Nem csak a lustaság lehet az elhízás oka


Szerző: Kiss Verus
2011. december 14. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Az életmódja nem változott, mégis felszedett néhány kilót? Fáradtnak, aluszékonynak érzi magát? Meggondolatlan diéta helyett inkább csináltasson háziorvosával vérképet! Hogy miért? Mert könnyen lehet, hogy pajzsmirigy-problémák állnak a háttérben.

A pajzsmirigy a gégénk alatt és előtt található szervünk, melynek egyik legfontosabb szerepe az alapanyagcsere szabályozása és a hormontermelés. Ha pajzsmirigyünk alulműködik, akkor az anyagcsere is lelassul, észrevétlen szaladnak fel ránk a kilók, hullhat a hajunk, és az aluszékonyság mellett kedvtelenné is válhatunk. Előfordul azonban olyan is, hogy ez a folyamat látensen zajlik, azaz a vérkép nem mutat ki jelentős elváltozást a pajzsmirigyhormonok szintjét tekintve. Ilyenkor az orvos sem gyógyszerhez nyúl először, hanem igyekszik a szerv működéséhez szükséges ásványi anyagok és nyomelemek pótlásával mérsékelni a tüneteket.
Segítsük pajzsmirigyünk munkáját!

A pajzsmirigy tiroxint és trijód-tironin hormont termel, és ezek termelődéséhez, a szervezetben történő hasznosulásához, a normális működéshez többek között jódra és szelénre van szükségünk. Mivel hazánk talaja és ivóvize szelénben szegény, így kellő mennyiséget a növényi és állati tápanyagok fogyasztásával sajnos nem tudunk bevinni belőle a szervezetbe. Pótolni étrend-kiegészítőkkel tudjuk a leghatékonyabban, és erre nem csak anyagcserénk helyreállítása miatt van szükség.
Termékenység, gyulladások, ízületek

Ahhoz, hogy szervezetünk a környezeti ártalmak ellenére is egészséges maradjon, újra és újra gondoskodni kell az antioxidánsok beviteléről. A szelén fontos antioxidáns, mely védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben, így pedig az egészséges immunrendszer fenntartásáért is felel, nem mellékesen pedig védelmet nyújt a gyulladásokkal szemben. Nem véletlen, hogy előszeretettel alkalmazzák ízületi panaszok esetén is, hiszen ez a nyomelem segíti a szervezet védekező mechanizmusát az ízületekben kialakult gyulladás leküzdésében.
Mivel szelénhiány esetén nő a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási valószínűsége, a nemzőképességi zavarok előfordulása, ezért pótlásával bizonyítottan mérsékelhető a szélütés és az infarktus kockázata, illetve fokozható a termékenység, mind férfiak, mind pedig nők esetén. Szelénnel megelőzhető számos szembetegség kialakulása is, így hatékonyan alkalmazható a szürke hályog és a makuladegeneráció megelőzésében.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss VerusNők Lapja Egészség2011. december 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések