Ne menjen a hegyekbe biztosítás nélkül!

Speciális síbiztosításaikat a kárügyek tapasztalatait felmérve alakították ki a biztosítók, kimondottan a téli sportok szerelmeseinek. Ezek az utazási biztosítások megtérítik például a helikopteres vagy szános mentés költségeit is.

Nem festjük az ördögöt a falra, és őszinte hódolói vagyunk a sísportnak. De aki próbálta, az tudja, hogy szerencsétlenül nagyot is lehet esni. És az csak az egyik dolog. Már tápászkodás közben rengeteg kérdés vár válaszra. Tört valami? Csont? Léc? Saját? Másé? Hol a segítség? Másként hangzik a válasz akkor, ha van biztosításunk, és másként, ha nincs.

Aki, mondjuk, városnézőbe utazik valamelyik európai uniós országba, az dönthet úgy is, hogy nem köt biztosítást, csak kiváltja az egészségbiztosítási pénztárnál az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a TAJ-kártyához hasonlóan igazolja jogosultságát az ellátásra. De tudnia kell, hogy ez a kártya csak bizonyos sürgősségi ellátásokra jogosítja fel tulajdonosát. Aki síelni megy, annak ez kevés lehet a bajban, az utasbiztosítások mindenképpen komplexebb szolgáltatást kínálnak, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Gyakori, hogy pénzintézetek az általuk kibocsátott bankkártyákhoz utasbiztosítást is adnak. De a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítási szerződések az esetek túlnyomó részében a legolcsóbb, épp ezért a legkevesebb szolgáltatást, és a legalacsonyabb limiteket tartalmazó csomagok. Aki utazásai során alapesetben a kártyájához adott biztosításra támaszkodik, annak különösen ajánlott átgondolnia, hogy az megfelelően fedezné-e egy síbaleset költségeit is.

Több mint féltucatnyi magyarországi biztosító kínál úgynevezett síbiztosítást, azaz a téli sportok szerelmeseinek igényei szerint kialakított speciális utasbiztosítási csomagokat is. Ezek kiterjednek a szános, helikopteres mentés, olykor a biztosított felkutatásának költségeire is, megtérítik a felszerelésben esett kárt, méghozzá felelősségbiztosításként is, abban az esetben tehát, ha a biztosított másnak okozott veszteséget (például, ha bérelte a léceket). A síbiztosításba általában beletartozik az autó asszisztencia- szolgáltatás is, mivel a sízők jellemzően autóval közelítik meg úti céljukat, olykor szélsőségesen nehéz körülmények közepette. Valószínűleg nem a legjelentősebb tétel, de a fel nem használt síbérletet is megtéríti a biztosító.

Látható tehát, hogy még csak nem is az átlagos utazási biztosítások közül kell válogatnunk, ha nyugodtan akarunk siklani a hegyen. Aki érzelmi vagy praktikus okból ragaszkodik valamelyik biztosítóhoz, az úgyis oda fog menni, de aki nem egy lehetőség közül akar "választani", annak érdemes az interneten felkeresnie valamelyik független biztosítási alkusz oldalát, ahol minden valószínűség szerint még kalkulátor is segíteni fogja abban, hogy össze tudja hasonlítani a különböző ajánlatokat, és kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Azután nincs más hátra, mint megkötni és kifizetni, akár kényelmesen, interneten a napi néhány száz forintba kerülő biztosítást. Még indulás előtt, hiszen a biztosítás csak a megkötését követően érvényes. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Ezt a kötvényt (vagy más, erre szolgáló igazolást), valamint a biztosító asszisztencia szolgálatának telefonszámát feltétlenül magával kell vinnie az útra. A telefonszám azért kell, hogy baj esetén haladéktalanul fel tudja hívni biztosítóját. Ez egyrészt azért hasznos, mert a nap 24 órájában anyanyelvén kaphat segítséget, tanácsot, támogatást, másrészt pedig azért is fontos, mert a szerződési feltételek szerint a biztosító a költségeket csak számla ellenében, és csak korlátozott mértékben téríti meg, ha az ügyfél elmulasztja a mielőbbi kapcsolatfelvételt.

A további teendőket és tudnivalókat baj esetére korábbi cikkünkben részletesen megtalálja. Kívánjuk, hogy ne legyen rájuk szüksége. Jó síelést!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra