Nyárból a télbe - fagyasztva jól eláll


Szerző: Kiss Verus
2012. május 17. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Ha lefagyasztja a kész ételt vagy a nyersanyagát, az nemcsak azért jó, mert így megőrizheti a nyár ízeit, hanem azért is, mert könnyebben tud tervezni a háztartásban, és kényelmesebb is, mint mindenért folyton a boltba rohanni.

Ha nem téveszti szem elől, hogy minden előnyével együtt a mélyhűtésnek megvannak a maga korlátai is, és nem vár a fagyasztott ételtől lehetetlent, hanem okosan használja fel, akkor nem éri csalódás. A többi tartósítási mód, a befőzés vagy a savanyítás is változtat azon, amit úgy tesz el. Ne rakjon el mélyhűtőben olyasmit, amit nem lehet.

Mit fagyaszthatunk le?

Friss húst és húskészítményeket, halat filézve, gyümölcsöket, kivéve például a dinnyét, szőlőt és citrusféléket. Jól fagyasztható továbbá rengeteg tejtermék is, ha túlvásároltuk magunkat: így a vaj, a sajtok, a juhtúró és a különféle vaj- és túróalapú szendvicskrémek.

Pékáruból is raktározhatunk a fagyasztóba olyan időkre, amikor váratlan vendégsereg toppan be, esetleg későn érünk haza a munkából és nincs esély frisset beszereznünk a vacsorához.

Túl sok diót, mákot vagy mandulát kaptunk vagy vásároltunk? Fagyasszuk le, így az avasodástól is megóvjuk!

A fonnyadt zöldség és gyümölcs valóban nem mutat jól magában, de levesekhez, szószokhoz, pürékhez, egytálételhez, turmixokhoz teljesen mindegy, mennyire szottyadt formában használjuk fel! Ha nem is esszük meg a belőlük készült ételt, akkor fagyasszuk le!

Paradicsomot és paprikát még fonnyadt formában is érdemes hidegre tenni, méghozzá megmosva, megszárítva, mert ugyanaz lesz a végeredmény kiolvasztás után, mint a friss, hersegő társaik fagyasztása esetén!

A gomba kényes alapanyag frissen, de tisztítva, felaprítva vagy akár szárítva is eltehetjük a fagyasztóba, ha hirtelen nem tudjuk felhasználni!
Ha fagyasztani szeretnénk az adott ételből, lehetőleg főzés után azonnal tegyük meg, ne napokkal az étel elkészülte után! Amennyiben csak kevés marad valamelyik ételből, lehet, hogy pont elég lesz egy gyerekadagnak, a többiek pedig esznek akkor mást.

Fagyasszunk fűszert a jégkockatartóban (a legjobb, ha mi magunk neveljük őket balkonládában vagy a kiskertben): aprítsuk fel a petrezselymet, bazsalikomot, mentát vagy bármilyen zöldfűszert, amiből több van a kelleténél, porciózzuk a kis rekeszekbe, és kevés vízzel öntsük fel. Bármikor elő lehet venni, levesekhez, ragukhoz pompás, szinte friss hozzávaló lesz, és jóval olcsóbb, mint a boltban kapható, hasonlóan tartósított változata!

Nem fagyasztható viszont semmilyen nyers saláta, puding, kocsonya és többnyire a joghurtos, tejfölös ételek is vesztenek élvezeti értékükből fagyasztás, majd felengedés után.

A hűtés szabályai

Minden ételt és alapanyagot gondosan csomagoljunk, fedjünk le a hűtőben, és kövessük a tárolással kapcsolatos gyártói instrukciókat!

A lejárati dátum csak fogódzkodó, nem kőbe vésett dátum. A feltüntetett fogyasztással kapcsolatos határidőt érdemes betartani, de a "minőségét megőrzi" dátum csak útmutatás. A romlás biztos jele a rossz szag, íz és textúra.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss VerusNők Lapja Egészség2012. május 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések