Ne menjen a hegyekbe biztosítás nélkül!


Szerző: Nádasi Tibor
2012. január 27. | Forrás:  50plusz.hu

Speciális síbiztosításaikat a kárügyek tapasztalatait felmérve alakították ki a biztosítók, kimondottan a téli sportok szerelmeseinek. Ezek az utazási biztosítások megtérítik például a helikopteres vagy szános mentés költségeit is.

Nem festjük az ördögöt a falra, és őszinte hódolói vagyunk a sísportnak. De aki próbálta, az tudja, hogy szerencsétlenül nagyot is lehet esni. És az csak az egyik dolog. Már tápászkodás közben rengeteg kérdés vár válaszra. Tört valami? Csont? Léc? Saját? Másé? Hol a segítség? Másként hangzik a válasz akkor, ha van biztosításunk, és másként, ha nincs.

Aki, mondjuk, városnézőbe utazik valamelyik európai uniós országba, az dönthet úgy is, hogy nem köt biztosítást, csak kiváltja az egészségbiztosítási pénztárnál az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a TAJ-kártyához hasonlóan igazolja jogosultságát az ellátásra. De tudnia kell, hogy ez a kártya csak bizonyos sürgősségi ellátásokra jogosítja fel tulajdonosát. Aki síelni megy, annak ez kevés lehet a bajban, az utasbiztosítások mindenképpen komplexebb szolgáltatást kínálnak, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya.
Gyakori, hogy pénzintézetek az általuk kibocsátott bankkártyákhoz utasbiztosítást is adnak. De a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítási szerződések az esetek túlnyomó részében a legolcsóbb, épp ezért a legkevesebb szolgáltatást, és a legalacsonyabb limiteket tartalmazó csomagok. Aki utazásai során alapesetben a kártyájához adott biztosításra támaszkodik, annak különösen ajánlott átgondolnia, hogy az megfelelően fedezné-e egy síbaleset költségeit is.

Több mint féltucatnyi magyarországi biztosító kínál úgynevezett síbiztosítást, azaz a téli sportok szerelmeseinek igényei szerint kialakított speciális utasbiztosítási csomagokat is. Ezek kiterjednek a szános, helikopteres mentés, olykor a biztosított felkutatásának költségeire is, megtérítik a felszerelésben esett kárt, méghozzá felelősségbiztosításként is, abban az esetben tehát, ha a biztosított másnak okozott veszteséget (például, ha bérelte a léceket). A síbiztosításba általában beletartozik az autó asszisztencia- szolgáltatás is, mivel a sízők jellemzően autóval közelítik meg úti céljukat, olykor szélsőségesen nehéz körülmények közepette. Valószínűleg nem a legjelentősebb tétel, de a fel nem használt síbérletet is megtéríti a biztosító.
Látható tehát, hogy még csak nem is az átlagos utazási biztosítások közül kell válogatnunk, ha nyugodtan akarunk siklani a hegyen. Aki érzelmi vagy praktikus okból ragaszkodik valamelyik biztosítóhoz, az úgyis oda fog menni, de aki nem egy lehetőség közül akar "választani", annak érdemes az interneten felkeresnie valamelyik független biztosítási alkusz oldalát, ahol minden valószínűség szerint még kalkulátor is segíteni fogja abban, hogy össze tudja hasonlítani a különböző ajánlatokat, és kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Azután nincs más hátra, mint megkötni és kifizetni, akár kényelmesen, interneten a napi néhány száz forintba kerülő biztosítást. Még indulás előtt, hiszen a biztosítás csak a megkötését követően érvényes. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Ezt a kötvényt (vagy más, erre szolgáló igazolást), valamint a biztosító asszisztencia szolgálatának telefonszámát feltétlenül magával kell vinnie az útra. A telefonszám azért kell, hogy baj esetén haladéktalanul fel tudja hívni biztosítóját. Ez egyrészt azért hasznos, mert a nap 24 órájában anyanyelvén kaphat segítséget, tanácsot, támogatást, másrészt pedig azért is fontos, mert a szerződési feltételek szerint a biztosító a költségeket csak számla ellenében, és csak korlátozott mértékben téríti meg, ha az ügyfél elmulasztja a mielőbbi kapcsolatfelvételt.

A további teendőket és tudnivalókat baj esetére korábbi cikkünkben részletesen megtalálja. Kívánjuk, hogy ne legyen rájuk szüksége. Jó síelést!
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. január 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csont életére ható hormonok

A csontanyagcsere bonyolult hormonális szabályozás alatt áll. Nézzünk néhány alapvető tudnivalót erről!

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések