Okostelefon segíti a krónikus betegeket

Az okostelefonos alkalmazások segítségével egyre aktívabb szerephez jutnak saját kezelésükben a betegek, méghozzá anélkül, hogy egy orvos közvetlen segítséget nyújtana. Ez gyakran még krónikus esetekben is igaz.

Az egészségügyi szolgáltatók és a betegek körében is egyre általánosabb az okostelefonok egészségügyi ellátás javítását szolgáló alkalmazása - állítja Ralf-Gordon Jahns, a mobilipar trendjeit elemző research2guidance vezetője. A cég kutatási eredményei azt támasztják alá, hogy megvalósulni látszik az egészségügyben régóta várt mobilforradalom.

A Parks Associates jelentésének becslései szerint a digitális egészségügyi technológiákból és szolgáltatásokból származó bevétel nagysága 2015-re csupán az Egyesült Államokban meghaladhatja az 5,7 milliárd dollárt, szemben a 2010-es évre jellemző 1,7 milliárd dollárral. Ebbe a körbe beletartoznak a krónikus betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) monitorozására szolgáló készülékek éppúgy, mint a wellness- és fitness-alkalmazások, illetve programok.

Még januárban egy francia vállalkozás mutatott be egy olyan mandzsettát, amelyik megméri a vérnyomást és a pulzust, majd egy iPhone-hoz csatlakoztatva online összeveti a kapott értékeket a beteg nyilvántartott adataival. Az adatok biztonságosan tárolhatók a Withings webhelyén vagy olyan, a személyes egészségügyi nyilvántartásra szolgáló más oldalakon, mint amilyen például a Google Health vagy a Microsoft HealthVault. Ezeken a helyeken aztán elérhető az orvosi segítség is.

Februárban az Entra Health Systems jelentette be a svéd Doro nevű mobilcéggel közös MyGlucoHealth szolgáltatását. A vércukorszintet mérő kis készülékről szöveges üzenet küldhető a biztonságos MyGlucoHealth portálra, amely azonnali tanácsokat ad a betegeknek arra vonatkozóan, hogy mit szabad enniük. A 2008-ban bevezetett MyGlucoHealth ugyancsak képes az együttműködésre a Google Healthszel és a HealthVaulttal.

A research2guidance 2010 novemberében készült jelentésének becslései szerint már több mint 17 ezer mobil egészségügyi alkalmazás készült okostelefonokra. Az előrejelzések szerint 2015-re a mobil- és vezeték nélküli egészségügyi szolgáltatások 500 millió mobiltelefon-használót érhetnek el, ez a világszerte okostelefont használók hozzávetőleg 30 százalékának felel meg.

Az Egyesült Államokban 2007-ben bevezetett Microsoft-féle HealthVault, illetve a 2008-ban elindult Google Health egyaránt nyílt platform: a személyes egészségügyi információk (védőoltások, kórtörténet, receptek) biztonságos tárolására és kezelésére szolgálnak. Az adatokhoz hozzáférni különféle eszközökkel vagy mobilalkalmazásokkal lehetséges. A személyes adatok biztonságos, titkosított adatbázisban tárolódnak, mindenki maga állíthatja be védelmük biztonsági szintjét, meghatározva azt, hogy mi kerülhet az adatbázisba, és azt is, hogy ki tekintheti meg.

A MyGlucoHealth azért döntött a Google Health-szel és a HeathVaulttal történő integráció mellett, mert így rengeteg ember használhatja célzottan az alkalmazást anélkül, hogy be kellene jelentkeznie a cég weboldalára vagy ide-oda kellene kattintgatnia, míg eljut személyes egészségügyi adataihoz. A HealthVault már 170 egészségügyi alkalmazást fog össze, az integrációhoz szükséges szoftverfejlesztő készletet pedig 30 ezren töltötték le.

A Google Health használata egyelőre leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, de a HealthVault a helyi partnerek bekapcsolódásával lassan nemzetközi platformmá válik: Kanadában, Németországban, Nagy-Britanniában, sőt már Kínában is van partnere. A magas szintű felhasználói bizalom kialakításával a lehető legtöbb diabéteszes és magasvérnyomás-betegségben szenvedő pácienst igyekeznek bevonni a programba.

A felhasználók körében azonban mindeddig mérsékelt az online személyes egészségügyi információk alkalmazásának elfogadottsága. A Knowledge Networks tavaly végzett felmérést az Egyesült Államokban, és ennek tanúsága szerint a 2008-ban regisztrált 3 százalékról 10 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik online kezelik ilyen információikat. A megkérdezett orvosok is hasonló arányban nyilatkoztak: minden tizedik javasolta betegeinek az ehhez szükséges eszközök használatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra