Női szolidaritás

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2012. július 9. | Forrás:  50plusz.hu

A Brassó felé haladó, gyorsnak nevezett vonat már ötven perce ácsorog a püspökladányi állomáson. A hálófülkékben negyvenkét fok, a folyosókon körülbelül negyven.

Az utasok a "hűs" folyosón tömörülnek - szidják a MÁV-ot, az állomást, a trópusi időjárást, a világmindenséget -, egyesek nevetnek kínjukban, mások teljes apátiába süllyednek, a férfiak hideg söröket kérnek a kalauztól, a nők frissítő kendővel törölgetik az arcukat, és megpróbálják eltüntetni sminkjük romjait.

Egy kedves arcú, ötvenes-hatvanas nő kimerülten dugja ki a fejét a kocsi ablakán, közben imádott unokájára gondol, aki nem Budapesten él, a szomszédságában, hanem a szüleivel Csíkszeredán.

- Gyönyörű vidék, jól érzi magát a lányom ott, de mennyivel egyszerűbb lenne az életem, ha a vejem jött volna Budapestre és nem a lányom települt volna Székelyföldre! Amíg élt a szeretett férjem, szép nyugodtan elautóztunk hozzájuk, de most, hogy egyedül maradtam, vonatoznom kell, ha a tüneményes pici lányt látni akarom - meséli nekem és a férjemnek, hiszen mi is részesei vagyunk e trópusi vonatútnak.
- Ne legyen szomorú! - lép mellé váratlanul egy hatvanas férfi, akit a forróság sem akadályoz meg abban, hogy "ráinduljon" csinos, egyedülálló kortársára, mire mi diszkréten félrehúzódunk.

- Számomra fájdalmas, hogy távol él tőlem az unokám - feleli a nő őszintén, majd kíváncsian néz a férfira. - Öné a szomszéd hálófülke? - kérdezi, mire őurasága készségesen válaszol. - Egymás mellé sodort minket a sors ebben a katlanban, és ha nem sértem meg, előveszek a hűtőtáskámból egy sört, hogy megkínáljam.

- Lám, ilyen egyszerűen születnek új kapcsolatok! - súgom a férjemnek jókedvűen-lelkesen, mert rokonszenvesnek találom a nőt.

- Ne hallgatózz! - suttogja válaszul, mert "férfi módra" sehogy sem érti, miért dúl bennem a vágy, hogy másokat összeboronáljak. Tehát nem hallgatózom - legfeljebb akarva-akaratlanul hallom a párocska minden szavát -, közben nagy örömmel állapítom meg, olyan nekifeledkezve beszélgetnek, hogy egyikük sem veszi észre a vonat indulását.

A ritmusos zakatolás egyrészt örömmel tölt el - mégis megérkezünk Erdélybe -, másrészt gondterheltté tesz, hiszen megakadályoz a "hallásban". Elmélyülten nézem a sötétedő égboltot, és élvezem az egyre hűsebb szellőt, de a nagy zajban csak szófoszlányok jutnak el hozzám.
- Legközelebb repülővel kell utaznia, nem sokkal drágább, mint a vonat, de kényelmes és gyors - magyarázza a férfi, mire a korábban kitartóan mesélő nő elcsendesedik, és alig-alig válaszol. A férfi újabb söröket varázsol elő, és egyre magabiztosabbá válik. - Csak szóljon nekem, ha legközelebb Erdélybe készül, én mindent megszervezek ön helyett!

(Lassíts, gondolom magamban, egyetlen nő sem szereti a nagyképűséget, de a férfi nagy hangerővel folytatja.) - Én egyedül jártam be a világot Új-Zélandtól Svédországig, Angliától Kínáig, bízhat bennem! Otthon vagyok a repülés világában...

A nő hosszú szünet után válaszol. - Mi nem voltunk olyan gazdagok szegény férjemmel, mint ön, nem jártunk távoli országokban. De csodálatosak és feledhetetlenek a közös útjaink! Ön miért utazott egyedül?
- Mert a feleségem nyamvadt. Nem bírja terhelést. Kegyed megboldogult férje kellemes partner lehetett, de a feleségem elviselhetetlen amióta megöregedett.

- Ön sem fiatal már -feleli a nő halkan.

- De én jó karban vagyok, a feleségem pedig elhízott nagymama lett! - kontráz a férfi.

- No, akkor sürgősen hagyja abba a beszélgetést egy másik nagymamával! - mondja a nő határozottan, és a következő percben sarkon fordul, majd erélyen becsapja a hálókocsi ajtaját. A férfi bambán bámul utána. Nem érti - miként is érthetné? -, hogy igenis létezik az a ritkán megnyilvánuló, de csak azért is létező női szolidaritás, amiről a férfiak semmit sem tudnak.

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2012. július 9.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Szedd össze magad!

A manapság újra divatos gyógynövények legkényelmesebb beszerzési módja, ha "konyhakészen" vásároljuk meg azokat egy szaküzletben, a figyelmes szem azonban sok értékes növényt fedezhet fel egy kiránduláson is.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések