Nem élhetünk helyettük!

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. január 14. | Forrás:  50plusz.hu

Tegnap este hazaköltözött a szerencsétlen fiam! A farmerjában, egyetlen utazótáskával. Anya, megjöttem, Nóri kirúgott, mondta, majd megkért, hogy ne kérdezzek semmit, és bevonult a régi szobájába - hadarta az ötvenhat éves Emese könnyes szemmel.

De a barátnője ahelyett, hogy együtt érzőn tovább faggatta volna, fittyet hányt a kávézó diszkrét csendjére, és akkorát kiáltott, hogy a szomszéd asztalnál ülő szerelmespár úgy rebbent szét, mintha bombát dobtak volna közéjük.
- Nem lehet igaz! Tudod, miért kértem, hogy a lehető legsürgősebben találkozzunk? - nézett rá döbbenten Márti, akivel valaha együtt koptatták a gimnázium padjait. - Mert épp egy héttel ezelőtt, este nyolc körül az én imádott lányom a pici fiával együtt állított haza, majd bejelentette, hogy marad, mert nem tudja elviselni a férjét. Azóta velünk élnek. A hétvégén fogjuk átrendezni a lakást, hogy nagyobb helye legyen a gyerekkel. Felszámolom a dolgozószobámat, bár arról fogalmam sincs, hogy a lakás melyik zugában helyezem majd el a számítógépemet, hogy dolgozni tudjak. Egyébként sem könnyű a helyzet, hiszen rajongok az unokámért a lányom pedig a mindenem, de ugyanezt a fenntartás nélküli elfogadást nem várhatom el Pétertől, aki mindössze két éve a párom. Haj, mi lesz ebből? - mondta-kiabálta kétségbeesve.

- Egyszerre omlott össze az életük? - kérdezték egymástól rémülten, majd nagy levegőt vettek, és egymás szavába vágva kezdték szidni a gyerekük párját.

- Fel tudod fogni, hogy egy olyan liba dobta ki háromévi együttélés után a fiamat, aki csak kínkeservvel tudott leérettségizni egy peremkerületi gimnáziumban? A jóképű gyerekemet az informatikus végzettségével?! - csapott az asztalra Emese.

- Képes vagy megemészteni, hogy az én hülye vejem örökös cselédet akart csinálni a XXI. században a gyönyörű lányomból, akinek, mint tudod, jó szakmája van? Képzeld el, kitartóan ellenezte, hogy a lányom munkába álljon a gyes lejárta után, mert számára az a normális családmodell, ha a férfi dolgozik, az asszony meg otthon van a gyerekkel. De könyörgöm, az unokámat felvették óvodába, mit csinált volna otthon a lányom? Gyógytornász, természetgyógyász, állandóan tanul, képezi magát, mégis maradjon a konyhában egy életen át? Miután nem tudta meggyőzni a férjét, titokban keresett állást, és ellentétben sokakkal, viszonylag gyorsan talált is. No, ettől vadult meg a vejem, üvöltött, féltékenységi rohamot kapott, megivott egy üveg konyakot... - kontrázott Márti.
- Tulajdonképpen a fiaméknál is hasonló dolog boríthatta fel Nórika őnagysága lelki egyensúlyát - folytatta Emese töprengve -, csak náluk nem munkáról, hanem tanulásról volt szó. A gyerekem még nem mesélt semmit, de azt tudom, hogy hetek óta azon veszekedtek, hogy a fiam elmenjen-e valamiféle speciális esti továbbképzésre, amit a főnöke javasolt számára. A hülye élettársa szerint, ha van már informatikus végzettsége, akkor felesleges tanulnia, inkább keressen több pénzt! Nórika azt hangoztatta, hogy csak azért akar a fiam tanulni, hogy három hónapon át kimaradhasson esténként. Pedig a kisasszony szórakozni akar!

A két nő kétségbeesve nézett egymásra, majd Márti szemében váratlanul furcsa fény villant, amiből Emese rögtön tudta, hogy azonnal előáll valamiféle ötlettel. Így is történt. - Ide hallgass, nekem van egy munkamániás szép lányom, neked van egy szintén munka- és tanulásmániás fiad, mi lenne, ha megpróbálnánk összeboronálni őket? Emlékezz, régen kedvelték egymást, csak aztán a fiad felkerült a budapesti egyetemre...! No, milyen ötlet?

Emese nagyot nevetett - az első pillanatban tetszett neki az ötlet -, majd a következő percben összehúzta a szemöldökét. - Oké, valóban szép pár lennének, de mondd, mennyit dolgozik a lányod?
- Sokat - vágta rá Márti.

- De azért vezet háztartást? És jól főz? Tudod, az én szegény fiam nagyon lefogyott, mert az ütődött Nóri állandóan fogyókúrázott, és neki is csak zöldségeket adott.

- Naná, hogy jól főz, hiszen van egy négyéves fia! Gondolod, hogy a férje vezette a háztartást? - felelte Márti kicsit sértetten.

- Hú, az unokádról el is feledkeztem...!

Csend költözött közéjük, nem néztek egymás szemébe. Márti jelzett a pincérnek, közben halkan mondta: "bolondok vagyunk, ők már felnőtt emberek, nem élhetünk helyettük!" - majd amikor kifelé ballagtak, a szokásától eltérően nem karolt a barátnőjébe. Pedig Emese csak ekkor vette észre, milyen remek a frizurája, és lelkesen dicsérte.

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. január 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések