Okostelefon segíti a krónikus betegeket


Szerző: Varga János
2011. november 2. | Forrás:  MTI

Az okostelefonos alkalmazások segítségével egyre aktívabb szerephez jutnak saját kezelésükben a betegek, méghozzá anélkül, hogy egy orvos közvetlen segítséget nyújtana. Ez gyakran még krónikus esetekben is igaz.

Az egészségügyi szolgáltatók és a betegek körében is egyre általánosabb az okostelefonok egészségügyi ellátás javítását szolgáló alkalmazása - állítja Ralf-Gordon Jahns, a mobilipar trendjeit elemző research2guidance vezetője. A cég kutatási eredményei azt támasztják alá, hogy megvalósulni látszik az egészségügyben régóta várt mobilforradalom.

A Parks Associates jelentésének becslései szerint a digitális egészségügyi technológiákból és szolgáltatásokból származó bevétel nagysága 2015-re csupán az Egyesült Államokban meghaladhatja az 5,7 milliárd dollárt, szemben a 2010-es évre jellemző 1,7 milliárd dollárral. Ebbe a körbe beletartoznak a krónikus betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) monitorozására szolgáló készülékek éppúgy, mint a wellness- és fitness-alkalmazások, illetve programok.

Még januárban egy francia vállalkozás mutatott be egy olyan mandzsettát, amelyik megméri a vérnyomást és a pulzust, majd egy iPhone-hoz csatlakoztatva online összeveti a kapott értékeket a beteg nyilvántartott adataival. Az adatok biztonságosan tárolhatók a Withings webhelyén vagy olyan, a személyes egészségügyi nyilvántartásra szolgáló más oldalakon, mint amilyen például a Google Health vagy a Microsoft HealthVault. Ezeken a helyeken aztán elérhető az orvosi segítség is.
Februárban az Entra Health Systems jelentette be a svéd Doro nevű mobilcéggel közös MyGlucoHealth szolgáltatását. A vércukorszintet mérő kis készülékről szöveges üzenet küldhető a biztonságos MyGlucoHealth portálra, amely azonnali tanácsokat ad a betegeknek arra vonatkozóan, hogy mit szabad enniük. A 2008-ban bevezetett MyGlucoHealth ugyancsak képes az együttműködésre a Google Healthszel és a HealthVaulttal.

A research2guidance 2010 novemberében készült jelentésének becslései szerint már több mint 17 ezer mobil egészségügyi alkalmazás készült okostelefonokra. Az előrejelzések szerint 2015-re a mobil- és vezeték nélküli egészségügyi szolgáltatások 500 millió mobiltelefon-használót érhetnek el, ez a világszerte okostelefont használók hozzávetőleg 30 százalékának felel meg.

Az Egyesült Államokban 2007-ben bevezetett Microsoft-féle HealthVault, illetve a 2008-ban elindult Google Health egyaránt nyílt platform: a személyes egészségügyi információk (védőoltások, kórtörténet, receptek) biztonságos tárolására és kezelésére szolgálnak. Az adatokhoz hozzáférni különféle eszközökkel vagy mobilalkalmazásokkal lehetséges. A személyes adatok biztonságos, titkosított adatbázisban tárolódnak, mindenki maga állíthatja be védelmük biztonsági szintjét, meghatározva azt, hogy mi kerülhet az adatbázisba, és azt is, hogy ki tekintheti meg.
A MyGlucoHealth azért döntött a Google Health-szel és a HeathVaulttal történő integráció mellett, mert így rengeteg ember használhatja célzottan az alkalmazást anélkül, hogy be kellene jelentkeznie a cég weboldalára vagy ide-oda kellene kattintgatnia, míg eljut személyes egészségügyi adataihoz. A HealthVault már 170 egészségügyi alkalmazást fog össze, az integrációhoz szükséges szoftverfejlesztő készletet pedig 30 ezren töltötték le.

A Google Health használata egyelőre leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, de a HealthVault a helyi partnerek bekapcsolódásával lassan nemzetközi platformmá válik: Kanadában, Németországban, Nagy-Britanniában, sőt már Kínában is van partnere. A magas szintű felhasználói bizalom kialakításával a lehető legtöbb diabéteszes és magasvérnyomás-betegségben szenvedő pácienst igyekeznek bevonni a programba.

A felhasználók körében azonban mindeddig mérsékelt az online személyes egészségügyi információk alkalmazásának elfogadottsága. A Knowledge Networks tavaly végzett felmérést az Egyesült Államokban, és ennek tanúsága szerint a 2008-ban regisztrált 3 százalékról 10 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik online kezelik ilyen információikat. A megkérdezett orvosok is hasonló arányban nyilatkoztak: minden tizedik javasolta betegeinek az ehhez szükséges eszközök használatát.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Varga JánosMTI2011. november 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések