vissza is lehet fordítani!

A szív- és érrendszeri betegségek esetében az egyik legfontosabb rizikófaktornak a mozgásszegény életmód tekinthető. Minél kevesebbet mozog valaki, annál valószínűbb, hogy kialakul nála a népbetegségnek számító magasvérnyomás-betegség, a hiperkoleszterinémia, a diabétesz - az ízületi problémákról vagy a csökkent állóképességről nem is beszélve.

Ha azonban valaki rendszeresen sportol, akkor nő a szív teljesítménye (azaz több oxigéndús vér áramlik az izmokba és a szervekbe), csökken az egyes tevékenységek energiaigénye (azaz, jobb lesz az állóképességünk és nem fulladunk ki olyan hamar).
A mozgás 12 pozitív hatása

- segít kordában tartani a testsúlyt;
- megerősíti az izmokat;
- segít fenntartani az ízületek mozgékonyságát;
- hozzájárul a csontdenzitás megőrzéséhez;
- csökkenti a vér stresszhormon-szintjét;
- erősíti az érfalakat;
- csökkenti a vérnyomást;
- segít kontrollálni a vércukorszintet és a vér koleszterinszintjét;
- megszépíti a bőrt;
- csökkenti a depressziós tüneteket;
- hozzásegít a jobb, pihentetőbb alváshoz;
- javítja a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket.
Senior torna, kocogás, súlyzózás - melyiket válasszuk?
Tippünk

Egyénenként változó, hogy ki milyen környezetben élvezi jobban a sportolást. Van, aki számára erőteljes motivációt jelent, ha a társaival együtt végzi a gyakorlatokat, mások viszont szeretnek egyedül lenni, elmélyülni. Biztonsági okokból azonban, különösen, ha betegség, szívroham után kezdünk újra mozogni, akkor jobb, ha van mellettünk valaki.

A választott mozgásforma legyen élvezetes, és lehetőleg mozgassa át az egész testet (emellett természetesen legyen biztonságos) - ezek a legfontosabb szempontok, melyeket figyelembe kell vennünk, mielőtt bármilyen sportba fognánk. A szakemberek szerint négy mozgástípus van, melyeket érdemes kombinálni; ezekkel a lehető legtöbb előnyre tehetünk szert. Az erőt igénylő gyakorlatok, például a súlyzózás, segítenek az izmok építésében és gyorsítják az anyagcserét. Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok javítják a mozgáskoordinációt, így segíthetnek megelőzni az eséseket. A nyújtó, illetve a hajlékonyságot fokozó gyakorlatok ruganyosabbá teszik a testet, és hozzájárulnak ahhoz, hogy minél könnyedebben sportolhassunk. Végül az állóképességet fokozó mozgások javítják a szív és a tüdő teljesítményét.

A leghatékonyabb mozgásformák az idősebbek számára a séta, a biciklizés, az úszás, a kocogás, a jóga vagy tai chi, illetve a speciális senior tornák, melynél az erősítő, nyújtó és egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokat ötvöznek egymással. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha több sportot kombinálunk!

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Huták JuditHáziPatika.com2011. január 3.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések