Nem élhetünk helyettük!

Tegnap este hazaköltözött a szerencsétlen fiam! A farmerjában, egyetlen utazótáskával. Anya, megjöttem, Nóri kirúgott, mondta, majd megkért, hogy ne kérdezzek semmit, és bevonult a régi szobájába - hadarta az ötvenhat éves Emese könnyes szemmel.

De a barátnője ahelyett, hogy együtt érzőn tovább faggatta volna, fittyet hányt a kávézó diszkrét csendjére, és akkorát kiáltott, hogy a szomszéd asztalnál ülő szerelmespár úgy rebbent szét, mintha bombát dobtak volna közéjük.

– Nem lehet igaz! Tudod, miért kértem, hogy a lehető legsürgősebben találkozzunk? – nézett rá döbbenten Márti, akivel valaha együtt koptatták a gimnázium padjait. – Mert épp egy héttel ezelőtt, este nyolc körül az én imádott lányom a pici fiával együtt állított haza, majd bejelentette, hogy marad, mert nem tudja elviselni a férjét. Azóta velünk élnek. A hétvégén fogjuk átrendezni a lakást, hogy nagyobb helye legyen a gyerekkel. Felszámolom a dolgozószobámat, bár arról fogalmam sincs, hogy a lakás melyik zugában helyezem majd el a számítógépemet, hogy dolgozni tudjak. Egyébként sem könnyű a helyzet, hiszen rajongok az unokámért a lányom pedig a mindenem, de ugyanezt a fenntartás nélküli elfogadást nem várhatom el Pétertől, aki mindössze két éve a párom. Haj, mi lesz ebből? – mondta-kiabálta kétségbeesve.

– Egyszerre omlott össze az életük? – kérdezték egymástól rémülten, majd nagy levegőt vettek, és egymás szavába vágva kezdték szidni a gyerekük párját.

– Fel tudod fogni, hogy egy olyan liba dobta ki háromévi együttélés után a fiamat, aki csak kínkeservvel tudott leérettségizni egy peremkerületi gimnáziumban? A jóképű gyerekemet az informatikus végzettségével?! – csapott az asztalra Emese.

– Képes vagy megemészteni, hogy az én hülye vejem örökös cselédet akart csinálni a XXI. században a gyönyörű lányomból, akinek, mint tudod, jó szakmája van? Képzeld el, kitartóan ellenezte, hogy a lányom munkába álljon a gyes lejárta után, mert számára az a normális családmodell, ha a férfi dolgozik, az asszony meg otthon van a gyerekkel. De könyörgöm, az unokámat felvették óvodába, mit csinált volna otthon a lányom? Gyógytornász, természetgyógyász, állandóan tanul, képezi magát, mégis maradjon a konyhában egy életen át? Miután nem tudta meggyőzni a férjét, titokban keresett állást, és ellentétben sokakkal, viszonylag gyorsan talált is. No, ettől vadult meg a vejem, üvöltött, féltékenységi rohamot kapott, megivott egy üveg konyakot… – kontrázott Márti.

– Tulajdonképpen a fiaméknál is hasonló dolog boríthatta fel Nórika őnagysága lelki egyensúlyát – folytatta Emese töprengve –, csak náluk nem munkáról, hanem tanulásról volt szó. A gyerekem még nem mesélt semmit, de azt tudom, hogy hetek óta azon veszekedtek, hogy a fiam elmenjen-e valamiféle speciális esti továbbképzésre, amit a főnöke javasolt számára. A hülye élettársa szerint, ha van már informatikus végzettsége, akkor felesleges tanulnia, inkább keressen több pénzt! Nórika azt hangoztatta, hogy csak azért akar a fiam tanulni, hogy három hónapon át kimaradhasson esténként. Pedig a kisasszony szórakozni akar!

A két nő kétségbeesve nézett egymásra, majd Márti szemében váratlanul furcsa fény villant, amiből Emese rögtön tudta, hogy azonnal előáll valamiféle ötlettel. Így is történt. – Ide hallgass, nekem van egy munkamániás szép lányom, neked van egy szintén munka- és tanulásmániás fiad, mi lenne, ha megpróbálnánk összeboronálni őket? Emlékezz, régen kedvelték egymást, csak aztán a fiad felkerült a budapesti egyetemre...! No, milyen ötlet?

Emese nagyot nevetett – az első pillanatban tetszett neki az ötlet –, majd a következő percben összehúzta a szemöldökét. – Oké, valóban szép pár lennének, de mondd, mennyit dolgozik a lányod?

– Sokat – vágta rá Márti.

– De azért vezet háztartást? És jól főz? Tudod, az én szegény fiam nagyon lefogyott, mert az ütődött Nóri állandóan fogyókúrázott, és neki is csak zöldségeket adott.

– Naná, hogy jól főz, hiszen van egy négyéves fia! Gondolod, hogy a férje vezette a háztartást? – felelte Márti kicsit sértetten.

– Hú, az unokádról el is feledkeztem...!

Csend költözött közéjük, nem néztek egymás szemébe. Márti jelzett a pincérnek, közben halkan mondta: "bolondok vagyunk, ők már felnőtt emberek, nem élhetünk helyettük!" – majd amikor kifelé ballagtak, a szokásától eltérően nem karolt a barátnőjébe. Pedig Emese csak ekkor vette észre, milyen remek a frizurája, és lelkesen dicsérte.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra