Önnek vannak jó szomszédai?

2. / 2 oldal


Szerző: Bódi Tünde
2007. augusztus 21. | Forrás:  HáziPatika.com

Tud segítséget kérni a szomszédaitól, ha szükséges? Ha nem, akkor érdemes lenne kicsit javítani a kapcsolatot velük. Életet menthet.

Adok - kapok

Fontos azonban tudatosítani, hogy a jó szomszédi kapcsolat sohasem lehet egyoldalú. Ne várja senki, hogy mindig csak kapni fog, hogy mások ugrálnak körülötte, törődnek vele, és ő semmit nem ad. Az idős ember is sok mindenben tud segíteni a környezetének.
Ha vannak jó adottságai, akkor azokat érdemes kihasználni. Ha valaki finomakat süt, jó lekvárt készít, esetleg fantasztikus ételreceptjei vannak vagy csak jó anekdotái, jó humora van, máris segítségére lehet másoknak. Az idős szomszéd mindig otthon van, ez néha nagy előny. Ha a szomszéd elutazik, akkor rá tudja bízni a kulcsokat. Az idős ember is ki tudja üríteni a postaládát, figyeli, vigyázza a házat és meglocsolhatja a virágokat.

- És én is segítek, amiben csak tudok. Ha kell ruhát javítani, varrni, akkor szívesen megcsinálom. Megetetem a szomszédom macskáját, ha elutazik pár napra.
Ha bejönnek hozzám, vendégül látom őket egy pohár sörre, egy italra. Többen mondták már, hogy nagyon szeretnek velem beszélgetni, mert mindenkit meghallgatok, senkit nem ítélek el.
Kerti főzőcskézést tartok, ha valamilyen ünnep, esemény van, idén már háromszor is bográcsoztunk. Gyönyörű virágaim vannak, szívesen adok virágpalántákat, magokat. Bárki jöhet gyümölcsöt szedni, szőlőt enni a lugasról.
A szomszéd gyerekek nálam nézik a tévében a sportközvetítést, mert csak nálam fogható. És inerneteznek is az én gépemen. Cserébe lenyírják a füvet.
Tavaly uborkát főztem be másoknak, meg lecsót, almapaprikát, meggyet, lekvárt. Nekem van időm, szívesen megcsinálom. Abban is tudok segíteni, hogy nekem nagy pincém van, így négy család tartja nálam a virágaikat télen. Amikor a szomszédaim nyáron elutaztak, meglocsoltam a kertjüket.

A dolog titka, hogy nem lehet elvárni, hogy csak ők adjanak. Nekem is adnom kell - fogalmazta meg egyértelműen az özvegy.

A magány ellen az a legjobb gyógyszer, ha aktív marad az idős ember. Ha jó szomszédok veszik körül, akkor mindig van kihez szólni. Jó érzés az is, ha az idős, egyedülálló ember is tud segíteni valamit. Nem érzi feleslegesnek magát.

- Naponta 2-3 ember is bejön hozzám, és ha véletlenül eltelik úgy egy-két nap, hogy senki nem jön, akkor teljesen elkeseredek. Ilyenkor a lányom vigasztal, hogy mindenkinek lehet más dolga, majd jönnek holnap. Tudom, hogy igaza van, de idős korban már hajlamos az ember búsulni, könnyen elkeseredni. Pedig tudom, hogy szeretnek engem, csak azt veszem észre, hogy ezt jobban éreztetni kell velem - tette hozzá.

Ha mosolyog, könnyebben megszeretik

Persze minden jót el lehet rontani. Nagyon kell figyelni, hogy senkinek ne legyen terhére a szomszédja. Ne zavarja, ne éljen úgy, mintha nem élnének körülötte mások. A rosszindulatú pletyka, a rémhírterjesztés is könnyen tönkre tudja tenni a jó kapcsolatot. Az sem segít, ha mindig panaszkodunk. Egy állandóan "nyavalygó" emberhez nem szívesen mennek be beszélgetni. Persze mindenkinek lehet rossz napja, és olyankor jó, hogy valakinek el lehet panaszolni a bánatot, de akkor lesz az embernek sok látogatója, ha gyakran jókedvű, ha szívesen meghallgat másokat.

- Szinte magától alakult ki ez a jó kapcsolat, ami persze nem mindig felhőtlen, de ha össze is zördülünk néha, mindig kibékülünk. És szeretem, ha mindent megbeszélünk, tisztázzuk a problémákat. Mindent meg lehet oldani!
Ezt minden idős embernek fel kellene ismernie, mert nagyon sokat tudunk egymásnak segíteni, csak meg kell találni a módját - mondta Kira.

Elkezdeni sem nehéz. Ha semmilyen kapcsolat nincs ön és a szomszédok között, először csak köszönjön nekik, esetleg kérdezzen tőlük valami apróságot a lépcsőházban, az utcán összetalálkozva. A kutyasétáltatás is jó alkalom az ismerkedésre, fiatalabb szomszédokkal is. Ha már váltanak egy-két szót, akkor legközelebb kérjen tőlük egy kis sót vagy lisztet, de kopogjon, ne csöngessen, nehogy felébressze őket, főleg ha kisgyerekük van. Ha barátságosan adnak, akkor legközelebb vigyen egy kis süteményt vagy házi lekvárt, virágot, bármit, ami nem bolti, de látszik, hogy szívből van. Apránként kialakulhat egy jó kapcsolat.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerzők:Forrás:Megjelent:
Bódi Tünde, Hajós AnettHáziPatika.com2007. augusztus 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések