Néma járvány

Amikor már meghajlik a hát, s törnek a csontok: kész. A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésére fiatalon kell törekedni, s a gyógyításnál is az az ideális, ha korai stádiumban fedezik fel, s kezdik kezelni a betegséget.

A csontritkulás a magyar lakosság közel tíz százalékát érinti, s a menopauzában lévőknek egynegyede küzd ezzel a betegséggel - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke. - Nőknél kétféle, korral járó csontritkulást kell megkülönböztetnünk. Egyik a postmenopauzás, azaz a klimax utáni csontritkulás, a másik pedig a senilis, azaz az időskori oszteoporózis, ami 65-70 év felett jelentkezik. A klimax után azért léphet fel csontritkulás, mert megszűnik a petefészekben a női hormon termelése. Ez a hormon pedig a csontrendszert is védi. Ekkor a hölgyek kezdenek veszíteni csonttömegükből - átlagosan évi egy százalékot. Ezt élettani csontvesztésnek nevezzük. Ha ez valamilyen ok miatt felgyorsul a klimax után, s például eléri az évi három-öt százalékot, akkor néhány év múlva az elgyengült csontok miatt összeroppanhatnak a beteg csigolyái, törékennyé válnak a csontjai.

- Jelentkezhet-e együtt a klimax utáni és az időskori csontritkulás?

- Igen, és ez súlyosbíthatja a beteg állapotát. Az öregkori csontritkulás az emberek nagy részét érinti, még a férfiakat is, csak

Csontritkulásők ritkábban fordulnak orvoshoz, illetve náluk nincs olyan éles határ, mint a nőknél a klimax. Az idő haladtával azonban a férfiak csontjaiban is csökken az ásványianyag-tartalom, s felléphet náluk is az időskori csontritkulás. Annyi bizonyos, hogy ma Magyarországon a férfiak oszteoporózisának körülbelül a felét alkoholizmus okozza, s jelentős százalékuknál a nemi hormon hiánya idézi elő a betegséget.

- Miért veszélyes a csontritkulás?

- Ahogy csökken a csontok ásványianyag-tartalma, úgy lesznek egyre gyengébbek, "ritkábbak", törékenyek. Az öregkori csontritkulás esetén a combnyaktörések száma emelkedik drasztikusan. Ez nagyon veszélyes, hiszen a statisztikák szerint az összes combnyaktörött 12-20 százaléka fél éven belül meghal. Ez az arány 65 éves kor fölött közel 50 százalék, mert a folyamatos fekvéstől tüdőgyulladás léphet fel. A comb-nyaktörés megelőzéséért azonban a betegek is sokat tehetnek.

- Hogyan?

- Csökkenthető az elesés esélye, ha úgy helyezik el a lakásban a szőnyegeket, hogy ne lehessen elcsúszni, megbotlani bennük; el kell tenni az útból az állólámpa zsinórját; meg kell várni, amíg megszárad a felmosott kő.

A csontritkulásos betegeknek, ha orvosaik ezt rendelik, használni kell a különböző gyógyászati segédeszközöket, botokat, járókeretet vagy a speciális, egyénre szabott fűzőket! Nagyon hasznos segítség a csípővédő nadrág, amelyhez a rászorulók társadalombiztosítási támogatással is hozzáférhetnek. Ezt a nadrágot nők-férfiak egyaránt használhatják, rugalmas anyagból készül, ezáltal tartást ad az izomzatnak, s a két csípőnél vékony műanyag lapot varrtak a kétrétegű anyag közé. Ennek egy tonna a teherbírása, s ha valaki elesik, teljes mértékben felfogja az ütést. A nemzetközi vizsgálatok szerint a nadrág több mint 90 százalékkal csökkenti a combnyaktörés veszélyét eséskor.

- Milyen módszerekkel kezelik az orvosok a csontritkulásos betegeket?

- Speciális tornát, fizikoterápiát rendelhetnek nekik. Emellett többféle gyógyszer áll rendelkezésre, döntő többségük megállítja a csontritkulást az észlelt szinten - ezért fontos, hogy minél korábban felfedezzék a betegséget. Klimax utáni oszteoporózis esetén fontos a nőihormon-kezelés, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, védi a csontrendszert, s enyhíti a klimaxos tüneteket. Ha megfelelő orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák, igen csekély kedvezőtlen hatása lehet. Az emlőrák rizikójának esetleges fokozódása miatt a veszélyeztetetteknek nem javallott az alkalmazása, illetve mindenkinél kívánatos a rendszeres mammográfiás szűrés. Hatékony kezelést tesz lehetővé a biszfoszfonát gyógyszercsoport is. A kalcitonint már régóta alkalmazzák a csontritkulás kezelésében. A D-vitamin pedig közvetlenül segíti a csontképzést, serkenti a vérből a kalcium felszívódását, s növeli a csont szilárdságát, ezért tanácsos az idős betegeknek minél többet tartózkodni szabad levegőn, a napon. Az újabb fluorid-készítmények is hatékonyan csökkenthetik a csigolya összeroppanás veszélyét.

- Mit tehetnek a betegek a korai felismerés érdekében?

- A csontritkulást néma járványnak is szokták hívni, mert amíg nem vezet súlyos csonttörésekhez, összeroppanásokhoz, addig a beteg általában nem is tud a betegségéről. A veszélyeztetett korosztálynál gyakran speciális csontsűrűségmérés alkalmával szűrik ki a betegséget. Fontos, hogy aki a rizikócsoportba tartozik, tehát akinek közvetlen vérrokonai között volt csontritkulásos, akinek vékony a csontozata, aki nem fogyaszt elegendő kalciumot, nem sportol, erősen dohányzik, gyakran iszik alkoholt, és már klimax után van, keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén beutalja majd valamelyik oszteoporózis-centrumba.

- Hogyan lehet megelőzni a betegséget?

- A megelőzésnek gyerekkorban kell elkezdődnie, mégpedig azzal, hogy minél nagyobb csúcs-csonttömeget alakítsunk ki, hogy magas legyen a csontok ásványianyag-tartalma. A csúcs-csonttömeg az a maximális csonttömeg, amit valaki fiatalon, huszonöt-harmincéves korára elérhet. Minél magasabb a csúcs-csonttömeg, az illető annál később éri el azt az állapotot, amikor annyira meggyengül a csont, hogy már könnyen törik.

A megelőzés alapja a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Fontos a kalciumfogyasztás: gyermekeknek, terheseknek és klimaxban lévőknek napi 1500, míg menstruáló nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük.

- A sportolás csak a megelőzésben hasznos vagy a csontritkulás kezelésében is szerepe lehet?

- A mozgás, főleg, ha terhet ró a csontvázra, fokozza a csontképzést, így igen hasznos lehet az oszteoporózis megelőzésére, illetve a kezelésben is fontos szerepe van. Megelőzésre legalább heti három óra torna, aerobic, kocogás vagy más sport javasolt.

Léteznek a csontritkulásra kialakítottak speciális tornagyakorlatok is, amelyeket felvilágosító füzetekben vagy videokazettán is megnézhetnek a betegek, és a már említett segédeszközöket természetesen meg is vásárolhatják. A torna segít a csonttömeg megőrzésében és a csontvesztési folyamat lassításában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég. Több helyen várható eső, főként a délkeleti, déli részeken zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. Késő este 5, 10 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra