Nyugellátás

1. / 2 oldal


Szerző: dr. Virók Melinda, jogász
2007. július 6. | Forrás:  HáziPatika.com

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

A társadalombiztosítási, magán- és önkéntes nyugdíjrendszer

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások
  • az öregségi nyugdíj,
  • a rokkantsági nyugdíj,
  • a baleseti rokkantsági nyugdíj.
A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások
  • az özvegyi nyugdíj,
  • az árvaellátás,
  • a szülői nyugdíj,
  • a baleseti hozzátartozói nyugellátások.
Az, aki egyidejűleg több saját jogú nyugellátásra, vagy több hozzátartozói nyugellátásra is jogosult - ha törvény másként nem rendelkezik - mind a saját jogú, mind a hozzátartozói nyugellátások közül a számára kedvezőbbet választhatja azzal, hogy a jogosultra kedvezőtlenebb nyugellátás folyósítása szüneteltetésre kerül. Ugyanazon üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés alapján baleseti rokkantsági nyugdíj és baleseti járadék egyidejűleg nem jár.

Járulékfizetési kötelezettség a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben

A foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke 29 százalék, ebből a nyugdíj-biztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási járulék 11 százalék. 2007. január 1-jétől a nyugdíj-biztosítási járulék 21 százalék. A biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke
  • kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíj hatálya alá tartozó biztosított esetében 8,5 százalék,
  • a magánnyugdíjpénztár tagja esetében 0,5 százalék.

A társadalombiztosítási nyugellátás mértéke

A társadalombiztosítási nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik.
Az, aki szolgálati idejének legalább egy részében a magánnyugdíj-rendszer keretében is fizetett tagdíjat, és ennek alapján szolgáltatásra jogosultságot szerzett, a kizárólag társadalombiztosítási nyugellátásra (a továbbiakban: nyugellátás) jogosultakhoz képest eltérő mértékű társadalombiztosítási nyugdíjra jogosult.

A magánnyugdíj-rendszer

Törvényben meghatározott feltételek szerint magánnyugdíj keretében a biztosított, illetőleg a kedvezményezett nyugdíjjáradékra, vagy egyösszegű kifizetésre szerezhet jogosultságot.

A magánnyugdíj-pénztári tagnak a nyugdíj-járulékalapot képező jövedelme után 0,5 százalékos nyugdíjjárulékot és 8 százalékos tagdíjat kell fizetnie. A munkáltatók a munkavállalók tagdíját vagy a tag a saját tagdíját a tagdíjalap 10 százalékáig kiegészítheti. A munkáltató kötelezettségvállalása minden munkavállalóra azonos mértékben és egyforma feltételekkel vonatkozik.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
dr. Virók Melinda, jogászHáziPatika.com2007. július 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések